על פי הנתונים הסטטיסטיים, בכל 10 דקות נהרג בסוריה אדם אחד, 6 בשעה, 144 ביום וכמעט 1,000 איש בכל שבוע. גם בישראל עוקבים בדריכות אחר המתרחש בשטח הסורי, מחשש שמאגרי הנשק הכימי שברשותו של אסד יזלגו לידי גורמי חיזבאללה.

ממוצב החרמון, שהוגדר כבר מזמן כ"עיניים של המדינה", אפשר לראות את דמשק ביום בהיר. "זהו שטח שלא נמצא בשליטה של אף גורם", אמר סגן-אלוף אבי מרקס, סגן מפקד חטיבת החרמון. "מי שרוצה להסתובב באזור יכול לעשות זאת", הוסיף, והזהיר כי "תשתיות של ארגונים כאלה או אחרים יכולים להיכנס לפה. אם פעם הייתה פה שליטה צבאית מוחלטת - היום זה כבר לא המצב".

לפי צה"ל, כניסתם של ארגוני טרור דרך הגדר המזרחית של מדינת ישראל מגזרת סוריה היא תרחיש אפשרי בהחלט - יותר מפלישה צבאית סורית לישראל. ממעוף הציפור, המרחב הצמוד לגבול ישראל נראה די שקט אך זהו שקט מטעה. "עיקר אירועי הדמים בסוריה מתרחשים באזור הדרומי", הדגיש. "אנו רואים את המורדים מסתובבים באזור ומבריחים אמצעי לחימה".

הפסיפס העדתי בין המורדים לחיילים הסורים והקרבה ללבנון וחיזבאללה מכתיבים מצב זמני שממתין להכרעה שעל פי הערכות, תתרחש בזמן מסוים. הכפר חאדר הוא דוגמה טובה לכך. "מדובר במובלעת בתוך שטח החיץ של כפר דרוזי בשליטת ותמיכת הצבא הסורי", אמר הקצין. "אנו מעריכים שאם וכשאר ייפול שלטונו של אסד - תושבי הכפר יהיו בבעיה קשה מכיוון שהם, בניגוד ליישובים המקיפים אותם - תומכים בצבא הסורי", אמר.

קולות הירי נשמעים עד ישראל (צילום: חדשות 2)
קולות הירי נשמעים עד ישראל | צילום: חדשות 2

בישראל מתכוננים ליום שאחרי אסד

בצד הישראלי, לעת עתה, החיים מתנהלים כשגרה, אך אקורד הסיום בסוריה יכול להוביל שוב לתמונות של מהומות וניסיון פריצה לשטח ישראל. אחר כך - השקט לא מובטח.

"מדינת ישראל הולכת ומוקפת באזורי ספר", אמר תת-אלוף תמיר היימן, מפקד אוגדת הגולן . "זה לא אומר בהכרח שהמציאות הביטחונית תשתנה רעה, אך אנחנו לא יודעים לאן זה הולך", ציין. "בתקופה האחרונה, מסך של 90 קילומטרים של גבול שהיה באחריות האוגדה, בוצע ירי אקראי בשטח של קילומטר וחצי עד שני קילומטרים שחצה את הגבול והגבנו עליו. בשאר האזור המצב שקט ויציב", הרגיע.

מפקד האוגדה (צילום: חדשות 2)
מפקד האוגדה | צילום: חדשות 2

האמירה המקובלת היא שבמשך השנים השקט בגבול הסורי היה העדפה של המשטר במדינה, אך ככל הנראה, רמת הגולן נמצאת בפתח תקופה אחרת. "אנו לא יודעים איזה מהתרחישים אכן יקרה", אמר והוסיף: "לכן, שמנו למול עינינו מספר הנחות עבודה שכוללים בתוכן אפשרות להוצאת פיגועי טרור מסוריה לישראל, ומול המרחב הזה אנו נבנים במערכת חדשה של תפיסה מבצעית. אנו ערוכים לאיום המתפתח, שאנו לא יודעים אם יקרה - אך כדאי להיות מוכנים".

"הקרבות בסוריה כאילו נלקחו מתוך סרט מלחמה"

גם מפקד גדוד הסיור של חטיבת גולני, סגן-אלוף קובי, סיפר על שרואות עיניו מדי יום בכל הנוגע למתרחש בגבולה הצפוני של מדינת ישראל. "הלחימה בסוריה משמעותית מאוד לשני הצדדים", אמר. "אנחנו רואים את הכל מהצד ולפעמים זה נראה כמו תמונה מסרט מלחמה". הוא הוסיף כי "ניתן לראות שלמורדים יש המון מוטיבציה לסיים את הלחימה ומצד שני, נראה דווקא שצבא אסד מתכוון להמשיך בה עד שיגיע להכרעה".

לוחמי צה"ל ברמת הגולן (צילום: AP)
לוחמי צה"ל ברמת הגולן | צילום: AP

לדבריו, המורדים קונים לעצמם אחיזה בכל מרחב החיץ שסמוך לגדר המערכת בגבול רמת הגולן: "הם מתפשטים מצפון ומדרום, והכיוון שלהם הוא יצירת רצף שלם בכל המרחב שמולנו".

במעבר קוניטרה, דגלי סוריה עוד מתנופפים והמעבר עצמו עדיין לא מהווה סמל של שלום או יחסים תקינים, אך עדיין עוברות דרכו סחורות וסטודנטים דרוזים נוסעים ללימודים בדמשק. עם זאת, המורדים רוצים להשתלט על מעבר הגבול כדי לקבוע יעד חדש - ומציאות אחרת.