פורום Duns 100 כינס בשבוע שעבר את בכירי ענף ההנדסה בישראל כדי לדון על מצוקת המהנדסים ו'בריחת המוחות' להייטק. וגם על הקושי של זוגות צעירים ברכישת דירה. 

המעבר של מהנדסים להייטק בשל התנאים הטובים והשכר הגבוה מטריד את בכירי הענף. "המדינה עכשיו בעיצומם של פרויקטים משמעותיים וגדולים בתחום התשתיות ובתחום המבנים". אומר רוני סרי, מנכ"ל ברן ישראל. "התוכנית הזאת הולכת לגדול בשנים הבאות ויש מצוקה של מהנדסים". לדבריו, מהנדסים ותיקים בענף הבנייה לא יוכלו להתמודד עם פרויקטים בעלות של 200 מיליון שקל משום שהם רגילים לסדרי גודל קטנים יותר.

משה בנג'ו, מנכ"ל גדיש חברה להנדסה, מוסיף: "המחסור האדיר הזה בכוח האדם ההנדסי בכל הדיסציפלינות – בניהול, בפיקוח וכדומה – יגרום לכך שהרבה מאוד מהתוכניות פשוט לא יוכלו לצאת אל הפועל. הדבר הזה מחייב טיפול במספר רמות: ברמה של ההכשרה האקדמית - המוסדות האקדמיים חייבים לזרז את קצב הכשרת המהנדסים וההנדסאים; ברמת הממשלה – אם רוצים למנוע זליגה של מהנדסים טובים ואיכותיים מענף הבנייה לענף ההייטק, היא חייבת להעלות את שכר הטרחה בעבור ניהול פרויקטים. אם זה לא יקרה – האנשים הטובים האלה, ואלה אנשים מצוינים, ילכו באופן טבעי לאן שהכסף נמצא".

גם המלחמה בין רוסיה לאוקראינה מקשה על ענף הבנייה בישראל בגלל שיש השפעה ישירה על העלייה בתשומות הבנייה, בין היתר בשל העלייה במחירי הדלק. "מתחילת השנה - אם אנחנו מודדים רק את המרכיבים העיקריים בתשומות הבנייה כמו מתכת, פלדה, אלומיניום - אנחנו רואים עליות של עשרות אחוזים". מסביר ראול רונן, מנכ"ל אקסייט ישראל פרויקטים. "זה מסכן מאוד את חברות הבנייה הישראליות. חוץ מזה, יש גם את עליית מחירי הדלק. כל המתכות והברזל מאוקראינה או מרוסיה מושפעים ממחירי הדלק".

לצד כל אלה, מי שסובל הוא גם הדור הצעיר שמתקשה לרכוש דירה בצל העלייה במחירים. אלה בן־נון, מנכ"לית ובעלים אלה בן־נון ניהול בנייה, מציעה פתרון לבעיה: "יש היום במדינה ישראל מאות אלפי מטרים של בנייני משרדים ישנים בני 30 ו־40 שנה שאין בהם שימוש. בשל מצוקת הדיור שיש היום, במיוחד באזורי הביקוש, אפשר יהיה לעשות הסבה של בנייני משרדים ישנים למגורים." בפועל הרשויות לא ששות לזה בגלל ההבדלים בעלויות הארנונה בין בנייני משרדים למגורים, שהרי בנייני משרדים משלמים הרבה יותר. "אם יזמים יקחו את הפרויקטים ויהיה עידוד מצד המדינה או מצד הרשויות המקומיות לקחת ולהסב למגורים, לעירוב שימושים, בהחלט יקלו מצוקת הדיור".