עצי הדקלים ברחבי הארץ נמצאים בסכנה: מזה כמה שנים פועל אויב קטלני במיוחד, שפוגע ואוכל את העצים מבפנים - ושמו חדקונית הדקל האדומה. החרק, בגודל כפתור, חודר לתוך הדקלים שם הוא מטיל ביצים ומתוכן יוצאים זחלים שאוכלים את לב העץ. כעת מנסים החקלאים להתמודד מול החדקונית, בינתיים בחוסר אונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יצחק אשכנזי, מנהל מחלקת הגינון של קריית מוצקין, מתבונן בייאוש בדקלים שקורסים בזה אחר זה ברחבי העיר, אחרי שנפלו קורבן לחדקונית. "זה פשוט קטסטרופה", אומר אשכנזי בזעם. "זה יותר גרוע משפעת החזירים. המדינה הולכת ונמחקת. לא יהיה נוף ולא יהיו עצים".

העץ הראשון נפל בנהריה לפני ארבע שנים. מאז, המכה התפשטה עד נתניה בדרום ומזרחה עד בית שאן. על מנת להתמודד עם הבעיה הוזעק המומחה מספר 1 לחקר החרק, האנטומולוג יעקב נקש מעמק המעיינות. "המקור של החרק הוא מהמזרח הרחוק", מסביר נקש. "בהתחלה, הוא היה מזיק של עצי קוקוס, הוא עבר לעצי נוי ממשפחת התמרים והועבר על ידי האדם למזרח התיכון".

זני התמרים למאכל הוברחו למדינה מעירק ומאירן לפני 70 שנה במבצע ציוני הירואי. החוטרים המוברחים נשתלו בקבוצת כנרת ומשם הופצה הסחורה דרומה עד לערבה. אייל בשן, מגדל תמרים בעמק הירדן, מספר כי החרק המזיק החל כבר לאכול את העצים במטעיו. "60%-70% נגוע בחדקונית", אומר בשן. "כל מה שנותר לנו לעשות זה להתפלל".

זחל החדקונית (צילום: חדשות 2)
זחל החדקונית | צילום: חדשות 2

לא מומלץ לנוח תחת צל התמר

בינתיים, הפתרון לבעיה לא נראה באופק, מאחר והדברה עלולה להגיע לפרי וטיפולים אחרים יקרים מאוד. "אני מקווה מאוד שבארץ נצליח למצוא שיטות ביולוגיות כדי להתמודד עם הבעיה הזאת", מסביר שמעון ביטון, מנהל הגנת הצומח במשרד החקלאות. "אם לא נעשה את זה לא יהיו עצי תמר פה".

למרות תסכולם של העוסקים במלאכה, נראה כי יש דווקא מי שמצא את הפתרון לבעיית החדקונית. פול בנימין, הגנן הראשי של הגנים הבהאיים, איתר את הדרך בה ניתן לטפל בעצים החולים. בנימין מזריק לעצים בגנים המרהיבים והמתוחזקים היטב מיליוני תולעים מיקרוסקופיות, שעושות עם הזחל צדק פואטי. התולעים חודרות לזחל החדקונית, ואוכלות אותו מבפנים.

בשלב זה, ועד למציאת פתרון לבעיה שעשויה לחסל את כל אוכלוסיית הדקלים בארץ - מומלץ שלא לנוח תחת צלם של עצי התמר.