פרשת שחיתות גדולה שבמרכזה חשד לביצוע עבירות שוחד ומרמה נחשפת ברכבת ישראל. מנהל אגף התברואה ברכבת, מפקחים, עובדים ועובדי חברת קבלן נעצרו הבוקר (שלישי) בחשד למעורבות בפרשה שעיקרה זיוף וניפוח דוחות בסכומים של עשרות מיליוני שקלים - במשך מספר שנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חקירה סמויה של היחידה למאבק בפשיעה כלכלית בלהב 433 בשיתוף המכס ורשות המיסים, שנמשכה כמה חודשים, הפכה הבוקר גלויה עם גל המעצרים. על פי החשד, יותר מ-25 חשודים היו מעורבים במנגנון השחיתות שפעל באגף הניקיון של הרכבת, שפעל בעיקר סביב חברה קבלנית אחת, שייצרה מנגנון שיטתי לזיוף וניפוח חשבוניות וזיוף דוחות על עבודות ניקיון שביצעה.

בנוסף, עלה חשד כי בעלי החברה הקבלנית ומנהלים בה יצרו מנגנון שיטתי של הנפקת חשבוניות מנופחות ו/או פיקטיביות עבור תאגידים שלהם סיפקה שירותי ניקיון וכח אדם, ביניהם רכבת ישראל, תוך דיווח כוזב לרשויות המס וקיזוז החשבוניות, בין היתר, באמצעות חברות משנה המועסקות על ידם.

הפגיעה הותירה אצל הצעירה צלקות עמוקות". ארכיון (צילום: משטרת ישראל)
פשיטה על בתי חשודים. ארכיון | צילום: משטרת ישראל

הבוקר עוכבו לחקירה ונעצרו החשודים במעורבות בפרשה ובוצעו עשרות חיפושים בבתיהם ובמשרדיהם. כמו כן, נתפסו נכסים, רכוש וחשבונות לצרכי חילוט.

החברה הקבלנית, כך חושדים במשטרה, פעלה בשיטה דומה גם מול תאגידים נוספים, מלבד רכבת ישראל, אך שם אין חשד למעורבות של בעלי תפקידים בתוך התאגידים עצמם. בצהריים יובאו חלק מהעצורים לדיון בהארכות מעצר בבית המשפט.

דיווחו על עבודות ניקיון שלא בוצעו

חקירה שנערכה ברכבת ישראל בשנת 2013 העלתה חשדות, שלפיהם במשך שנים נשאה החברה בתשלומים מיותרים, בגובה מיליוני שקלים, בעבור שירותי ניקיון שלא ניתנו בפועל. החשודים אימצו, לפי החשד, שיטת פעולה במסגרתה נהגו להעביר להנהלה אישורים כוזבים על ניקיון בקרונות שלא התבצע בפועל. בחלק מהמקרים אף דווח על ניקיון של אותה הרכבת כמה פעמים.

המעילה נחשפה בזכות ביקורת פנימית שנערכה ברכבת והתמקדה במערך הניקיון - זאת בעקבות ממצאים חמורים שעלו מרמת ההיגיינה הנמוכה בקרונות, שלטענת ההנהלה גרמה לירידה באיכות השירות ובתדמית הרכבת. בעקבות הגילויים נפתח הליך משמעתי מול מספר עובדים.

ברכבת ישראל ביקשו להדגיש כי "חשיפת הפרשה נעשתה בתחילת שנת 2013 ביוזמתו של מנכ"ל חברת רכבת ישראל, בעז צפריר, והנחייתו לבצע ביקורת פנימית ולחקור את נושא ההתקשרויות עם קבלני הניקיון של חברת הרכבת". עוד ציינו בחברה כי "רכבת ישראל עושה כל מאמץ לשמור על טוהר מידות ומינהל תקין ומוקיעה כל התנהלות שאינה במסגרת החוק. באשר למעצרים המדוברים, הטיפול נמצא באחריות משטרת ישראל, אליה הועברו ממצאי החקירה".