ימים לא פשוטים עוברים על המשקיעים. אם עד לאחרונה אפשר היה לפחות לברוח אל הביטקוין בזמן נפילות בוול סטריט, כיום הקורלציה בין השווקים גבוהה והירידות החדות בבורסות מלוות בירידות חדות לא פחות בשוק הקריפטו, עם פגיעה בכל המטבעות הדיגיטליים הבולטים. 

קצת נתונים על עומק הבור: מדד הנאסד"ק איבד כבר יותר מ-27% מתחילת השנה, בעוד שמדד ה- S&P 500 איבד יותר מ-17%. בגזרת המטבעות הדיגיטליים, הביטקוין נפל הבוקר (חמישי) בעוד 12% לרמה  של כ-27 אלף דולר - יותר מ-50% צניחה מרמות השיא שלו שעמדו על 64.8 אלף דולר בנובמבר 2021.  

"פגיעה בהשקעות בסטארט-אפים ובאקזיטים"

 נפתח בשווקים "הרגילים", בירידות בוול סטריט שמשפיעות באופן מהותי גם על סקטור הטכנולוגיה שבו יש לחברות הישראליות נציגות נכבדה בגזרת החברות הקטנות עד בינוניות. שווי החברות הישראליות שנסחרות בארה"ב נחתך בעשרות אחוזים. 

לדוגמה, מניית global e נחתכה ביותר מ-26 אחוז בחמישה ימים האחרונים ומשלימה ירישה של 79 אחוז מהשיא בשנה האחרונה. מניית מאנדיי מאבדת כמעט 26 אחוז ב-5 ימים ומשלימה ירידה של כ-76 אחוז מהשיא, fiverr מאבדת ב-5 ימים האחרונים קרוב ל-37 אחוז מערכה ו-88 אחוז מהשיא.

"יש כרגע שלושה סיכונים שמשפיעים על השווקים", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב. "הראשון הוא גורם כלכלי, האינפלציה בארה"ב והעלאות הריבית (אתמול פורסם כי קצב האינפלציה בארה"ב ירד ל-8.3 אחוז מ-8.5 אחוז, אולם נתון זה עדיין היה גבוה מהערכות האנליסטים שציפו ל-8.1% - ד.א). מעבר לכך, יש שני סיכונים לא כלכליים: המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, והשפעותיה על הגז ועל הסחורות; והשלטון בסין, שממשיך להתמודד עם מגפת הקורונה בשיטות של סגרים נרחבים, שפוגעים מאוד בכלכלה ובשרשראות האספקה. זה שולח גלים לכל העולם ומהווה בעיה שלא ברור איך יוצאים ממנה. הסינים מתעקשים על הסגרים ואפילו מרחיבים אותם, למרות שכבר ברור שזו לא שיטה יעילה למגר את וריאנט האומיקרון המדבק".  

איך כל זה משפיע עלינו, הישראלים? 

"אנחנו חלק מהעולם, ומייבאים המון. גלי ההאטה העולמיים האלה משפיעים כמובן לרעה גם על ביקוש לסחורות שלנו. השפעות נוספות הן מחסור במוצרים והתייקרות מוצרים, אבל אצלנו יש גורם נוסף שבו אנחנו מושפעים יותר ממדינות אחרות: הירידות בסקטור הטכנולוגיה. יש ירידה בהשקעות בסטארט-אפים ובאקזיטים. לאורך השנים, ניתן לראות קשר הדוק בין מדד מניות הטכנולוגיה לבין הצמיחה במדינת ישראל. ההשפעה הזו היא לא משהו שנרגיש מיד, לא מהיום למחר, אבל כן נחווה אותה בהמשך השנה". 

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש (צילום: רמי זרנגר,  יח"צ)
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב | צילום: רמי זרנגר, יח"צ

אתה מדבר על פיטורי עובדים בהייטק?  

"לא בהכרח, דווקא יש מחסור בעובדים בהיי-טק הישראלי. אבל מספיק שהם לא יגייסו או יעלו שכר באותו קצב וכבר נרגיש את זה בהכנסות ממיסים, בביקוש לדירות ובביקוש בכלל".  

