נדמה שראש הממשלה נתניהו לא יכול היה לבקש מעמד טוב מזה לאחר הגשת כתב האישום נגדו. בירושלים מגישים נגדו כתב אישום בזמן שהוא עושה היסטוריה בוושינגטון. מבחינת נתניהו זהו המאמץ האחרון לראות אם במעמד זה, כשלצדו הנשיא טראמפ, יוכל להגשים את תפיסת הימין שהתגבשה במשך 40 שנות שלטון ולקבל אפשרות להכריז על החלת ריבונות משמעותית על גושי ההתיישבות ועל בקעת הירדן. ברקע ניצבים החשש מהתגובה בשטח, גם מצד הרשות הפלסטינית וגם מצדן של מדינות ערב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

יריבו של נתניהו, בני גנץ, היה ברור מאוד בדבריו אמש בבית הלבן: מדובר בתוכנית היסטורית וחשובה, אך יש לחכות עם יישומה עד לאחר הבחירות. ללא ספק זהו אירוע משמעותי שישבור תפיסה שהייתה רווחת במשך 50 שנות סכסוך על הדרך שבה צריך להיראות הפתרון. בבית הלבן ימחקו למעשה את הקו הירוק ויכירו במציאות בשטח. מצד שני, וזה גם בוודאי חשוב לימין, תהיה הבנה שיש לבצע פשרות והיפרדות טריטוריאלית בין ישראל לפלסטינים.

נקודה נוספת שחשוב לשים אליה לב ומעוררת חוסר נחת בקרב ערביי ישראל היא האפשרות, אם תיכלל בנוסח הסופי, לחילופי שטחים בוואדי ערה. המשמעות היא שבירת העיקרון של חילופי שטחים בשטחים פתוחים בלבד. נשאלת השאלה אם דווקא כאן, בוושינגטון, יכירו בתפיסה שעד לא מזמן נתפסה כשייכת לימין הקיצוני.

אם אנחנו מבינים נכון, נתניהו תכנן את משיכת בקשת החסינות כשהוא בוושינגטון וגנץ כבר על המטוס בדרך ארצה. ייתכן שעכשיו הוא מעצב את המורשת ההיסטורית שלו שתאפשר לו לקבל החלטה בעתיד: אם תוצאות הבחירות לא יהיו טובות מבחינתו או שהסקרים לא יהיו טובים, יוכל נתניהו להכריז שעשה היסטוריה, ביצר את גבולותיה של ישראל וחיזק את הקשר עם העולם - ולזוז הצדה.