יותר מרבע מיליון ילדים בישראל סובלים מעיכוב התפתחותי כלשהו, אבל התורים לטיפולים במסגרות הציבורית נמשכים חודשים ארוכים, לפעמים אפילו יותר משנה. עד כה משרד הבריאות אפשר להורים לקחת את הילדים לטיפולים פרטיים ולקבל החזר כספי מקופות החולים בדיעבד, אך כעת, כפי שפורסם הערב (חמישי) במהדורה המרכזית, המשרד מתכוון לבטל את האפשרות.

"זו החלטה חסרת אחריות", אמרה שיר גור, מנהלת הפורום הארצי של היחידות להתפתחות הילד. "ילדים כאלה יכולים להגיע לחינוך מיוחד במקום ללמוד בחינוך הרגיל, הם צוברים תחושות תסכול ואלו מפתחות בעיות התנהגותיות".

כ-10% מהילדים והתינוקות בישראל, סובלים מבעיות כמו עיכוב בדיבור, בהליכה או בעמידה, הפרעות  קשב וריכוז, או קשיים בתקשורת. הילדים זקוקים לטיפול אצל מומחים: קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, מטפלים בריפוי בעיסוק וטיפול רגשי. אך כמחצית מהם נאלצים להמתין יותר מחצי שנה לטיפול, דבר שמחמיר את מצבם.

המדיניות של המשרד עד כה הייתה לאפשר קבלת החזר לטיפולים פרטיים רק להורים שלא הצליחו לקבל תור במסגרות הציבוריות תוך 3 חודשים. ביטול האפשרות הזו, מזהירים גורמי המקצוע, עלול להחמיר את בעיית התורים.

יו"ר גשר אורלי לוי (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
אורלי לוי: לא מוסרי לגזור את גורלם של 280 אלף ילדים | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

אורלי לוי אבקסיס, מקום שני במפלגת העבודה-גשר, מסרה בתגובה כי "בעיות בהתפתחות של ילד זו בשורה קשה להוריו אך לא בלתי הפיכה אם ההבחנה ניתנת בזמן הנכון והילד מקבל את הטיפול הנכון . ישנו חלון הזדמנויות שאסור לפספס ומה שנעשה בו יקבע את עתידו ויכולתו לחיות חיים נורמליים הן מבחינה חברתית והן מבחינה כלכלית. היום כשהמערכת הציבורית לא מצליחה לספק את הנדרש אנחנו גוזרים את עתידו של אותו ילד לחיים אומללים".

"לא הוגן ולא מוסרי לגזור את גורלם של 280 אלף ילדים שמי מהם שלהוריו אין את היכולת לממן באופן פרטי את ההוצאה היקרה הזו יישאר ללא טיפול", המשיכה לוי-אבקסיס. "רק בכדי להבין טיפול פרטי אצל קלינאית תקשורת עולה מאות שקלים לביקור אחד. ויש צורך במספר רב של טיפולים בכדי להתמודד עם הבעיה . מעטות המשפחות שתוכלנה לעמוד בהוצאה גבוהה שכזאת. כך יוצא שאנו כמדינה מתאכזרים הן לילד והן למשפחתו שתיוותר חסרת אונים וחסרת אמצעים. זו רשעות וחלם כלכלי".

לוי אבקסיס סיימה עם דרישה חזקה יותר: "לא די במניעת ביטול ההחזרים. דרושה רפואה ציבורית שתתן את המענה, וזה אחד מהדברים שדורשת התכנית הכלכלית של העבודה גשר שרואה בני אדם לפני הכל, גם בבריאות, גם עבור ילדינו וגם עבור הוריהם".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המצב כיום הוא שמטפלים מעדיפים לעבוד במסגרת פרטית בשל שכר גבוה, ולכן אינם מגיעים לעבוד במגזר ציבורי. במסגרת הפעילות שמקדם המשרד, יקבלו קופות החולים תמריץ לרכוש שירותים מהמגזר הציבורי, או לפתח שירות כזה אצלם, כך שאנו צופים שזה יביא גם לתוספת תקנים וגם לעליית שכר במגזר זה".