ענף הבנייה בארץ ובעולם לא השתנה משמעותית בעשורים האחרונים – החומרים ושיטות הבנייה נשארו יחסית זהים במשך שנים רבות. אחד הפתרונות המשמעותיים שעשויים להוזיל את עלויות הייצור ולקצר את לוחות הזמנים הוא הבנייה המודולרית – חלקי המבנה מיוצרים במפעל ומגיעים לאתר הבנייה להרכבה מוכנים. חברת MCC הלונדונית-ישראלית בנתה בית חולים ברואנדה בתוך 6 חודשים בלבד. הבנייה המהירה של בתי חולים בסין בתקופת המגפה כנראה נתנה השראה ליזמים נוספים ברחבי העולם. את הפרויקט הובילה MCC שבבעלות הישראלי טרי ניומן, באמצעות בנייה מודולרית. 

החברה בנתה את בית החולים עבור משרד הבריאות ברואנדה. שטחו 1,200 מ"ר ועלותו נאמדת בסכום של 8 מיליון דולר. בית החולים החדש מכיל 100 מיטות, מדובר בבית חולים נייד, ייעודי לקורונה, שתפעיל המדינה האפריקנית על מנת להתמודד עם משבר אומיקרון. 

 

 

הפיתוח מוצג בימים אלו בתערוכת Arab Health בדובאי. MCC היא ממש לא החברה היחידה עם הקשר ישראלי שמציגה בתערוכה. 11 חברות טכנולוגיה שונות מציגות בדוכן הישראל, שהוקם על ידי משרד הכלכלה ומכון הייצוא, את פיתוחיהן לאנשי העסקים מבעלת בריתנו החדשה. בתערוכה משתתפים כ-2,000 מציגים ויותר מ- 35,000 מבקרים מכ-150 מדינות. 

 MCC Group בונה מרכזים רפואיים בכל רחבי העולם, כשרק בשנה האחרונה, לנוכח משבר הקורונה, בנתה 10 בתי חולים ניידים עבור ממשלת פרו. בתהליך של בנייה מודולרית (VMM) היחידות משונעות לרוב ישירות מהמפעל כשהן 95% גמורות. החלונות והמרצפות כבר מותקנים, הקירות צבועים ולעתים אפילו ארונות המטבח כבר במקומם. 

בעוד שאתר הבנייה לא השתנה משמעותית במאה ה-21 הבנייה המודולרית היא הזדמנות. עשרות פועלים נהרגים מדי שנה באתרי הבנייה. במפעל המייצר את היחידות המודולריות לעומת זאת, העבודה היא בדרך כלל בתנאים שמורים יותר, בתוך מבנה, בצוותים מסודרים המבצעים תהליך ספציפי. 

טרי ניומן עם השותף המקומי סמואל מנצי ברואנדה (צילום: MCC GROUP)
טרי ניומן עם השותף המקומי סמואל מנצי ברואנדה | צילום: MCC GROUP

ה-Los Angeles Business Journal הזכיר בכתבה שפורסמה החודש את הבנייה המודולרית כאחד הטרנדים החמים ביותר. בעיתון ציינו כי השיטה לא רק חוסכת זמן אלא גם כסף ולכן מעוררת עניין גובר בקרב אדריכלים ויזמים. אולם יש גם אתגרים, בנייה מסוג זה יכולה לעשות רק במקומות נגישים ביותר, היחידות לא יכולות לעבור גודל מסוים שכן יש לשנע אותן והדיוק הנדרש בתכנון מורכב משמעותית כשמדובר בגורד שחקים למשל. 

המודולים של חברת הבנייה המודולרית ישראמרין הישראלית, גם היא בבעלותו של ניומן, מיוצרים במפעלים ייעודיים בתנאי מעבדה, משונעים לאתר הבנייה ושם מחוברים האחד לשני. באירופה, ובעיקר בסקנדינביה, נבנים באמצעות השיטה מגדלי מגורים גבוהים ובתי מלון. 

לעומת זאת בארץ השיטה נמצאת בראשית דרכה. בחודש האחרון מסרה ישראמרין אין בניין מגורים ראשון שלה בישראל באמצעות השיטה, בדרך השלום בתל אביב. הבניין נמסר למשרד הביטחון ומיועד למגורי חיילים. החברה עובדת על שורת פרויקטים נוספים ביניהם מחלקה חדשה לפסיכיאטריית ילדים בבית החולים שיבא תל השומר. 

גם בית החולים ברזילי ייבנה מבנה חדש בבנייה מודולרית. יחידות ניידות של ממוגרפיה ואולטרא סאונד, שישראמרין ומד-טכניקה מספקות לבית החולים אסותא, ישמשו את קופות החולים לבדיקות בפריפריה. עבור ניומן זו רק ההתחלה והוא מצהיר: "אנו ערוכים לבניית עשרות פרויקטים בבנייה רוויה למגורים ולצרכים אחרים בו זמנית בישראל״. 

״האיכות הגבוהה״, הוא הוסיף, ״חוזק השלד והקונסטרוקציה, הדיוק, המהירות והמחיר הנמוך שכנעו לאחרונה גם את משרד הבינוי והשיכון הישראלי לבחור להשתמש בשיטה בפרויקטים לאומיים. מאמין שבקרוב גם היזמים הגדולים יבינו את יתרונות השיטה והיא תלך ותתפוס תאוצה בארץ. משבר הדיור הופך את הבנייה המודולרית המהירה לכורח המציאות".