בימים כתיקונם, לא מזעיקים משטרה בעקבות כל טלפון שמגיע למוקד של אגודת הלל ליוצאים בשאלה בירושלים. אבל בשבוע שעבר קפצו אל מותם שני יוצאים בשאלה - והכוונה של האגודה היא למנוע גל של התאבדויות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"איפה אתה הולך לישון? עזבת את העולם החרדי?", שאלה העובדת הסוציאלית במוקד. המידע שדלתה מהבחור שעל הקו מועבר מיד למשטרה. כל יוצא בשאלה שפגשנו השבוע ידע לספר מה עבר על הצעיר שהתאבד ביום רביעי שעבר. "אני לא יכול להיכנס לראש של אף אדם", הסביר יאיר הס, מנכ"ל האגודה. "אבל אני יודע שערב לפני שהוא התאבד התקיימה מסיבת אירוסין במשפחה והוא הגיע למסיבה, וחלק מבני המשפחה התעלמו ממנו, לא יודעים מה היה שם".

אפשר שאותו צעיר היה מסובך מדי בלי קשר ליציאה בשאלה. אולי נידוי באירוע המשפחתי היה טריגר מקרי. אך המתאבדים, שבעה במספר בשנתיים האחרונות, הם המקרים הקיצוניים שמבטאים את הקשיים והכאבים של הקבוצה ההולכת וגדלה של היוצאים בשאלה.

המטרה: לסייע ביציאה מהמעגל

שיר רוזנבלום הכירה את הבחור שקפץ, ושלושה ימים אחר כך ארגנה בקבוצת היוצאים ערב לזכרו: "קיבלתי במהלך הארגון בשורה מרה על כך שחברה מאוד טובה שלי, אמא לילדה קפצה אל מותה, אני מיד הקמתי קבוצה שנקראת 'יוצאים נכנסים ללב' שזו קבוצה שמטרתה לעזור אחד לשני. אני מקבלת אין סוף טלפונים על אנשים במצב לא טוב, כל 72 השעות האחרונות אנו רוצים ממקרה אחד למקרה שני".

שיר עצמה משתייכת אל מעגל היוצאים בשאלה, שנזקקו לתמיכה כשראו את העולם שבחוץ. "אני יצאתי בשאלה בגלל טראומה שעברתי שזרקה אותי מחוץ לעולם החרדי", סיפרה. "היום אני יוצאת בשאלה אידיאולוגית ואני לא מאמינה. אתה לא יכול להמשיך לעשות משהו שאתה לא מאמין בו. הייתה לי ילדות יפיפייה, ההורים שלי היו בסדר איתי, הייתי בחוגים ואני לא יכולה להאשים את ההורים שלי ביציאה שלי בשאלה, היה להם קשה להתמודד עם זה, הלחץ החברתי גדול ואתה חי בשביל השכנה. מצאתי את עצמי ביום בהיר עם שלושה ילדים ברחוב".

"יוצאים מהמעגל", רוזנבלום (צילום: חדשות 2)
"יוצאים מהמעגל", רוזנבלום | צילום: חדשות 2

גאולה (גלי) כהן בת 24, יצאה אף היא בשאלה. היא עשתה זאת בתהליך ארוך החל מגיל 12: "הגעתי למסקנה שאין אלוהים. לפני כשלושה ימים, שני יוצאים הסבירו לי למה כדאי להתאבד ולמה זה רעיון טוב, ולפני זה לא היו דיבורים על זה. הם רצו שאשכנע אותם למה לא להתאבד. אני שמחה שלא התאבדתי כשעברתי את זה. לא באמת תכננתי אף פעם אבל ברגעים שהיה לי קשה רציתי כבר להפסיק עם החיים".

גם מאיר נאור הפך לחמ"ל מהלך למען היוצאים בשאלה מאז ההתאבדות של אישה שכלל לא הכיר: "הבחורה היא בת דודה שלי כי אין לי אחים ואחיות ובני דודים, כי אני לא יכול להיות איתם בקשר. ישנתי בגנים לא פעם ולא פעמיים. בגלל שהפכנו להיות קהילה כ"כ גדולה בתקופה האחרונה, זה תהליך טוב וכשאנו מכירים אנו יודעים וכשאנו צריכים עזרה אנו מתגייסים".

כמעט אף אחד לא דואג להם

האבסורד הוא שהיום המדינה משקיעה מיליונים כדי לסייע לחרדים שמעוניינים לרכוש השכלה ולהשתלב בשוק העבודה. היוצאים בשאלה מנהלים מלחמת הישרדות כבודדים, חוץ מאגודת "הלל" הקטנה ודלת האמצעים אף אחד לא דואג להם ואין להם גב פוליטי.

חיים ויז'ניצר למשל, הוא טיפוס שובר מוסכמות. בוגר המחזור הראשון של הנח"ל החרדי, עדיין מסתובב עם הכיפה השחורה והפאות, אבל בחר להתרחק מחצר החסידות שלו בבני ברק. את משבר היוצא בשאלה הוא מכיר מקרוב, לאחר שאחיו חזר בשאלה: "זה שבר את המשפחה שלי לרסיסים, סבא שלי אדם מכובד בקהילה ולא ידע איך לקבל את זה בזמנו, אחי הגיע למצבים פסיכיאטריים קשים מאוד, יכול להיות שאם הוא היה נשאר בחברה החרדית היא הייתה מחבקת אותו, הוא לא יצא מזה".

חיים ויז'ניצר (צילום: חדשות 2)
חיים ויז'ניצר | צילום: חדשות 2

ח"כ עדי קול (יש עתיד) הצליחה להוציא השבוע משר האוצר יאיר לפיד 3 מיליון שקלים עבור אגודת "הלל", אבל היא יודעת שזו רק עזרה ראשונה. "יש עוד הרבה מכשולים שצריך להתגבר עליהם", אמרה. "היום הם מפחדים לצאת אבל המדינה צריכה להכיר בזה. זו תופעה".

פעם בחודש מתכנסים היוצאים בשאלה במועדון ריקודים בירושלים. מסיבה גדולה שמסתיימת תמיד בניגון חסידי. שיר רוזנבלום, שמארגנת את האירועים טוענת כי הדבר מסב לה אושר רב. "באמת שטוב לי, למרות שלא קל, אבל הבית הקטן שלי מכיל הרבה ונותן אור להרבה אנשים", סיכמה.