מהמבנה שעמד מעל הבור בזירת התקרית סמוך לחאן יונס, בה היה מעורב צוות עפרון מיחידת מגלן, לא נשאר כמעט דבר. רק שברי הקירות שמפוזרים על הקרקע מזכירים את הקרב, את החדר שמעל המנהרה ואת הפיצוץ החזק. "התמונה שתישאר בזיכרון היא של גבורת שלושת הלוחמים שהשארתי בעזה, גבורת הפצועים שהמשיכו להילחם על אף שנפצעו, וגבורתם של אלו שהסתערו תחת אש, זוהי שעתם היפה של הלוחמים האמיצים", אמר מפקד היחידה, סא"ל יובל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מגלן היא יחידת קומנדו של צבא היבשה, שתכליתה היא מתן פתרונות לאתגרים מבצעיים, הקשורים בעבודה בעורף האויב. המטרה היא לחדור בכיוונים מפתיעים לשטח ולפצח את היריב.", הסביר סא"ל יובל. "במבצע הזה, אני הגדרתי שכל לוחם ביחידה ייכנס לעזה כי זו התכלית. אני חושב שזה מה שמצופה מאיתנו".

על הקיר של חדר האוכל הקטן בבסיסה של היחידה המובחרת תלוי השלט "מחר מלחמה". הוא שם כבר שנים ומזכיר לכולם כאן שצריך כל הזמן להיות מוכנים. ב"צוק איתן" היחידה כולה נערכה בשטחי הכינוס לפני החלק הקרקעי של מבצע. בהתחלה היא עבדה במפוצל וכוחות היחידה פוזרו בין היחידות השונות.

אחד הצוותים שנכנס ראשון לעזה היה הצוות שנקרא על שם הקצין שעמד בראשו - צוות עפרון. זהו הצוות הוותיק ביחידה הסדירה. החיילים בו נמצאים במרחק של חודשיים מיום שחרורם מהשירות הצבאי. "אנחנו מכירים אחד את השני הכי טוב, ברמה של לזהות כל אחד באמצעות מבט מאחור, במרחק של 15 מטרים בחושך. אבל במלחמה לא היינו עדיין יחד", סיפרו נועם ושון, לוחמי הצוות.

"מפתיעים בלב שטח האויב" (צילום: חדשות 2)
"מפתיעים בלב שטח האויב" | צילום: חדשות 2

יחידת מגלן פעלה בעזה בכמה דרכים. החל בלחימה מבית לבית, וכלה בהפעלת ירי מדויק של טילים מרחוק. "המשימה היא למצוא את הפירים", הסבירו הלוחמים. "מקבלים מידע מודיעיני על מיקומי הפירים והולכים בעקבותיהם. קיים חשש שהם ממולכדים העיניים כל הזמן ממוקדות בחיפוש אחר הכבל בתוך הבית ומחפשות את המטען. אנחנו עושים הכל כדי להימנע מלהפעיל אותו, לרוב זה מצליח".

בבתים שסרקו הלוחמים אותרו אמצעי לחימה רבים וכן מדי צה"ל שאפשר שהוכנו לשימוש על ידי מחבלי חמאס. הלוחמים שהיו שם, הסבירו כי בכל פעם שנתקלו באנשי ארגון הטרור, הם נמלטו מפניהם. יחד עם זאת - הסכנה, עדיין קיימת בין קירות הבתים: "הם קופצים ממינהרות, מהפירים, אבל כשזה מתקרב למגע - הם בורחים".

"צוות עפרון נשאר בלי עפרון"

ביום החמישי ללחימה. בזמן שהתקרבו לאחד הפירים, נפתחה על הלוחמים אש מכמה כיוונים. "מחבל אחד קפץ מתוך דיר עיזים, אחד מחלון בית, אחד רץ בסמטה", סיפרו הלוחמים. אחד מהפצועים היה מפקד הצוות, עפרון. מאז, קצין אחר תפס את הפיקוד וצוות עפרון המשיך להילחם ככה במשך עשרה ימים. מה מחזיק אנשים במצב כזה? הלוחמים בצוות העניקו הסבר פשוט: "יכול להיות שכשאתה מתגייס לצבא, אתה חשוב על עניינים וערכים כמו הגנה על המולדת. כשאתה נמצא בתוך הלחימה אתה חושב רק על החברים שלך. תרוץ ותסתער לא כדי לשמור על עצמך אלא כדי שהם לא ייפגעו".

"אפילו החמאס לא יכניע" (צילום: חדשות 2)
"אפילו החמאס לא יכניע" | צילום: חדשות 2

מאז התקרית המשיכה היחידה לרשום הצלחות מבצעיות מרשימות. הצוות יצא להתרעננות של 24 שעות ואז חזר לאזור חאן יונס יחד עם צוותים נוספים מהיחידה לאתר מנהרה התקפית שנחפרה בבניין ששימש על פי צה"ל עד לפני מספר חודשים כמרפאה של אונר"א.

לאחר סריקות שנמשכו כשעה, נשמע פיצוץ מטורף. ד"ר גיא, רופא היחידה, סיפר כי בשלב זה דווח על 17 פצועים. "שלושה לוחמים מתוכם, בכלל לא דיווחו על כך והמשיכו בלחימה", הסביר. בתקרית הזו, בבית הממולכד, נהרגו שלושה לוחמים מצוות עפרון. "זה היה מרחב ממולכד בצורה אולי קצת שונה, עם ניתוח נקודה נכונה מבחינת האויב", הסביר סא"ל יובל. "חומר הנפץ היה מרוכז מתחת לבית. מתחילת הלחימה איתרנו 20 בתים ממולכדים. במבחן התוצאה נכנסנו למרחב ממולכד ובסוף הוא התפוצץ. אני משער שבצורה כזו או אחרת דילגנו, ייתכן. העניין הזה עוד כמובן ייבדק, כי מאירוע כזה חייבים להפיק לקחים".

השבוע שלאחר התקרית היה שבוע של מיעברים חדים עבור הלוחמים ביחידה. מהלחימה, לשבעה ובחזרה לבסיס. כבר חודשיים שהם לא כונסו לשיחה משותפת. עכשיו עוסקים ביחידה בהחזרת הצוות לכשירות. "בבוקר עלינו לקברים של שלושת החברים ואז חזרנו ליחידה", שחזרו הלוחמים. "אנחנו עושים הכל יחד כצוות ומחזיקים אחד את השני. אתה מבין שלמרות כל הכאב והצער, חמאס לא יישבור את צוות עפרון".