רוחות של שינוי באירן? חסן רוחאני, המועמד הרפורמיסטי והמתון הפתיע את כולם וזכה בבחירות לנשיאות. באירן פרסמו הערב (שבת) את התוצאות הרשמיות, שלפיהן ניצח רוחאני בפער עצום מהמועמד שהגיע אחריו - ראש העיר טהרן מוחמד קליבאף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחרי שהושלמה ספירת הקולות, התברר שרוחאני ניצח עם 50.71% מהקולות, שהם 18.6 מיליון פתקי הצבעה. אחריו הגיע ראש העיר טהרן מוחמד קליבאף, שקיבל 16.55% - 6 מיליון קולות. במקום השלישי נמצא יו"ר צוות המו"מ עם המערב, סעד ג'לילי, שקיבל 11.35%, שהם 4 מיליון קולות. מוחסן רזאי, נמצא במקום הרביעי עם 10.5% מהקולות.

רוחאני נחשב לבולט בחבורת המועמדים המתונים והיה בעשור הקודם נציגו של המנהיג העליון חמנאי במועצה לביטחון לאומי ובשיחות הגרעין עם המערב. לאורך כל תהליך ספירת הקולות, הוא הוביל בפער גדול מאוד על יריביו, אך ניצחונו כבר לאחר סיבוב אחד מהווה הפתעה עצומה ומכה למנהיג העליון של אירן האיתוללה עלי חמנאי.

חסן רוחאני בחירות באירן (צילום: חדשות 2)
הנשיא הבא של אירן? | צילום: חדשות 2

"לא נרשה שמה שהיה ב-8 השנים האחרונות יימשך"

במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח רוחאני שאם ייבחר, יהיה באירן יותר חופש ביטוי ופחות דיכוי פוליטי. בעצרות בחירות, רוחאני התחייב ל"אינטראקציה בונה עם העולם", הכוללת מאמצים כדי להקל על הסנקציות. בכירים אירנים, ובכלל זה רוחאני, עומדים על כך שהמדינה מבקשת רק כורים גרעיניים ליישומי אנרגיה ולצורכי רפואה.

"אנחנו לא נרשה שמה שהיה בשמונה השנים האחרונות יימשך", אמר רוחאני לקהל תומכיו בשבוע שעבר. "הם הביאו את הסנקציות על המדינה. עם זאת, הם גאים בזה. אני רוצה במדיניות של פיוס ושלום, ונתפייס עם העולם".

במקום השני: קליבאף (צילום: AP)
במקום השני: קליבאף | צילום: AP

יועצו של חמנאי הובס

במקביל, עלי־אכבר ולאיתי, יועצו של חמנאי, הודה בתבוסה שלו (5.8% מתוך 16 מיליון קולות שנספרו). "אני חש שעול כבד ירד מכתפי. אני מאחל הצלחה לירידים ולחברים, כולם משרתים טוב את המשטר", ציין. גם המועמד מוחמד גרזי הודה בהפסד ופרסם הצהרה שבה בירך את המנהיג העליון חמינאי, ואת "הנשיא הנבחר" - מבלי לציין מיהו.

אנשיו מבקשים למנות שר ממקורביהם, חמינאי (צילום: AP, חדשות)
בינתיים מברך. חמינאי | צילום: AP, חדשות

מנהיגה הרוחני של אירן, האייתוללה עלי חמנאי בירך את המצביעים בבחירות במדינה. "הצבעה בבחירות, ולא משנה לאיזה מועמד, היא הצבעה לרפובליקה האיסלאמית והבעת אמון במערכת השלטון", הוא צייץ בטוויטר.

הבחירות באירן - סיקור מלא:

שר הביטחון יעלון: הבחירות באירן לא יביאו לשינוי

אירן בוחרת: מי יירש את אחמדינג'אד?

לקראת פרידה: מה נזכור מנשיא אירן היוצא אחמדינג'אד?

הקרב על נשיאות אירן: קליבאף או רוחאני?

המדריך המלא לקראת הבחירות באירן

הכירו: המועמדים בבחירות לנשיאות אירן