בתקופה האחרונה הבחינו אנשי ההוצאה לפועל כי נפתחו כ-450 תיקים נגד ניצולי שואה יוצאי לוב בגין שכר טרחה. גורמי הרשות חקרו לעומק את פשר פתיחת התיקים נגד אותם קשישים ומצאו כי בעשור האחרון חתמו על הסכמים עם גורמים שהבטיחו להם כי יסייעו להם לקבל פיצויים בעקבות אירועי השואה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאחורי אותן תביעות עומדים שני אנשים מרכזיים: רחל דואני ויהודה תשובה. לטענתם, ניצולי השואה הסכימו לשלם להם שכר בתמורה לסיוע כדי לקבל את הכסף המגיע להם מהמדינה. ניצולי השואה טוענים מצדם כי הכסף שקיבלו לא הגיע אליהם בזכות דואני ותשובה.

"אני חיה במת ואפילו בפחד", מספרת ניצולת השואה נסריה דבש, שקיבלה התראה לקראת הוצאה לפועל. "זהו מתח נורא ואיום. אני הרבה פעמים לא יכולה להירדם מרוב מחשבות. מאיפה אני אביא כל כך הרבה כסף שהם רוצים? איך אני אחיה ואיך אני אתן להם?".

"עזרתי לכולם". דואני (צילום: חדשות 2)
"עזרתי לכולם". דואני | צילום: חדשות 2

ניצולים רבים שחתמו עם השניים על ההסכמים טוענים כי נוצלו על ידם. "יש אנשים שהלכו ישר למדינה וקיבלו הכל בלי עמלה", אומרת רבקה ביסמוט לאחר קבלת מכתב העיקול מרחל דואני. "שילמנו להם כי לא ידענו".

במשך שנים סירבה המדינה להכיר ביוצאי צפון אפריקה ולוב כניצולי שואה. לפני יותר מעשור הגיעו למשרדה של רחל דואני בזה אחר זה ניצולים מלוב וטוניסיה, שהיו ילדים בעת המלחמה, ושטחו בפניה את סיפור חייהם על מנת שתגיש תביעות בשמם לקבלת הפיצויים. לטענת דואני, היא פעלה במשך זמן רב על מנת לסייע. "פעלתי למען כל יהדות לוב והם חתמו לי", אומרת דואני. "אני לא אעבוד 15 שנה בשביל ניצול אחד, עבדתי בשביל כולם".

עם השנים, יותר ויותר אנשים הניחו שהישועה לא תגיע מדואני, והמשיכו הלאה. רבים מהם הגיעו למשרדו של יועץ המס יהודה תשובה מנתניה, שנכנס גם הוא לתחום הפיצויים. לעומת דואני, תושבה החתים את הניצולים על שכר טרחה גבוה הרבה יותר.

נאבקים בגלל שכר טרחה (צילום: חדשות 2)
נאבקים בגלל שכר טרחה | צילום: חדשות 2

משרד המשפטים הבטיח סיוע לניצולים

"יהודה הבטיח לי הכל", מציינת ניצולת השואה דינה זוארץ. "את תקבלי פיצוי רטרואקטיבי בכל חודש וחודשו. הוא הראה לי את תעודות ההוקרה שתלויות לו במשרד והבטיח שיעזור".

תשובה עוסק בנושא כבר 12 שנים אך הוא אינו עורך דין. יחד עם עורך דין שהצטרף אליו הם הגיעו עד לבית המשפט העליון בניסיון להשיג פיצויים לניצולים. בית המשפט החליט לקבל את תביעתו של תשובה, אך במקביל בשנת 2010 שמה המדינה קץ לפרשה והחליטה להעניק פיצויים לכל יוצאי לוב מבלי שיצטרכו להוכיח דבר - באופן אוטומטי.

ניצולת שואה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

כעת הניצולים טוענים שתשובה לא פעל למענם באופן אישי ולכן אין הוא זכאי לקבל את שכר הטרחה אותו הוא דורש. "בהתחלה לא רצו להכיר ביהודי לוב בכלל", אומר תשובה להגנתו. "ברגע שהכירו בהם אני תובע את מי שהיה אצלי. אני רוצה את השכר על העבודה שלי".

בינתיים, משרד המשפטים הודיע כי יעניק סיוע משפטי חינם לניצולים שנתבעו לשלם. גם בקליניקה המשפטית באוניברסיטת בר אילן נרתמו לסייע יחד עם לשכת עורכי הדין. בית המשפט הוא שיחליט מה מגיע לתשובה דואני ואחרים לקבל - עד אז מלחמת האחים בעיצומה.