אלפי המבקרים בכותל המערבי לא יודעים שתחת רגליהם מתרחשות עבודות קדחתניות שישנו את פני המקום ויהפכו את רחבת הכניסה לדו-מפלסית. הכניסה תהיה משער האשפות, ישר למפלס ארכיאולוגי ענקי תת-קרקעי. המבקרים יוכלו לבחור אם לעלות ישר למפלס העליון, "רחבת הטקסים" כפי שהיא מוכרת לנו היום, או להמשיך במנהרה עד שרחבת הכותל תתגלה להם מימין.

ברחבת הכותל המערבי נחשפו ממצאים מימי בית שני. במקום הזה יוקם מרכז חינוכי גדול, ובתמונות אפשר לראות כי כבר החלו העבודות לעומק רחבת הכותל. ברגע שהתכנית תאושר, הן ימשיכו עד לסוף רחבת הטקסים של הכותל המערבי.

"חשיבותה של התכנית הזו בכך שכשמונה מיליון מבקרים שמגיעים לכאן בכל שנה יוכלו להתחבר לתקופת בית שני ולחוש אותה באופן ממשי", אמר לחדשות 2 יאיר גבאי, חבר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.

"אין הבדל בין זה לבין שער המוגרבים"

כך ייראה מרכז המבקרים (צילום: הדמיית מחשב, יח"צ)
כך ייראה מרכז המבקרים | צילום: הדמיית מחשב, יח"צ

התכנית המהפכנית שתקבע איך ייראה המקום הקדוש בעשרות השנים הבאות תוצג מחר בוועדת התכנון המקומית, וכבר בעוד שלושה שבועות תובא לוועדה המחוזית. למרות שהיא עדיין לא פורסמה ברבים, היא כבר מעוררת זעם במגזר הערבי.

עו"ד קייס נאסר, המייצג את המתנגדים לתכנית, הסביר כי "אני לא רואה הבדל מהותי בין נושא מעלה המוגרבים לבין נושא רחבת הכותל מפני שאמרתי שהמקום הזה, כל רחבת הכותל, הוא חלק בלתי נפרד מאזור הר הבית שמבחינת הציבור המוסלמי הערבי זה מקום קדוש לציבור המוסלמי". גבאי מתנגד לדבריו. "העולם הערבי בשלו ואנחנו צריכים לדאוג לאינטרסים של מדינת ישראל".

גם בארגונים הסביבתיים יש לא מעט מתנגדים. שם טוענים שהתכנית תפגע בעתיקות שלא שייכות לעם היהודי, ותגרום לבניית-יתר באזור הרגיש. אורי ברששת, יועץ אסטרטגי בתכנון ערים, ציין: "התכנית צריכה להיות לא לבנות ברחבת הכותל אלא להשאיר את השטח כמה שיותר כמות שהוא היום ולא להוסיף שם כל מיני מבנים שלא ברור מה הנחיצות שלהם ולמה הם ישמשו בעתיד".

הבנייה לא תגיע עד לרחבת התפילה וגם לא תשנה את המצב הרגיש בשער המוגרבים, אבל היא מובאת לאישור בעיתוי בעייתי - כשארה"ב פוקחת עין על כל הנמצא בעיר העתיקה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק