"היו גורמים בישראל שאמרו לאבו מאזן שלא לחתום איתי" - כך אמר הערב (ו') ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בריאיון ל"אולפן שישי". לדבריו של אולמרט, מערכת הביטחון הכינה תכנית לפינוי מהבקעה, שלא כללה נוכחות של צה"ל באזור. "הנחיתי את מערכת הביטחון להכין תכנית עבור בקעת הירדן למקרה שייחתם הסכם", סיפר אולמרט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הנחיתי גם את שר הביטחון דאז, אהוד ברק, להציג את התכנית בפני נשיא ארצות הברית והתכנית הזו לא כללה נוכחות צבאית של ישראל בבקעת הירדן", הסביר אולמרט. "נשאלתי מה יקרה אם צבא זר ירצה לחצות את נהר הירדן. מדובר בסוגיה שלנו של הפלסטינים ועם הירדנים, שנדונה בין כל הצדדים".

"המודל הזה היה פתרון שמקובל על כל הצדדים, ללא נוכחות צבאית בבקעה", ציין ראש הממשלה לשעבר. בנוגע לשאלת ההכרה הפלסטינית בישראל כמדינת העם היהודי, אמר אולמרט כי לא דרש זאת מאבו מאזן. "אמרתי לו בשיחות בינינו שאיני זקוק ממנו לאישור לכך שישראל יהודית. הייתי מוכן לוויתורים כואבים בירושלים ובשטחים כדי שישראל תישאר יהודית", סיפר אולמרט.

אולמרט גם התייחס לביקורת הנוקבת שהשמיעו גורמים בישראל כלפי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, ביניהם גם שר הכלכלה נפתלי בנט. "אני מכיר את קרי 25 שנה", אמר אולמרט ותהה: "יש לו רקורד של מאה אחוז תמיכה בישראל. איך אנחנו יכולים לדבר בנוסח כזה עליו?".

"משוכנע שנתניהו רוצה להגיע להסכם"

"לא הצעתי לאבו מאזן שנקבל את זכות השיבה, אמרתי להיפך - שלעולם לא נקבל", הבהיר אולמרט. "דיברתי אתו על האפשרות שאלף פלסטינים ייכנסו בשנה למשך חמש שנים, בסך הכל 5,000 על בסיס אינדיווידואלי הומניטרי".

לדברי אולמרט, ראש הממשלה נתניהו נחוש להגיע להסכם עם הפלסטינים במגעים הנוכחיים. "אני בטוח שנתניהו רוצה להגיע להסכם", אמר. "אני לא מטיל בכך ספק. אני לעולם לא אחשוד לרגע שראש ממשלה ישראלי לא רוצה להגיע להסכם. אבל, ההצעות שלו הן בפער אדיר ממה שכל אחד מבין שהוא הבסיס שעליו אפשר להגיע להסכם שלום".