מחקר חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בדק כמה מהגברים בישראל מממשים את זכויותיהם כאבות, ולוקחים את חופשת הלידה המגיעה להם לפי חוק בעת לידת בנם או בתם. על אף השיפור הקל שנרשם ביחס לשנים האחרונות, הנתונים אינם מעודדים: רק מעט יותר מ-1000 אבות בישראל לקחו חופשת לידה בשנה האחרונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשנים האחרונות ניסתה הכנסת לייצר שוויון בין ההורים: נחקקו חוקים המאפשרים לאבות לקחת חופש בשבוע הראשון במקביל לבנות זוגן, ואף צמצמו את חופשת הלידה המינימלית משלושה שבועות לשבוע אחד, כדי לעודד יציאה חופשת לידה. אך מתברר שעדיין, רוב מוחלט של האבות לא מימש את זכותו: ב-2018 רק 1266 גברים יצאו לחופשות המגיעות להם, זאת לעומת יותר מ-133 אלף נשים. כלומר, פחות מאחוז מההורים שיצאו לחופשת לידה בשנה האחרונה היו גברים. עם זאת, מספר זה מהווה הכפלה של הנתון שנרשם בשנת 2016.

מי הם אותם גברים שכן מממשים את זכותם ההורית? כמעט 90% מהם שכירים – נראה כי עצמאים בקושי יוצאים לחופשות לידה. כ-80% מהם משתכרים יותר מהשכר הממוצע במשק. וכמחצית משתכרים יותר מפי 2 מהממוצע. המחקר מצביע גם על פערים ניכרים בין הערים השונות: ברמת גן ישנו השוויון הגבוהה ביותר, ומיד אחריה תל אביב, חיפה וכפר סבא. בתחתית הרשימה נמצאות כרמיאל, נצרת ובני ברק.

ישנן מספר סיבות עיקריות לאחוזי מימוש נמוכים כל כך. חוץ מהשבוע הראשון שמקבלים בני הזוג במשותף, חופשת הגברים יכולה להילקח רק על חשבון חופשת הנשים. לגברים אין חופשה נפרדת משלהם. בנוסף, רוב האבות כלל אינם מודעים לזכויותיהם ובמקרים רבים נראה כי מקום העבודה לא עושה מספיק כדי ליידע ולעודד את עובדיו הגברים לממש את זכויותיהם.

בעוד כחודשיים צפוי צוות במשרד ראש הממשלה לפרסם את המלצותיו בנושא. ראש צוות מרכז המחקר והמידע שלהכנסת, אורלי אלמגור לוטן, אמרה כי מהמחקר ניתן ללמוד "שלא מספיק לשנות את ההוראות הפורמליות. צריך לפחות עוד שני דברים כדי לצמצם את הפערים בין המינים: הראשון זה יידוע של כל העובדים, בפרט של הגברים, על הזכויות שלהם. הדבר השני זה תרבות ארגונית שמאפשרת גם לגברים לנצל את זכויות ההורות שלהם בצורה נוחה".