אחרי כל המחמאות לביצוע המדויק של צה"ל, בסופו של יום הלחימה הזה כדאי להביט על המציאות ביושר, לא דרך התדרוכים החגיגיים של דובר צה"ל והראיונות הנחרצים של שרי הקבינט. ואם נביט עליה ביושר, נגלה תמונה מבהילה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשנת 2004 חיסלה ישראל את רב המרצחים אחמד יאסין, מייסד החמאס, בדרכו למסגד. איתו נהרגו עוד חמישה בלתי מעורבים. זה היה הסיכול הדרמטי ביותר בתולדות עזה. תגובתו של הארגון: שלושה קסאמים לשער הנגב. הוא רצה יותר, אבל זה כל מה שהצליח לירות.

צפו בסיפורים המעניינים של 24.6 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
חיסול שהתגובה עליו הייתה שיגור של 3 רקטות. אחמד יאסין | צילום: רויטרס, חדשות

הבוקר, לאחר סיכולו של מפקד בדרג בינוני בארגון קטן, נורו 200 רקטות ועוד היד נטויה. מדינת ישראל נקלעה לכאוס: הלימודים של חצי מתלמידי ישראל בוטלו, הכלכלה שותקה, מצב חירום הוכרז מבאר שבע ועד רעננה, וכל מה שבטווח.

איך הגענו ממצב שבו ב-1992 המדינה הזדעזעה מפיגוע סכין שיצא מעזה לשוויון הנפש שבו מתקבל יום הקרב הזה? איך מתקבל בשויון נפש מצב שבו צה״ל משגר מסרים ״מרגיעים״ אך בעצם מבוהלים שלפיהם ישראל איננה חוזרת למדיניות הסיכולים? ולמה בכלל ראש הממשלה צריך להצטדק שהמחוסל היה פצצה מתקתקת, כלומר שאלמלא היה מכין פיגועים - לא היה מקום לחסלו על ההרס והמוות שזרע בישראל במשך שנים?

זו השאלה המכריעה, והתשובה אליה, בשתי מילים: אוסלו, וההתנתקות. 

טקס החתימה על הסכם אוסלו א' (צילום: רויטרס, רויטרס1)
החתימה על הסכם אוסלו א' בבית הלבן, 1993 | צילום: רויטרס, רויטרס1


שני התהליכים האסוניים האלה באו לעולם בניסיון לרפא את המחלה הכרונית ששמה רצועת עזה. אלה היו שני ניסיונות אומללים לכבות מדורה בדלק מטוסים: פעם אחת המחשבה שחבורת רוצחים מטוניס תיטיב לשמור על ביטחוננו יותר מגדוד של צה״ל, ופעם - שפינוי היהודים ירגיע את ארגוני הטרור. בלי נוכחות צבאית קבועה הפכה הרצועה ליצואנית טרור, ואנחנו - ללקוח שבוי וקבוע.

פינוי אדם משא-נור (צילום: רויטרס, רויטרס3)
תכנית ההתנתקות, 2005 | צילום: רויטרס, רויטרס3



זה היה כישלון נורא. כל מי שטוען עכשיו שארגוני הטרור היו מצטיידים ממילא בארסנל הנוכחי, מתעלם מהעובדה שהנסיגות של 1993 ו-2005 נועדו לשפר את המצב, לא להשאירו כפי שהוא. מיליארדי השקלים והקרע הנורא בעם היו התשלום שנועד להביא שקט, אך הסחורה מעולם לא סופקה. להפך. בואו נחשוב ביושר: האם יש אדם בר דעת אחד שהיה תומך באוסלו או בהתנתקות לו ידע שב-2019 הכיתוב על מסך הטלויזיה יבשר על אזעקות בתל אביב ומצב חירום בירושלים?

ירי, ירי לדרום, רקטות, ילדים, בית ספר, אזעקה (צילום: reuters)
ילדים מסתתרים בבית ספר מירי רקטות | צילום: reuters


כן, האחריות להתמשכות הבעיה מוטלת על שישה ראשי ממשלה ובמיוחד זה הנוכחי, בנימין נתניהו, 13 שנה בתפקיד; על שמונה רמטכ״לים; ועל מספר אינסופי של שרי ביטחון וחברי קבינט שטמנו ראשם בחול הטקטי של עזה במקום לדון בבעיה האסטרטגית. הם אחראים לאי-תיקונו של המצב. אבל את הקלקול יצרו ההחלטות האומללות שעליהן שילמו רק הבוקר מיליון תלמידים וחצי מיליון עובדים. ועוד נוסיף לשלם, עד שנכיר בבעיה.