בימים הקרובים ילוו אותנו דיווחים על עוד ועוד אנשים שיאובחנו כחולים בקורונה ותכיפות הדיווחים תתגבר ככל שמשרד הבריאות יבצע יותר בדיקות. אך חשוב להבהיר שזה לא בהכרח רע: כל חולה נוסף שנאתר יסייע לנו להתגבר על המחלה. אם נמצא יותר חולים, נוכל להשתלט על הנגיף מהר יותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדרום קוריאה, למשל, ביצעו יותר ממאה אלף בדיקות ואיתרו יותר מ-7,000 חולים. מספר המתים שם קטן באופן יחסי, והיום הצהיר הנשיא מון שהם על סף שינוי כיוון חיובי. באיטליה, לעומת זאת, ביצעו הרבה פחות בדיקות, מצאו הרבה פחות חולים ואחוזי התמותה מאוד גבוהים - הם במצב חירום. המסקנה: ככל שיהיה יותר מידע, כך יהיה קל יותר להשתלט על המגיפה. אז מה עושים?

פרופסור חגי לוין מבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, שעומד בראש איגוד רופאי בריאות הציבור, הדגיש בשיחה עם N12 שבכל במקרה של חום, שיעול או תחלואה נשימתית חדה - יש לחשוד בקורונה. לדבריו, כדי לאסוף כמה שיותר מידע יש לבצע עוד בדיקות, ולשם כך צריך בראש ובראשונה להגדיל את נפח הפעילות במעבדות שבהן מתבצעת הבדיקה לאיתור הנגיף.

קורונה בישראל (צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP)
יש לבנות מערך לאיתור מקרים בקהילה | צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP

"צריך לפתוח עוד מעבדות אבחון כאלה ולהכשיר עוד אנשים מיומנים שיוכלו לבצע את הבדיקה", הסביר פרופסור לוין. "צריך גם לבנות מערך לאיתור מקרים בקהילה. משום שאנשים עם מחלות נשימה הם בסיכון גבוה - אפשר להתחיל בתשתית קיימת של רשת תחנות הניטור לחולים כאלה".

כאמור, ברגע שנתחיל לבדוק יותר גם נמצא יותר חולים, ולכן אנו נדרשים למאמץ לאומי לתגבור התשתיות. לדברי לוין: "יש צורך להכשיר כל מוסד רפואי לטיפול בחולי קורונה, תוך שימוש באמצעי בידוד לצמצום סכנת ההעברה וגם - לתגבר את מערכת הבריאות בכוח אדם ובמשאבים נוספים".

חייבים לזכור: הרוב המכריע - מחלים

"צריך לעבור לדיווח סדור של תמונת המצב היומית והצעדים הנדרשים שייעשה על ידי מומחה בבריאות הציבור", המשיך לוין. "יש לערב במוכנות את כלל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות והחברה האזרחית, תוך דגש על הגנה וסיוע לאוכלוסיית הקשישים. צריך להדריך את האוכלוסיה בצעדים לצמצום העברה ובהיערכות לאפשרות של צעדים חריגים של מניעת התקהלויות וסגירת מוסדות חינוך, ובמקביל לספק תמיכה נפשית וחברתית".

קלפיות "קורונה" במהלך היום (צילום: תומר ניוברג, פלאש/90 )
לקיים מערך סדור של דיווחים לציבור | צילום: תומר ניוברג, פלאש/90

באשר לדיון שמתקיים עכשיו בשאלת הדרישה להסגר ביתי שיוטל על השבים מחו"ל רומז הפרופ' לוין שהדיון הזה מיותר: "יש מקום להסגר ביתי למי שהיה במגע הדוק עם חולים או נשאים ידועים, או של אנשים בסיכון מאוד גבוה. צריך להטמיע בכל אמצעי, אצל כל אדם וארגון, הבנה כי במקרה של מחלת נשימה יש חשד לקורונה, וצריך להיכנס להסגר בית מרצון ולקבל עזרה רפואית טלפונית".

לפי שעה, החולים שאותרו בישראל מאושפזים ורובם המכריע במצב קל. לא נימלט ממקרים קשים וקשים יותר, והעומס על מערכת הבריאות הקורסת בלאו הכי יגדל, אך בכל עדכון חייבים לזכור - הרוב המכריע מחלים.