הבורסות רשמו ירידות חדות בשישי עם הדיווחים על התפשטות אומיקרון, הווריאנט החדש של נגיף הקורונה מדרום אפריקה. מדינות רבות הטילו מגבלות על הנוסעים, בראשן ישראל. אבל, נראה שהמשקיעים מתורגלים לתרחישים הללו ומגיבים בהתאם. 

במרבית המדדים בעולם נרשמו ירידות שערים ביום שישי בעקבות החדשות, בדגש על חברות התעופה והתיירות. המניות שהרוויחו מהמצב הן של חברות שעוסקות במוצרים ושירותים לעבודה מהבית, גם המניות של נטפליקס ודורדאש, חברה אמריקנית שמבצעת משלוחי טייקאווי ורכשה לאחרונה את וולט בעסקת ענק, הרוויחו מהמצב כשעלו ב-1.1 אחוז ו-1.6 אחוז בהתאמה.

נטפליקס, מובייל (צילום: shutterstock)
מניית נטפליקס הרוויחה | צילום: shutterstock

כבר היום (שני) עם פתיחת המסחר באירופה נרשמת התאוששות של השווקים. ד"ר סאמי שער הכלכלן הראשי של לומברד אודייר, הבנק השוויצרי המתמחה בניהול הון, מביע אופטימיות ומציין כי גם אם התפשטות הווריאנט תוביל לסגרים ומדיניות מחמירה יותר, השווקים לא יפגעו בצורה דומה לגל הראשון. "השוק כולו היה מוכוון להתאוששות ופתיחה מחודשת של השווקים", אמר שער ל-Business. "זה נורמלי שיהיה כיוון מחדש, אני חושב שמה שראינו בשישי היה ניהול סיכונים של פורטפוליו המשקיעים".

"יש כמה דברים שלמדנו מהגל הקודם", מציין שער. "בזמן הקרוב נדע אם הווריאנט הזה יהיה כמו האחרונים או שהוא משהו אחר שלחיסון יהיה קשה יותר להתמודד איתו. בכל מקרה, מה שלמדנו מהגלים הקודמים זה שהכלכלות יודעות להכיל את ההגבלות. הדבר השני שלמדנו הוא שברגע שגל ההדבקה חולף הכלכלות מצמצמות את הפער מהר".

סאמי שער, כלכלן ראשי של לומברד אודייר (צילום: יח"צ)
ד"ר סאמי שער,הכלכלן הראשי של לומברד אודייר | צילום: יח"צ

שער מוסיף שדבר נוסף שנלמד במהלך המגפה הוא שהבנקים המרכזיים צריכים להיות גמישים והדרגתיים. "לפני הגל היינו במצב של נרמול במדיניות הכלכלית", הוא מסביר. "אחת הסיבות שהשווקים לא נלחצים זה כי הם יודעים שהרשויות יתאימו את המדיניות לפגיעה בטווח הקצר".

שער גם התייחס לחיסון האפקטיבי ולכך שחברות התרופות כבר ציינו שתוך שלושה חודשים יוכלו להתאים את החיסון גם לווריאנט החדש. "הודות לחיסונים מערכות הבריאות לא מגיעות לשיא הקיבולת שלהן. יש אמנם יותר מקרי הדבקה חדשים, אבל המערכת מתמודדת איתם", הוא אומר. "והשיבוש של השגרה הוא לא גדול כפי שהיה בגל הראשון. גם אם הנזק יהיה משמעותי יותר מהדלתא הוא יהיה מתון יותר".

ומה המשמעות של ההתפרצות לשיעור האינפלציה העולה ברחבי העולם?

האינפלציה הגוברת הייתה העיסוק המרכזי של הכלכלנים ברחבי העולם בשבועות האחרונים המשבר בשרשראות האספקה והביקוש הגובר לסחורות עם התאוששות הכלכלות הוביל לעליית מחירים. שער מציין שהנגיף נותן מרווח נשימה לפד ולבנקים המרכזיים. "יש קצת פחות יותר לחץ וזה נותן לפד יותר זמן", הסביר שער. "והאפקט בטווח הקצר יהיה ירידה של האינפלציה. זו עוד אחת מהסיבות שהשווקים לא בפאניקה".

גם מבחינת האינפלציה והמשבר בשרשראות האספקה שער אופטימי. "המשבר לא הופך לחמור יותר וזה כבר חדשות טובות", הוא אומר. "זה לא יקרה מייד אבל אנחנו בדרך לחזרה לשגרה גם בנושא הזה. זה נותן אינדיקציה לכך שמשבר האינפלציה יהיה חמור פחות בשנת 2022. אנחנו רואים סימנים ראשונים שהייצור מתאושש – אנחנו רואים את זה בתעשיית הרכבים וגם במפעלים באסיה".

"אנחנו לא אופטימיסטיים מטבענו", הוא מסכם. "אבל אנחנו יכולים לראות שההתקדמות היא לכיוון הנכון. אנחנו מצפים לצמיחה נאה גם ב-2022, לא כמו 2021, ולאינפלציה שנמצאת בשליטה".

צריך להפוך להיסטוריה. תשלום גיהוץ (צילום: 123RF)
ברגע שהגל חולף השווקים מתאוששים מהר | צילום: 123RF

שער התייחס גם למצב בטורקיה ולהתעקשות של ארדואן להוריד ריבית, מה שמוביל לעלייה חדה במחירים ולנפילת המטבע. "זה לא אמור להשפיע על כלכלות אחרות", הוא אומר. "זו בעיה מקומית, ואני לא רואה איך זה ישתפר שם. על מנת שהמצב ישתפר ארדואן צריך להגיד 'טעיתי ואני מפסיק עם מדיניות הורדת הריבית' כרגע אני לא רואה את זה קורה. אולי בבחירות הקרובות המצב ישתנה".