חיים כץ נכנס בשערי התעשייה האווירית לפני 46 שנים ומהר מאוד השתלב בוועד העובדים והפך ליו"ר. בשנת 1999 נבחר לכנסת, אך לרגע לא חשב לעזוב את מוקד הכוח. כמעט 16 שנים רצופות שחבר הכנסת כץ מוגדר כעובד המצוי בחופשה ללא תשלום, ובכל זאת הוא מחזיק במשרדים, לשכה ומזכירות בתעשייה האווירית. השיטה הזו פועלת שנים, כאשר יו"ר הוועד נמצא רוב הזמן הרחק מהמפעל, בכנסת בירושלים. מאחור נשארו חבריו לוועד, לפקח, ותחת המטרייה שלו הם מרשים לעצמם כמעט הכל, בידיעה שאיש בהנהלה לא ימהר להתעסק עם החברים של חיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין שלל פרשיות התעשייה האווירית בלט שכנו ומקורבו של חיים כץ, בכיר הוועד אלי כהן. בחברה הוא מוגדר כעובד ייצור, אך המשרד שלו לא יבייש גם ראשי מדינות. עלות שיפוץ משרדו תפחה, כאשר תקציב השיפוץ הוגדל לא פחות מחמש פעמים. עלות השיפוץ הסתכמה בסך של 318,753 שקלים, ללא אישור מנהל המפעל. המשרד המשופץ כולל מקלחות צמודות, ריהוט יקר ומערכת שליטה חכמה.

התעשייה האווירית היא חברה ממשלתית וגם משפחתית. 20% מהעובדים בחברה הם קרובים, לא תמיד במקרה. לפני שנתיים פורסם מכרז לתפקיד מפקח איכות הסביבה אליו ניגשו 35 מועמדים מתוכם 4 הגיעו לראיון. לאיוש המשרה נבחר צעיר מוכשר בשם בן פרץ, שהוא גם בנו של חבר הוועד מוטי פרץ. מי שקיבל את בן לעבודה הוא מנהל הכפוף ישירות לאביו.

על מנת לעקוף את הנוהל האוסר על השניים לעבוד יחד, נרשם פרץ הצעיר בחברת הבת, אלתא הממוקמת באשדוד. למרות זאת, התברר כי מרבית רישומי הכניסה והיציאה של בן פרץ נרשמו במפעל התעשייה האווירית הראשי, ליד אביו, ולא באלתא. לא רק שהשניים עובדים באותו המפעל, האב הוא אף המנהל של הבן. האב גם פתח ללא אישור מנהליו קורס מושגי יסוד בכימיה שמטרתו העיקרית היא ככל הנראה הקניית זכאות לגמול השתלמות. באותו הקורס השתתף גם הבן.

את חבר ועד העובדים מאיר כהן קשה להציג: באופן רשמי הוא ממונה הבטיחות במפעל אלתא, אבל לכהן יש מספיק זמן לעוד שלל עיסוקים. הוא למד לשלושה תארים, שותף במשרד עורכי דין, מייצג לקוחות בבתי משפט, משמש כמגשר, ובין לבין מעניק הרצאות בתשלום בשלל נושאים. בהנהלה לא הפריעו לכהן לעשות לביתו. אחרי שהגיעה תלונה רשמית, מבקר הפנים בדק ומצא כי לא הכל מבוצע באישור החברה, וכי קשה לפקח על חלטורות של חבר ועד שלא מחויב להחתים כרטיס.

להסתבכות החמורה ביותר אחראי שלמה גרינברג, יו"ר מועצת העובדים וסגנו של חיים כץ. לאחרונה התלוננה עובדת כי גרינברג הטריד אותה מינית לעיני אחרים. העובדת החליטה להתלונן, ותלונתה נבדקה על ידי האחראית על מניעת הטרדות מיניות בחברה. ועדת משמעת כונסה, ולבסוף נסגר העניין בתוך החברה עם הרשעתו של גרינברג בעבירה של העלבה ופגיעה בכבוד העובדת. כיום ממשיך גרינברג לייצג עובדים בתעשייה האווירית.

ובאשר לחיים כץ, הוא יחגוג בחודש הבא את יום הולדתו ה-67, גיל הפרישה בישראל. למרות זאת נבחר כץ לאחרונה לכהן 4 שנים נוספות בראשות הוועד, אותו אינו ממהר לעזוב, בדומה לפוליטיקה. בסוף החודש יצטרך הדירקטוריון להחליט אם להיענות לדרישת רשות החברות, ולהיפרד מכץ לשלום. גם אם החופשה ללא תשלום הארוכה בהיסטוריה של המשק הישראלי תבוא אל סופה, כץ צפוי להמשיך ולשמור על כוחו. בנו, חבר הוועד יאיר כץ, כבר מתכונן לרשת את אביו. בתעשייה האווירית ככל הנראה, גם השמים אינם הגבול.

תגובת יו"ר ועד העובדים, ח"כ חיים כץ: "עבודתו הפרלמנטרית של ח"כ חיים כץ זוכה לשבחים מצד כל העוסקים בקידום נושאים חברתיים בישראל. התמיכה בו חוצה מפלגות. ח"כ כץ השכיל והצליח בכל שנות היותו נבחר ציבור לקדם חוקים רבים בתחומי העבודה הרווחה והבריאות.

"הוועדה בראשות ח"כ כץ היא שיאנית החקיקה בכנסת ורק בזכות כוחו הפוליטי הצליחה הוועדה להביא להרחבת סל התמיכות באוכלוסיות מוחלשות כמו העלאת שכר תגמולים לנכים, הטבות למשפחות חיילים שנספו במערכה, הגדלת מענק נישואים ליתום,הגדלת סיוע בטיפולי פוריות לנשים,הגדלת שכר מינימום למוגבלים, קידום השימוש בקנביס רפואי, הטבות והנחות למקבלי פנסיה, הגדלת גמלת זקנה למקבלי הבטחת הכנסה, הגדלת מספר מכשירי MRI בפריפריה והורדת דמי הניהול בקופות הגמל. והעשייה עוד רבה. כוחו הפוליטי של כץ מנותב כולו לטובת כלל ציבור ותעיד על כך היותו שיאן החקיקה החברתית בכנסת".