החופש הגדול כבר כאן, ורבים מבני הנוער יעבדו במהלך החודשיים הקרובים כדי להרוויח קצת כסף. רובם יעבדו כשכירים ויועסקו בחברות או אצל בעלי עסקים, אבל מה קורה כשחלק מבני הנוער בוחרים לעבוד דווקא כעצמאים?

ההערכה היא שאלפי בני נוער, מתחת לגיל 18, חלקם אפילו בני 13-14, כבר מנהלים עסקים משל עצמם – בין היתר, במכירת מוצרים שהם מעצבים ומייצרים, השכרת ציוד לאירועים, די ג'יי, איפור ותסרוקות לאירועים, מכירת קינוחים, מכירת מוצרים באתרי הקניות הבינלאומיים, או באתר אינטרנט משלהם. רבים אף מעורבים בתחום הטכנולוגי בפיתוח אפליקציות, שיווק ופרסום דיגיטלי, ויש אפילו כאלה שכבר הקימו סטארט אפ, ומעסיקים עובדים תחתיהם.

בישראל מותר לקטין להיות בעלי עסק, ולמעשה, חובותיו של קטין המנהל עסק בבעלותו לא שונים בהרבה מזה של בגיר. בסיועם של רו"ח שמעון הושיה, רו"ח אתר דפי זהב, ורו"ח יעקב שמאלוב, בנינו מדריך לפתיחת עסק של קטין (מי שגילו פחות מ-18).

שלב 1 – רעיון עסקי

בשלב הראשון בפתיחת העסק, לאחר שהחלטתם מה אתם הולכים להקים, רצוי להתייעץ גם עם מישהו מקצועי, שיעזור לכם לבנות תכנית עסקית. זה יכול להיות מישהו מתחום העיסוק בו בחרתם, עו"ד, או רו"ח שמתמחים בפתיחת עסקים. זה אומנם מהלך שכרוך בעלויות, אבל מונע הסתבכות העסק בעתיד. גם המדינה מספקת הדרכות על הדינמיקה של ההתנהלות העסקית והכספית באמצעות גופים כמו מט"י ומעו"ף.

שלב 2 - פתיחת תיקים ברשויות

ישנן שלוש רשויות מולן עובד הקטין העצמאי: מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי.

החמרות

לעומת בגיר שיכול להשתמש בטפסים מקוונים, קטין מחויב להגיע פיזית למשרדי במע"מ ומס הכנסה מלווה ב"נציג" . המשמעות של "נציג" בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, נציג של קטין הם הוריו. עם זאת, היו מקרים בודדים שבית משפט חייב את מע"מ לפתוח תיק לקטין, למרות שהוריו לא נתנו לכך את הסכמתם. אפוטרופוס יכול להיות גם מי שממונה כאפוטרופוס על הקטין, אם אלו לא הוריו.

הטבות

ביטוח לאומי: עד שמלאו לו 18 יש פטור מתשלומים לביטוח לאומי.

מס הכנסה: במס הכנסה הוא נהנה מנקודת זיכוי, בנוסך לנקודות הזיכוי המגיעות לאזרחי ישראל. שווי נקודת זיכוי היום הוא 223 שקלים בחודש (הטבה של כ-2,500 שקלים בשנה) ובסך הכל הטבות של אלפי שקלים בשנה לעומת בעל עסק בגיר.

מע"מ: אפשר לפתוח בשלב ראשון תיק של עוסק פטור; עוסק פטור יסווג לצרכי מס ערך מוסף, כמי שסכום העסקאות השנתי הצפוי שלו נמוך מהסכום הקובע - תקרת הכנסות שנתית לעוסק פטור העומדת היום על עד 102 אלף שקלים בשנה. הייתרון של מעמד עוסק פטור הוא שאינו מחויב במס ערך מוסף, אולם גם אינו רשאי להזדכות בגינו, על חלקו היחסי בהוצאות העסק. בשל כך הוצאות העסק מחושבות במלואן ללא ניכוי, לצרכי תחשיב מס הכנסה ותשלומי הביטוח הלאומי. בנוסף ,אין צורך בדיווח חודשי או דו חודשי כמו עוסק מורשה, אלא אחת לשנה בלבד.  עוסק פטור גם זכאי לאישור ניכוי מס במקור כבר בפתיחת העסק, ואינו נדרש לתקופת המתנה בת שישה חודשים כמקובל.

יש להדגיש כי פתיחת תיק במע"מ ממש אינה אוטומטית. מעבר לדרישה של אפוטרופוס, יש להראות רצינות; כלומר, לבוא עם לקוח חתום כלשהו שמראה הכנסה עתידית, או עם תכנית עסקית שמראה הכנסות בטוחות.

שימו לב – יש רשימת מקצועות, כולם מקצועות חופשיים, אבל גם חלק ממקצועות ההייטק נכנסים בהם, שלא ניתן לפתוח בהם תיק עוסק פטור. את הרשימה אפשר לראות באתר רשות המסים.

שלב 3 – פתיחת חשבון בנק

אין צורך בחשבון עסקי. חשבון פרטי של קטין מספיק. כל קטין שמלאו לו 16 שנים רשאי לפתוח חשבון בנק ללא צורך בהסכמת הוריו או האפוטרופוס שלו. מתחת לגיל זה - בן 14 שנים זכאי לפתוח חשבון בנק בתנאי שהוריו או האפוטרופוס שלו נתנו את הסכמתם בכתב; בן 15 שנים שמקבל באופן קבוע שכר שמועבר לחשבון הבנק שלו, רשאי לפתוח חשבון בנק גם ללא הסכמת הוריו או האפוטרופוס שלו. מומלץ שלעסק יהיה חשבון נפרד מהחשבון הפרטי האחר.

שלב 4- ניהול ספרים

ניהול ספרים צריך להיות מקצועי כמו אצל בגיר, רצוי באמצעות רואה חשבון או יועץ מס

לבסוף, אזהרה - יש מקרים שבהם הורים פותחים לילדיהם תיקי עסק עצמאי, ומכניסים לשם את ההכנסות שלהם, כדי להנות מההטבות, לשלם פחות מסים ולא לשלם ביטוח לאומי. אם הם ייתפסו, מדובר בעבירה פלילית, וגם הקטין עלול להסתבך בה, מה שיכתים את עתידו הכלכלי.