אם זה היה תלוי בו, כנראה ששלי נרקיס היה מעדיף שלא יכירו את השם שלו. מתחת לרדאר הוא הפך לאחד מאנשי העסקים המצליחים במדינה למרות שהוא היה רוצה שידעו על עסקאות הענק שלו כמה שפחות, ובדרך כלל מגלים על מעורבותו רק כשמשהו משתבש.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בשבועות האחרונים נחשף כי ענבל אור לקחה מנרקיס 7.5 מיליון שקלים בריבית גבוהה של 30%. מהפירוט שהגיש נרקיס לבית המשפט מסתבר שישנן הלוואות נוספות שנתן לאור ולא נפרעו, חובות שהצטברו ל-16 מיליון שקלים. זה נשמע אולי הרבה, אבל זה כסף קטן כשמדובר בשלי נרקיס.

מעבריין בשוק האפור - לאיש עסקים לגיטימי

שלי נרקיס נולד וגדל בדרום תל אביב בשכונת קרית שלום. כילד עבד עם אביו בקיוסק השכונתי, שם למד את סודות עסקי ההלוואות בשוק האפור ושמו יצא לפניו. באותה תקופה שמו של נרקיס נקשר לשמותיהם של עבריינים מוכרים. "שלי נרקיס לא משויך לאף ארגון פשיעה אבל הוא מכיר את כל ראשי ארגוני הפשיעה, בקשר הדוק עם הרבה כבוד עם הרבה ראשי ארגוני פשיעה", מסביר כתב הפלילים אמיר זוהר, "אפשר לראות אותו ברומניה אצל אלי מוסלי, אפשר לראותו אותו בתל אביב מבלה עם בן כהן - זה האיש".

דחייה נוספת - ודד-ליין אחרון (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
אור. חייבת לנרקיס מיליונים | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90

בשנות ה-90 החזיק נרקיס בית קפה מצליח בקניון רמת אביב ובוטיק בכיכר המדינה בתל אביב. הוא הצהיר שהכסף שלו מגיע מהם - אבל המשטרה כבר חשדה בו, וצוות חקירה בראשות יאיר רגב עקב אחריו וצוטט לשיחותיו. "התחלנו לבנות תוכנית פעולה מעקב שלמה, שלחנו בלשים, היה מאד רגיש", מספר רגב, "חשדנו שהיו לו חפרפרות שהעבירו לו מידע. למרות החקירה סמויה הייתה לו רגישות גבוה ביותר. היה קשה לעקוב אחריו".

באפריל 1998 ניצל נרקיס מניסיון התנקשות בתל אביב, כשהשוטרים הצליחו לעצור מתנקשים מחוץ לביתו רגע לפני שחזר לביתו, והחקירה עלתה להילוך גבוה יותר. "כשהיינו בחקירה גלויה איתו שאלנו 'איפה הפנקס שלך?', והוא אמר שהכל בראש", משחזר רגב, "הבן אדם פנומן, יש לו זיכרון אדיר. הוא התחיל לשפוך סכומים אדירים, ידע בדיוק כמה כל אחד חייב לו".

בזכות הסכם הטיעון: ההון הפך לחוקי

החוקרים הבינו שהמזומנים חייבים להסתתר איפשהו, וחיפשו בכל מקום. "הגענו לסניף בנק ובקושי הצלחנו לפתוח את הכספת על שמו - היא הייתה מלאה בדולרים דחוסים, ממש היה צריך לפתוח בכוח", מספר רגב, "לקחנו שקים גדולים והתחלנו לספור".

בכספת נמצאו 20 מיליון שקלים במזומן, אבל את ההון הגדול לא הצליחה המשטרה לתפוס. בהאזנות שמעו החוקרים כיצד נרקיס מאיים בקולו על אנשים שהיו חייבים לו כסף ולא יכלו להחזיר. בכתב האישום נטען כי נרקיס אמר לאדם שהיה חייב לו כספים: "אתה לא מכיר אותי, יש לי אנשים. אני אפרק לך את הצורה". לחייב אחר הציג נרקיס מחבט בייסבול ואמר: "לא מפריעים לשלי נרקיס". בתביעה אחרת נכתב בפסק הדין שנרקיס אמר לאדם שהיה איתו בסכסוך עסקי: "הנה אני מזמין לפה אנשים שיראו לך מה זה, אני אתלה אותך הפוך מקומה 15, אני ארצח אותך".

נרקיס. מנצל פרצה בחוק (צילום: חדשות 2)
נרקיס. מנצל פרצה בחוק | צילום: חדשות 2

מכתב האישום החמור נותר מעט: הפרקליטות חתמה עם נרקיס על הסדר טיעון בו הודה רק בעבירות צווארון לבן, שילם 27 מיליון שקלים, ריצה כמעט שלוש שנים בכלא, וכשיצא - כל ההון השחור שצבר לאורך השנים ונאמד במאות מיליוני שקלים, הפך בן לילה, בחסות המדינה, ללגיטימי. "היינו בהלם", מודה רגב, "ההסכם הזה נתן הכשר והלבנה לכל האימפריה של שלי נרקיס".

בכירים במשק: "הבנק הרביעי בגודלו בישראל"

בשנת 2006 שלי נרקיס השתחרר מהכלא כשהוא אחד האנשים העשירים ביותר בישראל. בשלב זה התחיל פרק ב' בחייו: עדיין הלוואות, אך הפעם בצד הנכון של החוק. כמות הבכירים במשק שלוקחים ממנו הלוואות לא ידועה, אך חלקם - שלא הסכימו להתראיין בשם גלוי - מספרים כי בפועל הוא הבנק הרביעי בגודלו בארץ. בניגוד לבנקים רגילים, אצלו העסקים מתנהלים במהירות וללא ביורוקרטיה ורגולציה: שיחת טלפון אחת, ותוך 24 שעות הכסף בחשבון.

אבל מה קורה כשלא מצליחים להחזיר לו? בשנים האחרונות נראה שנרקיס מבלה הרבה מזמנו בבתי משפט בעמדת התובע שעומד על זכויותיו: כך היה מול בועז יונה, מנכ"ל חפציבה לשעבר; יזם ההייטק אלי רייפמן; איש העסקים מאור זינגר שהיה חייב לו שמונה מיליון שקלים, ולבקשת נרקיס החזיר אותם בדרך יצירתית: מכירת בניין מגורים בהנחה של שמונה מיליון שקלים, והתנצלות על הפגיעה במוניטין של נרקיס.

כיום נרקיס מנצל פרצה בחוק המאפשרת לו לגבות עשרות אחוזים יותר מהריבית המותרת בחוק בגובה 12%. במשרד המשפטים כבר עובדים על שינוי החוק - אך עד אז, נרקיס ימשיך להרוויח מיליונים.

מפרקליטות מחוז תל אביב נמסר בתגובה: ״הפרקליטות בחנה את עניינו של שלמה שלי נרקיס, את מורכבות התיק ואת הקשיים הראייתיים העולים ממנו, וסברה כי עונש חמור, הכולל מספר שנות מאסר בפועל וקנס גבוה הנאמד בעשרות מליוני שקלים, הינו עונש המשקף את חומרת העבירות שיוחסו לו. כך סבר גם בית המשפט המחוזי שאימץ את ההסדר, הרשיע את נרקיס בעבירות מס, הלבנת הון, שיבוש מהלכי משפט ועבירות נוספות וקבע כי מדובר בעונש ראוי בנסיבות העניין. בעקבות ההסדר חויב נרקיס להגיש הצהרת הון ונכנס לראשונה בשערי רשות המסים".