מצוקת הקרקעות הזמינות לבניה מעלה את הביקוש לדירות ויחד איתה, גם את המחירים. הביקוש הגדול לדירות בגוש דן מייצר כדאיות כלכלית לפרויקטים של פינוי בינוי, אולם לכולם ברור שהוספה של דירות ספורות לכל בניין לא יכולה לתת מענה לביקוש הגדל לדירות הסמוכות למרכז העירוני והכלכלי בישראל. במקביל, ראשי הערים בהן הביקוש לדירות מגורים הינו גבוה, מסרבים 'להציף' את הערים בתושבים רבים המייצרים עומס רב על תשתיות החינוך, כבישים, תברואה וכו' ובסופו של דבר מביאים לגירעון כלכלי.

אחד הפתרונות הבולטים שמייצרים כדאיות לערים, יזמים ולתושבים הינו בניית רבי קומות המשלבים דירות למגורים, שטחי מסחר המניבים הכנסות לעירייה, שטחי ציבור, ותכנון מקיף וכולל שמונע עומס על תשתיות עירוניות. בניית מאות דירות על שטח יחסית קטן מייצרת מלאי גדול יחסית של דירות המאזנות בין הביקוש הגדול להיצע הלא מספק, "מצוקת הקרקעות הפנויות לבנייה בתל אביב מחייבת את גופי התכנון, הרשות המקומית והיזמים, לבחון כיצד ניתן לנצל בצורה המקסימלית את משאב הקרקע.

מוטי כוזהינוף, איש עסקים ויזם (צילום: אילן ספירא)
מוטי כוזהינוף, איש עסקים ויזם | צילום: אילן ספירא

הפתרון האופטימלי לכך הוא עלייה לגובה" אומר היזם ואיש העסקים מוטי כוזהינוף, שבעצמו אחראי על בניית מגדל 'בראשית' שבונה משפחת כוזהינוף בשכונת בבלי בתל אביב, "אנחנו רואים בשנים האחרונות כיצד קו הרקיע של תל אביב והערים הנמצאות סביבה מתמלא במגדלים רבי קומות. העלייה לגובה מאפשרת לנו היזמים להרחיב את השטחים הציבורים ולפתח אותם לכלל תושבי השכונה. מגדלי היוקרה ישביחו את השכונה, יפתחו אותה ויכניסו אליה אוכלוסייה חדשה וחזקה יותר - וכל זאת תוך שמירה על הקהילתיות והשלווה המאפיינות אותה".

ואכן, קו הרקיע של גוש דן הולך ומשתנה. אם בעבר, רבים מהמגדלים היו נבנים בעיקר לאורך איילון, כעת יותר ויותר מגדלי מגורים המשלבים מסחר נבנים בתוככי ערים כגון תל אביב, גבעתיים, רמת גן, וערים נוספות בגוש דן. 

הפורום הישראלי לגורדי שחקים ובנייה אורבנית (CTBUH ISRAEL) מצא בפילוח נתונים שנתי כי בשנת 2021 תל אביב הובילה את התחלות הבניה של מגדלים מעל 21 קומות עם 475 דירות, והיא מובילה בפער גדול על המקום השני בו נמצאת העיר רמת גן עם 122 התחלות בניה וראשון לציון שלישית עם 81 התחלות בניה, "הצורך הגובר ביחידות מגורים בכל הארץ ובפרט באזורי הביקוש במרכז והיעדר קרקעות פנויות לבנייה במיקומים אלה, כמו גם מדיניות מינהל התכנון להגדיל צפיפות ולעודד בנייה לגובה על פני יח"ד צמודי קרקע או בנייני בוטיק נמוכים, יובילו לעלייה חדה של בניית דירות במגדלים", אומר מוטי כוזהינוף, היזם של בניין 'בראשית', אשר יגיע לגובה של 43 קומות ויכיל 174 יחידות דיור למגורים - והוא חלק משינוי גדול שעוברת השכונה התל אביבית הוותיקה.

הבנייה בשכונת בבלי מבוצעת בהתאם לתוכנית רובע 4 שאושרה במאי 2018 במסגרת תוכנית הרובעים של עיריית ת"א הכוללת בנייה של עד כ-327 אלף מ"ר למגורים, כ-2,400 מ"ר לשימושי מסחר, וכ-17,000 מ"ר לשירותים ציבוריים, ובמסגרתה ייבנו מגדלים וכן יוקם פארק ירוק המשתרע על 70 דונם אשר יחבר את השכונה לפארק הירקון, "גם תחזיות הגידול הדמוגרפי לפיהן אוכלוסיית ישראל צפויה להכפיל עצמה בעשורים הקרובים לכ-18 מיליון איש, יחייבו הגדלה משמעותית של היצע הדירות למגורים - שתתאפשר רובה ככולה במגדלים. בצנרת התכנון של מדינת ישראל ישנם פרויקטים רבים של מגדלים רבי קומות, ויחד עם העובדה שעתודות הקרקע הולכות ואוזלות, זה יחייב בנייה של מגדלים גבוהים במיוחד", מסכם כוזהינוף, כאשר לדבריו המגמה צפויה להמשיך ולהתרחב גם מעבר לגבולות העיר תל אביב, ואף מעבר לגוש דן, "אנו צפויים לראות עוד ועוד מגדלים בשנים הקרובות לא רק בת"א אלא גם בערים פריפריאליות – בבנייה חדשה וגם בהתחדשות עירונית".