שעות ספורות לאחר הסיכום הרשמי על רכישת תנובה, הרוכשת הסינית "ברייט פוד" ברכה על העסקה והדגישה כי תנובה תישאר חברה ישראלית למרות הרכישה. "העסקה תסייע לתנובה להפוך לחברה גלובלית החודרת לשווקים חדשים", הבטיחו ב"ברייט פוד", אבל העובדים לא מרוצים. בעקבות העסקה, דורש ועד העובדים מענק ומאיים בנקיטת צעדים, אם עובדי תנובה לא יקבלו נתח מהמכירה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו לא דורשים את כל תנובה, אבל אנחנו דורשים נתח ראוי שיביע את תודת אייפקס להשבת החברה על ידי העובדים ולרווחים הנאים שהיו להם", הסביר יו"ר ועד העובדים אחיאב שמחי. "העובדים השביחו את ערך החברה ולכן מגיע להם מלוא החופן".

שמחי הצהיר כי כדאי לאייפקס להגיע להסכם עם העובדים בהקדם, לפני שיינקטו צעדים כגון עיצומים. "הם הסכימו לתת לנו פירורים", קרא יו"ר ועד העובדים והזהיר: "אמרתי להם שאין לי הרבה זמן ואם לא נסגור את זה תוך ימים ספורים, הם יראו גם את הצדדים הלא טובים שלי. יש לנו מספיק כוח וכלים עוד שבוע נדבר".

ועד העובדים דורש פיצוי דומה לזה שקיבלו העובדים בהסכם הקודם למכירת תנובה לקרן אייפקס. "אז הממוצע היה חמש משכורות לכל עובד, אבל הנוסחה הייתה שונה ולקחה בחשבון את ותק העובד והשכר שלו. זה היה מעל 100 מיליון שקל. הפעם אנחנו דורשים לא פחות מזה כהתחלה", ציין שמחי. לדבריו, תנובה הציעה מענק בגובה שתי משכורות בלבד, ו"זה לא לעניין - אנחנו מנהלים מו"מ והוא לא פשוט ולא קל".

מחלבות תנובה, ארכיון (צילום: אתר תנובה, חדשות)
מחלבות תנובה | צילום: אתר תנובה, חדשות

הרוכשים: "נמשיך לשרת את הצרכן הישראלי"

בחברה הסינית "ברייט פוד" מנסים להרגיע את הרוחות. "אנחנו גאים ברכישת תנובה, עבורנו מדובר בהשקעה יציבה לטווח ארוך", נכתב בהודעת החברה. "נמשיך לשמר את שיתוף הפעולה עם כלל הגורמים המקומיים הרלוונטיים לרבות העובדים, הלקוחות, החקלאים ומגדלי הבקר וזאת על מנת לשרת את הצרכן הישראלי בנאמנות".

במסגרת ההסכם התחייבה "ברייט פוד" כי מרכז הפעילות של תנובה יישאר בישראל לרבות ההנהלה, הייצור והפיתוח. כמו כן כי יהיה רוב ישראלי בהנהלה ובדירקטוריון והמנכ"ל של קבוצת תנובה יהיה ישראלי. כיו"ר החברה ישמש נציג סיני של תאגיד המזון ברייטפוד.

עוד טענה החברה הסינית כי "שיתוף הפעולה בין ברייט פוד לתנובה ייצר פלטפורמה בינלאומית לפיתוחה העתידי של החברה. ישראל היא מדינה עם טכנולוגיה חקלאית מתקדמת ותנובה היא חברת המזון הגדולה בישראל עם מותג מבוסס, פורטפוליו מוצרים מגוון ונתח שוק מוביל. הסינרגיה בין תנובה וברייט פוד תושג באמצעות חילופי משאבים הדדיים ושיתוף פעולה בתחומי חדשנות המוצר, מחקר ופיתוח וטכנולוגיה חקלאית".

"המטרה לא שוכחת". יחימוביץ' (צילום: ערוץ הכנסת)
"לא השקעה, שאיבה". ח"כ יחימוביץ' | צילום: ערוץ הכנסת

מנכ"ל תנובה: "מגיע לעובדים מענק"

מנכ"ל תנובה אריק שור ברך על העסקה והתייחס לאיומים של ועד העובדים. "העסקה היא מחמאה מאוד גדולה למשק הישראלי", אמר שור בראיון לגלי צה"ל. "אחת הסיבות העיקריות שהחברה שיבחה עצמה זה בזכות העובדים הנפלאים שלנו. מגיע להם מענק ואנחנו במו"מ כמה שבועות ואני מעריך שהוא יסתיים על הצד הטוב ביותר".

בדבריו דחה שור את הטענות על המחירים הגבוהים של מוצרי החברה וטען כי רוב מוצרי החברה מפוקחים ע"י הממשלה. "55% ממוצרי החלב של תנובה הם מפוקחים. מי שקובע את המחיר שנקנה מהרפתנים זו המדינה. מי שקובע את מחירי השמנת, הגבינה הלבנה, הביצים, החלב - המדינה קובעת, כך שהנושא של המחירים מוכתב ע"י המדינה. בנוסף, במדינות מערביות רבות המע"מ על מוצרי חלב הוא אפסי ואצלנו לא", הצהיר מנכ"ל תנובה.

יחימוביץ': "ניצול והשתלטות"

תאגיד המזון הסיני "ברייט פוד" רכש אתמול 56% ממניות חברת "תנובה" הישראלית תמורת 8.6 מיליארד שקלים, ובכך הושלמה עסקת הענק השנויה במחלוקת. הבעלים, קרן אייפקס, הרוויחה 4 מיליארד שקלים, מהם המדינה לא תראה שקל, בשל החקיקה הישראלית שפוטרת קרנות השקעה זרות מתשלום מס בישראל.

יו"ר משקי גרנות, איציק בדר, הביע תקווה כי "מבטח שמיר", שמחזיקה ב-21% ממניות תנובה, לא תמכור את המניות ותחתום גם היא על הסכם דומה. לדבריו, בהתאם להסכם ההבנות עם ברייטפוד "תנובה תישאר חברה ישראלית הכפופה לחוק ולרגולציה הישראלית, היא מחויבת להסכמים עם התאחדות מגדלי בקר והחקלאים הישראלים. ככל שזה תלוי בה, היא תשתף פעולה לשמור על משק החלב כמשק מתוכנן. כמו כן, בשורה של נושאים חשובים לנו, ההחלטות תתקבלנה במשותף כמו למשל שינוי תקנות ומניעת דילול האחזקה שלנו בתנובה".

העסקה הזו עוררה לא מעט ביקורת על דריסת הרגל הגדולה של מדינה זרה במשק הישראלי. "שום מדינה נורמלית אינה מפקידה את ביטחון המזון שלה ואת כל משק החלב שלה בידי סין או כל מעצמה זרה אחרת", אמרה הלילה ח"כ שלי יחימוביץ'. "זו לא השקעה אלא שאיבה, יניקה, ניצול והשתלטות".