"לאורך השנים, ניתן לראות קשר הדוק בין מדד מניות הטכנולוגיה לבין הצמיחה במדינת ישראל. ההשפעה הזו היא לא משהו שנרגיש מיד, לא מהיום למחר, אבל כן נחווה אותה בהמשך השנה"

במבט קדימה, זבז'ינסקי משרטט שני תרחישים אפשריים: אופטימי ופסימי. "בתרחיש האופטימי, הקיפאון בסין ישתחרר ויגיעו לאיזה הסכם באוקראינה. זה, בשילוב עם המשך העלאות ריבית, אמור להתחיל לבלום את האינפלציה. בתרחיש הפסימי, הסגרים בסין נמשכים עוד הרבה זמן וגורמים לאינפלציה לברוח עוד יותר. בתרחיש זה, הבנק המרכזי בארה"ב נאלץ להעלות את הריבית עוד יותר ולהחמיר עוד את בעיית הצמיחה. התרחיש הפסימי לא אומר שהכל שחור, עם רעב ומגפות, אבל כן - זה פחות טוב לכלכלה".  

"קרובים לתחתית" 

ומה קורה בזירת הקריפטו? השבוע ראינו שורה של מטבעות מובילים נחתכים בעשרות אחוזים, לפעמים במהלך יום מסחר בודד. "בשלב זה כולם כבר יודעים להגיד שהביטקוין נחתך בגלל הירידות בשווקים", אומר חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות למטבעות דיגיטלים פרוקסיביט. "חלפו הימים שאנשי הביטקוין היו בשוליים של ההשקעות. כיום גופים גדולים משקיעים בתחום הזה ומתנהגים בירידות בקריפטו בדומה להתנהגות שלהם בירידות בשווקי ההון הרגילים".  

"אנשים שמשקיעים בביטקוין או בכלל במטבעות דיגיטליים יודעים שזו השקעה עתירת סיכון, זה כסף ששמים בצד ויודעים שלא נוגעים בו בכל מקרה"

זו ממש לא פעם ראשונה שהביטקוין יורד חזק.  

"נכון. בירידות הגדולות הקודמות כמעט לא הייתה אצלנו, בפרוקסימה, תנועה החוצה של משקיעים מהביטקוין. בדרך כלל, כשיש ירידות בשווקים תמיד יש טלפונים של 'כדאי לצאת?' בתחום הביטקוין, כשיש ירידות אנשים בעיקר שואלים אותי: 'כדאי להיכנס עוד יותר?'" 

למה זה קורה?  

"אנשים שמשקיעים בביטקוין או בכלל במטבעות דיגיטליים יודעים שזו השקעה עתירת סיכון, זה כסף ששמים בצד ויודעים שלא נוגעים בו בכל מקרה. זה לא כסף לקנות דירה או להחליף אוטו. זה אגב תקף גם למצבים של עליות חדות בביטקוין. כבר שמעתי אנשים אומרים אחרי עליות של מאות אחוזים: 'בסדר, לא בשביל זה באתי, בוא נראה מה יהיה'". 

הביטקוין כבר באזור ה-27 אלף דולר למטבע. יש דרך לנסות להבין מה הרצפה של הירידות החדות האלה?  

"הכי קל לי להגיד שמבחינה טכנית אם בזמנו הביטקוין התנפץ על ה-20 אלף מלמטה עד ששבר אותו, עכשיו הוא יתנפץ על ה-20 אלף מלמעלה. אבל, זה טכני לחלוטין ואין פה משהו שאומר הרבה. עם זאת, באופן טבעי אחרי צניחה של יותר מ-50% מהשיא סביר שהירידות יירגעו בקרוב. אנחנו קרובים לתחתית. 

חיים ונציה, פרוקסיביט (צילום: לואיז גרין)
חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות למטבעות דיגיטליים, פרוקסיביט | צילום: לואיז גרין

"בשווקים הרגילים, ירידות נגרמות בדרך כלל בגלל משקיעים שחייבים להיפטר מפוזיציות. פחות רואים את זה בתחום הקריפטו, ולכן נראה לי שקרוב המוטיבציה למכור כדי לחסל חשיפה תסתיים".  

מה היית אומר כיום ללקוח חדש שרוצה להיכנס להשקעה בקריפטו? 

"שוק הקריפטו נמצא כרגע ברמות מאוד מאוד נמוכות. מי שרוכש ברמות מחירים כאלו, שבהן עיתונאים מתקשרים לשאול אותנו מה קורה - זה מוכיח את עצמו. למשקיע שיבוא אליי אגיד שזה זמן להיכנס, אבל אמליץ לו לא להיכנס ישר עם כל הכסף, אלא ברבע או חצי, כי יכול להיות שיבוא עוד מעט זמן עוד יותר טוב להיכנס. בכל מקרה, זה זמן לבנות פוזיציות במחירים שבחלק מהמקרים מאוד אטרקטיביים".