ראש הממשלה נתניהו מראה סימנים של התנגדות לדרישה שהכניס הוא עצמו בהסכם הקואליציוני. הנימוק הרשמי הוא הקורונה, ועולים קולות שאומרים שזוהי עילה לפירוק הממשלה. אמנם פוליטיקה וכלכלה מעורבות פה בקשר שלא ניתן להפרדה, אך גם אם היה מדובר בממשלה ללא מחלוקות שרוצה להמשיך 4 שנים - ההחלטה העניינית הנכונה היא ללכת על תקציב חד שנתי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גם נגידי בנק ישראל תומכים בגישה הזאת כבר שנים. אבל האירוע כאן הוא בעל משמעות רבה. בני גנץ מסתכל ואומר: "הליכוד הכניס את הדרישה לתקציב דו שנתי, לא אני הכנסתי אותה", האפשרות לתקציב חד שנתי נותנת להם עוד אפשרות לפרק את הממשלה. מצד שני, לראש ממשלה שרוצה להביא את חיי הממשלה שלו לידי סיום יש 100 דרכים לעשות את זה - עוד לפני התקציב. לכן השאלה פה היא לא שאלה של תקציב - אלא של אמון.

לבני גנץ יהיה קשה לפרק את הממשלה בתירוץ של הסיפוח. הוא לא איש שמאל כזה גדול, והוא לוהק לתפקיד איש "שלום עכשיו" שלא בדיוק הולם אותו. אבל הוא לא יעשה את זה אם הוא יודע שעוד שלושה חודשים הוא הולך לבחירות ומגיע בלי בייס ובלי כלום.

בני גנץ, פגישת הקבינט בירושלים (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
לא איש שמאל כזה גדול. בני גנץ | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

לכן בסופו של דבר - הכול קשור בהכול. גנץ ונתניהו נועדו היום ולא הגיעו להסכמות. ואם אני צריך להעריך - יהיה תקציב חד שנתי, יהיה סיפוח - מסוים - ולא יהיו בחירות.

בנוגע לסיפוח

4 מפות הוצגו השבוע סוף סוף לגנץ ולאשכנזי. החל מ-30% סיפוח של שטחי סי - התוכנית המקורית - ועד 12%, התכנית המינימלית ביותר, בלי סיפוח של בקעת הירדן. בכל תסריט יש החלה של ריבונות על רוב הישובים. המפות יוצגו גם לבכירי צה"ל ומערכת הביטחון בשבוע הבא.

הסיפוח צריך להיות כזה שמצד אחד נתניהו יוכל להגיד: "תראו, הנה אני, הבאתי את הצעד ההיסטורי ויש עוד שיגיע", ובני גנץ יוכל לבוא ולהגיד לבוחריו: "זאת ההתחלה של ההיפרדות מהפלסטינים". הרי גם גנץ דיבר על סיפוח בקעת הירדן, גוש עציון, מעלה אדומים ואריאל.

ומה עם שר הכלכלה?

בנוגע לפן הכלכלי - שר הכלכלה עמיר פרץ כנראה החליט שמצבם של אזרחי מדינת ישראל לא מספיק גרוע כלכלית וצריך להחמיר אותו עוד. לכן הוא החליט שיוטל היטל היצף על כל מלט מחו"ל, כדי לסייע למונופול נשר. המשמעות המיידית היא שבשם עיקרון שאינני מבין מהו, הוא מטיל עלינו את מס עמיר פרץ. עוד עלויות למחיר הדירה הגבוה גם כך. הדבר היה צריך להיות בדיוק ההפך.

השר עמיר פרץ נכנס לתפקידו כשר הכלכלה (צילום: לע"מ)
שר הכלכלה עמיר פרץ | צילום: לע"מ

אני חושב שהשבר הכלכלי בתוך הממשלה הזו עמוק לא פחות מהשבר המדיני והאישי, והוא יכול להביא לפירוק הממשלה באותה מידה.