לאחר שוועדת השרים לשוויון בנטל אישרה את הצעת חוק הגיוס החדש, מנסה יו"ר הוועדה השר יעקב פרי (יש עתיד) להסביר כיצד המלצות הוועדה בראשותו יתורגמו לפעולות בשטח. בראיון לתכנית "פגוש את העיתונות" אמר פרי כי התהליך אמנם זקוק לעזרה, אבל הוא מאמין שאם החוק יעבור בכנסת - הוא יעבוד בשטח, גם תחת ממשלה חדשה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נושא השוויון בנטל הוא נושא כבד ורגיש שהחברה הישראלית מתמודדת איתו מאז הקמתה. אנחנו זוכרים את 400 'המתמידים' שאישר בן גוריון לפטור מגיוס. מאז, שש ועדות ניסו להביא סוג מסוים של פיתרון וצריך להבין שמדובר בתהליך קשה", אמר פרי. "הוועדה שעמדתי בראשונה גילתה הרבה רגישות וגם נחישות והתמדה. היא שמרה על ערך התורה וניסתה לחבר אותו לערך השירות. זה תהליך שכולנו מחויבים לו, החרדים והחילונים".

פרי הדגיש כי התהליך של השתלבות החרדים בצבא זקוק לסיוע והאצה ואמר כי חלקים רבים בחברה החרדית חוששים מהעולם הפתוח ומהפיתויים שהוא מציע. "בשיחות שקיימתי עם רבים מראשי העדה החרדית בכנסת ומחוצה לה אני לא שמעתי הסכמה גורפת, אבל ישנה הבנה שהכנסתו של הנושא לתוך חוק שירות הביטחון הקיים ואני משוכנע לחלוטין שהתהליך שקורה היום יתגבר ויתעצם והוא ימשיך ממש מאוגוסט הקרוב בהתאם להסכמת הכנסת", אמר. "שנת הגיוס של יולי 2017 תהיה השנה בה תחול חובת הגיוס על כולם".

חוק השוויון בנטל אושר בממשלה (צילום: רויטרס)
יתגייסו לבסוף? | צילום: רויטרס

תמריצים, סנקציות ואכיפה

ח"כ פרי אומר שהתהליך יתחיל כבר בעוד חודשיים: "באוגוסט נתחיל בשלושה תהליכים מקבילים: תמריצים לישיבות שיעמדו ביעדי הגיוס, הורדת תקציבים למי שלא יעמוד ביעדי הגיוס, כל מי שלא יתייצב בגיל 17 חרדי או חילוני יחול חוק שירות ביטחון במקביל להגברה דרמטית את האכיפה. במקביל אנחנו מכינים תשתית רחבה להכשרה מקצועית של חרדים".

הוא נשאל לגבי העבודה שחיילי ישיבות ההסדר ישרתו רק שנה וחמישה חודשים, במקום שלוש שנים. "צריך להבדיל בין חיילי ישיבות ההסדר לבין מתגייסים אחרים. המסגרת של ישיבות ההסדר היא של 5 שנים, הם עשו ועושים שירות צבאי ומילואים, שליש מאלה שנמנים היום על ישיבות ההסדר כבר עושים שירות של למעלה מ-24 חודש. אם התהליך עם החרדים ילך כמו שאני מצפה שהוא ילך אני מניח שבשנים הבאות יהיה שינויים גם בתלמידי ההסדר".

אבו מאזן הוא פרטנר למשא ומתן

על השאלה מדוע חיילים חרדים יתגייסו רק בגיל 21, כאשר יש לחלק ניכר מהם כבר אישה וילדים, אמר פרי ש"חיילים נשואים מקבלים משכורת כמו שמקבל חייל חילוני, רק שליש מהם בעלי משפחה בגיל 21. אני יודע שהדברים קשים לקהילה החרדית ואני מנצל את התכנית לקרוא לציבור החילוני ולמבקרים של התכנית לשלב ידיים".

בנושא המדיני אמר פרי: "אני מאמין שאם לא נגיע להסכם זאת תחילתה של מדינה דו לאומית וסופה של הציונות. אני לא אסנגר על הצד השני ועל הטעויות שלו. אני משוכנע שאבו מאזן והסביבה הקרובה שלו הם פרטנרים לשיחות ולמשא ומתן. כולנו צריכים לרדת מהתנאים המוקדמים, יש את היוזמה הסעודית והיא פתח יוצא מהכלל כדי להקל על הפלסטינים, וגם עלינו, האמריקנים קרובים לאמץ אותה ואני אישית אעסוק בכך. את יוזמת השלום בתיקונים ישראלים אני מקבל, אבל עוד לא קיימנו על זה דיון ב"יש עתיד".