עסקת שליט העלתה את סוגיית הקשר בין עסקות החילופים למוטיבציה שהיא יוצרת בקרב ארגוני הטרור לחטוף חיילים. סרטון שהפיץ החמאס ברשת לאחרונה קורא לחטוף חיילים ישראלים, ומצטרף לסרטונים נוספים שמופצים מדי שבוע. אחרי הכל, בארגון ראו שמדיניות החטיפות יעילה, ובכלא הישראלי יש עוד 8,000 אסירים פלסטינים.

האם זה אומר שעסקת שליט מעודדת חטיפות נוספות? "המוטיבציה לא מושפעת מעסקה כזאת או אחרת, היא קיימת כל הזמן", אומר תא"ל במיל' שמואל זכאי, לשעבר מפקד אוגדת עזה. "חטיפת חיילים ואזרחים היא יעד אסטרטגי של כל ארגוני הטרור".

בצה"ל נוקטים אמצעים רבים לסיכול אפשרות כזו, בעזרת התנהגות מבצעית נכונה ואמצעי מנע, אך גם באמצעים קיצוניים יותר כמו שננקטו בתדריך לחיילי גולני, ערב כניסתם לעזה במבצע עופרת יצוקה. "אף חייל מגדוד 51 לא נחטף. גם אם זה אומר שהוא מפוצץ את הרימון של עצמו ביחד עם אלה שמנסים לקחת אותו, גם אם זה אומר שעכשיו המחלקה שלו נותנת מכת אש על הרכב שמנסים להכניס אותו אליו", אמר מג"ד 51 לחייליו בזמנו.

מתוך הסרטון שהפיץ חמאס (צילום: חדשות 2)
מתוך הסרטון שהפיץ חמאס | צילום: חדשות 2

אבל הסיכון לא קיים רק בחו"ל או בגבולות. רק לפני מספר שהבועות עצר השב"כ מספר חוליות בגדה שתכננו לחטוף חיילים, ועדיין יש התראות על כוונות חטיפה. לפני חודשיים סוכל ניסיון חטיפה במהלך המתקפה המשולבת סמוך לאילת, ובמערכת הביטחון מספרים שבשנה האחרונה סוכלו 12 ניסיונות חטיפה של חיילים ואזרחים בארץ ובחו"ל.

אז מה הפיתרון? לטענתו של זכאי, רק הרתעה מורידה את המוטיבציה של הארגונים לבצע חטיפות. "הדבר החשוב ביותר זה הרתעה. כשמדינת ישראל מגיבה בתוקף ומצהירה על זה שהיא תגיב בתוקף, יש בכך פוטנציאל למנוע את החטיפה הבאה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק