כבר תקופה ארוכה הלירה הטורקית בצניחה חופשית, המדיניות המוניטרית של ארדואן שמתעקש בתוקף להמשיך להוריד את הריבית גרמה לעלייה חדה באינפלציה ובצלילה של המטבע הטורקי.

אזרחי טורקיה מתמודדים עם מצב שבו הכסף שלהם כבר לא יכול לקנות כלום והמשקיעים המקומיים מנסים להגן על הנכסים שלהם. אבל, דווקא המדדים בבורסה המקומית עלו. מדד איסטנבול 100, בסחר במטבע המקומי, עלה ב-32 אחוז ברבעון האחרון. העלייה הגבוהה ביותר של מדדי שוקי ההון הגלובליים.

נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס)
ממשיך להתעקש על הורדת ריבית. ארדואן | צילום: רויטרס

לעומת זאת, בסחר בדולרים המדדים בבורסה הם הנמוכים ביותר בעולם עם צניחה של 12 אחוז ברבעון. "כשהמטבע חלש והריבית נמוכה המניות הן פחות או יותר מהפתרונות האחרונים שנותרו כדי לשמור על החסכונות", אמר לבלומברג בוראק איסיאר, ראש מחלקת מחקר שוק ההון בבית ההשקעות באיסנטבול ICBC.

הלירה שהמשיכה לצנוח אתמול לאחר שהנשיא ארדואן הצהיר שמדיניות הורדת הריבית תימשך, התאוששה היום כשהבנק המרכזי בטורקיה התערב לראשונה בשווקים על מנת לייצב את המטבע שנחלש ביותר מ-35 אחוז מאז אמצע ספטמבר.

מי שרואה במצב הזדמנות הם המשקיעים הזרים, שבינתיים רכשו מניות בטורקיה ביותר ממיליארד דולר ברבעון הנוכחי. מי שמרוויח מהמצב הם כמובן היצואנים שסוחרים בדולרים. "המניות הטורקיות מאוד זולות לרוכשים מבחוץ", הוסיף איסיאר. "בסך הכול המניות הטורקיות יוצאות מנצחות במצב הנוכחי".