יש את ארצות הברית ויש את אמריקה של טראמפ, ובימים האחרונים הן מתנהלות כמו שתי מדינות שונות לחלוטין. כשמושל ניו יורק מזהיר שהעומס עכשיו בבתי החולים זו רק ההתחלה, שהצליח להשיג עוד 7,000 מכונות הנשמה כשצריך סה"כ עוד 30,000 ושבעוד שבועיים רק נתחיל לראות את השיא, טראמפ מדבר על חזרה לשגרה בפסחא (12 באפריל) ואולי חזרה מדורגת לעבודה כבר בשבוע הבא. מישהו מהם טועה בענק, מי יהיה זה שישלם את המחיר?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

טראמפ החל את הטיפול שלו בקורונה בזלזול והשווה את הנגיף לשפעת. אחר כך טען שזו תעמולה של הדמוקרטים תוך לחיצות ידיים מופגנות וחיבוקים, ואז הגיע ה"זיג" הראשון, עם ההבנה שהגישה הזו עוד תעלה לו בבחירות - ועכשיו ה"זג" - כשהוא רואה איך הכלכלה נפגעת. הרמזים לשינוי הכיוון החלו אחרי שיחות עם גורמים פוליטיים וכלכליים שהתריעו מפני ההשפעות ההרסניות של הנגיף על הכלכלה. טראמפ צייץ שאסור שהתרופה תהיה קשה וחמורה יותר מהבעיה. האמירה הכללית החלה להתבהר כשהוא הסביר שהוא רוצה שאנשים יחזרו לעבוד.

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: reuters)
ניו יורק נטושה במשבר הקורונה | צילום: reuters

כשנשאל על התאריך שבו אמריקה תוכל לחזור לעבודה, הוא אמר שהוא מקווה שזה יקרה "בפסחא, בעוד 19 ימים". על מה הוא מתבסס? קשה להאמין שזה ההסבר שמספק נשיא ארצות הברית: "פסחא זה חג מאוד מיוחד בשבילי ואני רואה את זה בטווח הזמנים שאני מדבר עליו, ואני אומר זה לא יהיה נהדר שכל הכנסיות עכשיו עם האיסורים שהן פועלות דרך הרשת. וזה נהדר אבל אונליין זה אף פעם לא יהיה כמו הדבר האמיתי. אז יום ראשון של פסחא יהיו לך כנסיות מלאות ברחבי המדינה, אני חושב שזה יהיה זמן נפלא. לא בטוח שזה יהיה בדיוק התאריך אבל אשמח אם זה יהיה שם".

הנשיא טראמפ מכריז על מצב חירום בארה"ב (צילום: Sakchai Lalit | AP)
הנשיא טראמפ הכריז על מצב חירום, כשכבר היה מאוחר מדי | צילום: Sakchai Lalit | AP

כן כן, קראתם נכון. זו הסיבה לתאריך. מה באמת עומד מאחורי זה? טראמפ רואה את הירידות החדות בבורסה, את הפגיעה בכלכלה, וכנראה החליט שהוא מוכן להקריב את הבריאות עבור המשק - העניין הוא, שזה כבר לא כל כך תלוי בו.

מי שמחליט על סגירת עסקים, הסגרים והגבלות תנועה הם המושלים של המדינות השונות והם ממש לא מבינים על מה טראמפ מדבר. לפי התחזיות כאן בניו יורק, בתאריך 12.4, היעד של טראמפ, יהיה השיא של ההתפרצות בעיר. ראש עיריית ניו יורק אמר בתגובה לדברים של טראמפ שהוא לא מבין איך אפשר להגיד דבר כזה כשאפריל יהיה יותר גרוע ממרץ, ולא בטוח שבמאי תהיה הקלה.

וזה לא רק הוא, גם המומחה הבכיר ביותר למחלות זיהומיות בארצות הברית שמייעץ מקרוב לנשיא בצוות הקורונה - ד"ר אנתוני פאוצ׳י, אמר דברים דומים. כשהוא ניגש לפודיום מיד אחרי טראמפ, אחרי דיווחים על המתיחות הגוברת ביניהם, הוא שפך קצת מים צוננים על ההכרזות של הנשיא: "לא נרים את המגבלות בבת אחת, אבל צריכים לקבל מידע על ההתפשטות של המחלה במדינות שונות ולנהוג באופן שונה עם כל אחת מהן".

קורונה ניו יורק (צילום: רויטרס, רויטרס_)
קורונה בניו יורק | צילום: רויטרס, רויטרס_

כשכך נראה הממשל לא פלא שבקרב 50 המדינות מתחולל קרב, "מרוץ התחמשות" על ציוד מגן, מכונות הנשמה, מיטות וסיוע ממשלתי. מושל ניו יורק קואמו שהבין שדווקא עליה במספרי בחולים תעניק לו יתרון בהיבט הזה והחל לבדוק בקצב מטורף, הגיע ל-16,000 בדיקות ביממה למדינה של כ-20 מיליון תושבים. אתמול כבר עברו את ה-90,000 בדיקות ויש כרגע במדינה למעלה מ-25,000 חולים. רק בעיר ניו יורק 16,000.

"באמריקה של טראמפ בפסחא חוזרים לשגרא, בזמן שבאמריקה אחרת, המספרים מבהילים"

עם המספרים האלה הוא יכול לפנות לטראמפ ולהסביר למה הוא צריך לקבל את כל הסיוע שהממשלה יכולה לתת - לא רק משמר לאומי והקמת בתי חולים שדה, אלא גם ציוד מגן וכל מה שארה"ב מצליחה לרכוש, לקבל ולייצר. "אצלי יש 25,000 חולים. אצל שתי המדינות אחרי יש 3000" הוא אומר ומסביר - "ניו יורק צריכה להיות בעדיפות הראשונה ורק אז לתת לאחרים". קואמו התחייב שאת מכונות ההנשמה הוא יסיע בעצמו לאן שצריך לאחר מכן - "אבל שיגיעו קודם לאזור מוכה האסון שיש כאן".

בקרב המטורף הזה בין כולם היה צריך שמישהו בבית הלבן שיעשה סדר ולא יריב עם המושלים, יקבע איך צריכה להתבצע חלוקת המשאבים. אבל מבחינת טראמפ בפסחא עניינים חוזרים כרגיל, לפחות באמריקה שלו, בזמן שבאמריקה אחרת, נראה מספרים מבהילים.