הודעת הנשיא טראמפ מדצמבר 18' על הוצאת הכוחות האמריקנים מסוריה טרפה את הקלפים והכניסה את האזור כולו לסוג של טלטלה. הכורדים הבינו תחילה את המשמעות בהיותם הגוף החלש יותר, אבל מאוחר יותר ב-20 ביוני גם האירנים הבינו את המסר, והם לא היססו להפיל מל"ט אמריקני גדול (כמעט בגודל של בואינג) שכל ערכו ביכולות הרבות שלו לאסוף מודיעין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ב-14 בספטמבר 19', טעונה בתחושת ביטחון שדבר לא יקרה לה, תקפה אירן את מתקני הנפט בסעודיה, ליבת האינטרס האמריקני בממלכה הזו. על כל אלה ארה"ב לא הגיבה ואירן צברה עוד ביטחון.

והנה לפתע, כאילו מחוץ לכללי המשחק המתקבעים, תקיפה אמריקנית רחבה על בסיסים ומתקנים של המיליציות השיעיות- אירניות על אדמת עירק. חמישה בסיסים הותקפו במהלך משמעותי מאוד - קרוב ל-20 מטוסי F-15 השתתפו בתקיפה הרחבה הזאת, והבסיס השישי היה בפאתי בגדד.

לא נכון לראות בתקיפה הזו רק איתות לאירן שהיא מגדישה את הסאה. זו אמירה מאוד חדה שמצד אחד יכולה להכניס את האזור להתכתשות רחבה יותר. הבוקר צוטט חמינאי כמי שנתן אור ירוק לפגוע בכל המתקנים האמריקניים בעירק, מה שיגרור מן הסתם גם את האמריקנים לתגובות נוספות.

רוני דניאל (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

זה פרק חדש, נוח כנראה מבחינתה של ישראל, שהאמריקנים מפעילים יכולות אש שבניגוד להכרזת טראמפ עדיין קיימות במרחב של עירק ושל סוריה. מה שמביא בין השאר את הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי לומר רק בשבוע שעבר: "אירן מרחיבה את האיומים שלה במזרח התיכון", וכן כי "צה"ל נערך לעימות מוגבל או יותר מזה עם אירן".

אם אכן התקיפה האמריקנית היא מהלך נקודתי ולא מדיניות אמריקנית או אז ייתכן שיבוא שקט ושישראל בנתונים האלה תישאר מחוץ לתמונה. אבל אם התקיפה הזו מבשרת על גישה אמריקנית אחרת לביטחון העצמי ההולך וגדל של אירן זה יכול להוביל להתכתשות רבה ורחבה שייתכן מאוד שישראל לא תישאר מחוצה לה.

בתקיפה האמריקנית נהרגו 27 "פעילים" שהם למעשה חיל משלוח אירני, ועוד 51 נפצעו. רוצה לומר – המהלך האמריקני הנוכחי זו אמירה שמבשרת אקטיביזם אמריקני על כל מה שמשתמע מכך. שקט במרחב של עירק, סוריה בהקשר האירני לא הולך להיות פה.