ראוי לה לשנת 2011 שעתה זה הסתיימה שתיקרא שנת הגדרות. השנה חדרה למערכת הביטחון ההבנה שצריך את הגדרות הללו גבוהות וחזקות, בכל מקום ולאורך כל הגבולות.

גבול ישראל-מצרים: ההתמודדות מול פיגועים והברחות

תזכורת כואבת: הפיגוע בגבול עם מצרים (צילום: חדשות 2)
תזכורת כואבת: הפיגוע בגבול עם מצרים | צילום: חדשות 2
בחודש אוגוסט נצרבו בזיכרון הישראלי תמונות קשות הקשורות לגבול ישראל-מצרים. הגבול, שעד חודש אוגוסט האחרון היווה רקע נוחה לעשרות אלפי מסתננים מחפשי עבודה, הפך לגבול הדורש גם התייחסות ביטחונית.

"אתה תשתית שמבריחה או מכניסה את המסתננים היא אותה תשתית שתומכת בטרור", מסביר אל"מ אמיר, מפקד חטיבת הנח"ל הנמצאת בגזרה. ב-15 לאוגוסט התבצעה מתקפת טרור מתוכננת בקפידה, בה נהרגו שבעה ישראלים ועשרות נפצעו. המחבלים הגיעו עד לכביש, לאחר שהגבול במקום סומן בסלעים - תמונה שהשתנתה לחלוטין מאז הפיגוע. היום, נמצאת במקום גדר המקשה על מסתננים לפרוץ לישראל.

"אנחנו מפעילים גם תצפית חזותית ומכ"מים. יש כוחות שאתה תראה אותם גלויים ויש פה כוחות שלא תוכל לראות ולא תוכל לגלות גם אם תעמוד ממש קרוב אליהם", מסביר מח"ט הנח"ל. "אנחנו מצליחים לבלבל אותם והם לא ממש יכולים לדעת איפה אנחנו נמצאים. במשחק הזה, אנחנו משתדלים להיות קצת יותר מתוחכמים מהם. הגבול הזה עוד יציב לנו אתגרים", הוסיף.

גבול ישראל-סוריה: חשש מהיום שאחרי אסד

חשש מהיום שאחרי אסד, הגבול הסורי (צילום: חדשות 2)
חשש מהיום שאחרי אסד, הגבול הסורי | צילום: חדשות 2

השנה האחרונה לימדה אותנו גם שצעדות המונים יכולות להפוך שלטון במזרח התיכון, או במקרה של הגבול עם סוריה - ליצור פרובוקציות. "לא היינו מוכנים לאירוע הנכבה ברמה התודעתית", מודה אל"מ אשכול, מפקד החטיבה המרחבית ברמת הגולן. "האירוע הזה הוא אירוע יוצא דופן ולמדנו הרבה דברים על מה יכול להיות כאן".

בתסריטים הצה"ליים לקראת ה-15 במאי 2011, נלקחה בחשבון צעדת המונים. אבל מכשול של ממש לא היה שם. עכשיו, כלקח, נבנתה שם גדר עוצמתית. "הוכנסו פה אלמנטים של אמצעים לפיזור הפגנות, דברים שלא היו בלקסיקון הצבאי של רמת הגולן: גז הלם, מכת"זית, אמצעים שהבנו שאנחנו צריכים לאחר הפקת הלקחים", מספר אל"מ אשכול.

"התובנה העיקרית שלנו זה שאנחנו צריכים להיות ערוכים כאן בהרבה מאוד תרחישים, שהם נגזרת של מה שקורה בתוך סוריה", מרחיב המח"ט על האיומים בגזרתו, "המציאות משתנה לנו מול הפנים ואנחנו צריכים להתאים את עצמנו למגוון התרחישים האפשריים - ויש הרבה כאלה".

גבול ישראל-עזה: מתכוננים לחטיפה הבאה

רצועת עזה, צה"ל בדרך למבצע? (צילום: רויטרס)
רצועת עזה, צה"ל בדרך למבצע? | צילום: רויטרס

גלעד שליט חזר הביתה באוקטובר האחרון, יותר מחמש שנים אחרי שנחטף בגבול רצועת עזה. אבל בצה"ל כבר מתכוננים לאירוע הביטחוני הבא. "הספירה לאחור החלה, ואנחנו עושים את ההכנות המתאימות", מספר אל"מ טל, מפקד החטיבה הדרומית בעזה. "זה יכול להגיע שוב מעזה או מסיני, גם חטיפה נלקחת במכלול התרחישים".

הגדר שהוקמה בעזה לא תפתור את הסוגיות הביטחוניות, זאת מכיוון שמנהרות עוברות מתחתיה ורקטות מעליה, ועזה מצהירה שיהיו עוד חטיפות. "אנחנו נערכים, ואם נידרש לכך ואם החמאס יחליט שהוא מסלים את העימות אז אנחנו יודעים להיכנס פנימה", מצהיר המח"ט.

בעתיד: גדר גבול עם ירדן?

ישראל הופכת אט אט למדינה של גדרות. והדיבורים על גדרות לאורך הגבול עם ירדן כבר עלו ואולי בעתיד יהפכו גם למציאות, זאת בשל התחלה של הסתננויות של מחפשי עבודה ואולי גם של תאי טרור. וייתכן שגם שם תבואנה גדרות חדשות, גדרות גדולות וחזקות שיקיפו את מדינת ישראל כולה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק