השיחה שגרמה לנתניהו לשנות את עמדתו – ולאסור את כניסת חברות הקונגרס לישראל: ההחלטה התקדימית שלא לאפשר את כניסת שתי חברות הקונגרס המוסלמיות ותומכות תנועת החרם נגד ישראל שחשפה כתבתנו דנה ויס מחוללת סערה בינלאומית. הערב (חמישי) מתברר שהיא התקבלה לאחר שיחה שהתקיימה בין ראש הממשלה נתניהו, שסבר בתחילה שיש לאפשר את כניסתן לארץ, לבין הנשיא האמריקני טראמפ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לציוץ של טראמפ, בו אמר שזו תהיה "חולשה גדולה" אם ישראל תאפשר את כניסתן של ראשידה טלאיב ואילהאן עומאר לארץ, קדמה שיחת טלפון בין נתניהו לטראמפ, בה טראמפ אמר לנתניהו את דעתו – דיווח שבלשכת ראש הממשלה מכחישים.

 

 


עם זאת, גורם ישראלי אומר שמסרים שקראו שלא להכניסן לישראל עברו כל השבוע בין הבית הלבן ללשכת ראש הממשלה - וזה גם היה הרגע שבו נתניהו הבין שעליו לשנות את עמדתו. ולא רק זאת: למרות שמדובר בהחלטה מדינית ברורה, נתניהו "מגלגל" את ההחלטה על שר הפנים, אריה דרעי, באומרו כי דרעי החליט ופעל לפי חוק החרם – ושהוא מגבה אותו. 

שר הפנים, אריה דרעי, כתב בהחלטתו הרשמית לאסור את כניסת חברות הקונגרס לישראל: "מודע לרגישות המדינית שהחלטה מסוג זה עשויה לגרום לאור בכירותן ואי הנעימות שבמניעת הכניסה ומצר על כך"‎, אך עם זאת קבע שכניסתן "עלולה לשמש כמצע לקידום פעילות חרם בעלת השלכות מזיקות". 

אחת מחברות הקונגרס שכניסתן לישראל נאסרה, אילהאן עומאר, התייחסה הערב להחלטת ישראל ואמרה כי מדובר ב"עלבון לערכים הדמוקרטיים". 

 בקהילה היהודית בארה"ב מודאגים: הצעד יוביל לכך שרק מפלגה אחת תתמוך בישראל 

ההחלטה שלא לאפשר את כניסת שתי חברות הקונגרס לישראל מחוללת סערה של ממש בארצות הברית. כלי התקשורת במדינה מכנים זאת 'צעד חסר תקדים' ובקרב הדמוקרטים ישנם גינויים חריפים למהלך – גם מטעם המועמדים לנשיאות אליזבת' וורן וברני סנדרס.

 


גם השדולה הפרו-ישראלית, איפא"ק, יצאה היום בהודעה חריגה מאוד. בציוץ בחשבון הטוויטר הרשמי של השדולה נכתב כי הארגון "מאמין שצריך לאפשר לכל חבר קונגרס לבקר בישראל" - זאת למרות ההתנערות מעמדותיהן של השתיים.

 

 

בקהילה היהודית בארצות הברית חוששים שהצעד הזה ייצר מצב מסוכן שבו לישראל יש תמיכה רק בקרב מפלגה אחת – המפלגה הרפובליקנית - ולא בקרב שתי המפלגות בארה"ב שתומכות בישראל באופן מסורתי, הרפובליקנית והדמוקרטית.

לחשש הזה מצטרף ציוץ נוסף של הנשיא האמריקני הערב, שקושר באופן ישיר בין עמדתן האנטי-ישראלית של שתי חברות הקונגרס הדמוקרטיות למפלגה הדמוקרטית כולה: "הן הפנים של המפלגה הדמוקרטית והן שונאות את ישראל!", צייץ טראמפ. 

 
בהצהרה רשמית שפרסם שגריר ארה"ב בישראל, דייויד פרידמן, נאמר כי ארצות הברית תומכת ומכבדת את החלטת ממשלת ישראל למנוע את כניסת שתי חברות הקונגרס לישראל. "תנועת ה-BDS נוצרה כדי להפוך את ישראל ללא לגיטימית ולבסוף להרוס את המדינה היהודית", כתב, "המסע המתוכנן של חברות הקונגרס הוא לא יותר מדלק לתנועת החרם, בה השתיים תומכות".

בעקבות ההחלטה, שתי חברות הקונגרס הפכו למעשה להיות גיבורות גם בארה"ב וגם באירופה. במקום להסיט את תשומת הלב מהעניין הזה – הן הפכו להיות מדוברות במיוחד בתקשורת הבינלאומית, והרבה מאוד רשתות תקשורת ברחבי העולם עסקו בסוגיה.

נתניהו: "כל כוונתן של חברות הקונגרס - לפגוע בישראל" 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס מוקדם יותר היום לראשונה להחלטה למנוע את כניסתן של שתי חברות הקונגרס האנטי-ישראליות וטען כי מתוכנית ביקורן עולה כי רצו לפגוע בישראל. "הן מתכננות מסע שכל תכליתו הוא חיזוק החרם ושלילת הלגיטימיות של ישראל", מסר נתניהו. ההחלטה מעוררת הדים בארצות הברית.

ראש הממשלה ענה לביקורת ומסר: "הן הגדירו את יעד הביקור שלהן כ"פלסטין" ולא כ"ישראל" ונמנעו מלבקש פגישה כלשהי עם גורם ישראלי רשמי, הן בממשלה והן באופוזיציה". בסרטון שפרסם זמן קצר לאחר מכן אמר: "פעלנו לפי זכותנו וגם לפי חובתנו".

נתניהו הוסיף והתייחס להחלטה: "תוכנית הביקור של שתי חברות הקונגרס מראה שכל כוונתן היא לפגוע בישראל ולהגביר את ההתססה נגדה. כמו כן, הארגון שמממן את הביקור הוא ארגון "מיפתאח", שהוא תומך נלהב ב-BDS ועל אנשיו נמנים כאלה שתמכו בטרור נגד ישראל".

"אין מדינה בעולם שמכבדת את ארה"ב ואת הקונגרס האמריקני יותר ממדינת ישראל. כדמוקרטיה תוססת וחופשית, ישראל פתוחה לכל מבקר ולכל ביקורת, עם יוצא מן הכלל אחד: החוק בישראל אוסר על כניסת אנשים הקוראים והפועלים להטלת חרם על ישראל, כפי שמקובל גם בדמוקרטיות אחרות שמונעות כניסה של אנשים שלתפיסתן פוגעים במדינה", מסר נתניהו. "כך נהגה גם ארה"ב כלפי חבר כנסת ישראלי וכלפי אישי ציבור אחרים בעולם".

אילהן עומאר וראשידה טאליב (צילום: רויטרס)
חברות הקונגרס שעוררו סערה | צילום: רויטרס

במהלך הדיונים בסוגיה, אמר שר החוץ, ישראל כ"ץ, כי לדעתו יש למנוע את כניסת שתי חברות הקונגרס האמריקאיות, האנטי-ישראליות, לישראל, וזאת בשל תמיכתן הבוטה בחרם על מדינת ישראל, בטרור נגד ישראל ובזילות השואה.

לדברי השר כ"ץ, תוכנית הביקור שהכינו מכוונת כולה לפרובוקציות ולהסתה נגד מדינת ישראל, ולא ללימוד פועלה של מדינת ישראל.