אין תמונה
מנהל אמנותי. אלי דג'יברי

פסטיבל ג'אז בים האדום 2012 יוצא היום לדרך ויתקיים ב-30 ביולי עד 2 באוגוסט בנמל אילת, עם ניהול אמנותי של דובי לנץ ואלי דג'יברי, שמביאים אליו אמני ג'אז מכל העולם לצד אמנים ישראלים מובילים.

בין המשתתפים:  Kenny Garrett Quintet, Richard Bona Mandekan Cubano, Christian McBride Trio, Craig Adams and the voices of New Orleans, Sean Jones Quintet, YES- omer Avital, Aron Goldberg, Ali Jackson, Carmen Souza Quartet, Gilad Hekselman Quartet Feat. Mark Turner, Minvielle / Suarez/ Dufour, דודו טסה והכוויתים, רות דולורס וייס, תומר בר טריו ועוד.

מופעי הפסטיבל יתקיימו גם השנה בשלושה אולמות: אולם המכיל כ-1,250 מקומות ישיבה חלקם בישיבה סביב שולחנות, אולם המכיל כ-1,750 מקומות ישיבה, ואולם המכיל כ-2,500 מקומות.

תוכנית אמנותית

1. חמישיית קני גארט
קני גארט הוא אחד מנגני האלט הבולטים של דורו. מהגיג הראשון שלו בתזמורת של דיוק אלינגטון (אותה הוביל אז בנו, מרסר אלינגטון) דרך הזמן שבילה עם מוזיקאים כמו פרדי האבארד, וודי שואו, מיילס דיוויס וארט בלייקי ושליחי הג'אז, גארט תמיד הציג סאונד של סקסופון אלט נמרץ וחזק אך גם מלודי, שמתאים עצמו לכל מצב מוזיקלי. גארט זוכה הגראמי, יליד 1960 מהעיר דטרויט שבארצות הברית, מנהל קריירה מצליחה במשך יותר משלושה עשורים ובשני העשורים האחרונים הוא גם מלחין ומוביל הרכב. הוא מלחין רחב אופקים, פתוח לרעיונות מכל המקורות והז'אנרים, מקשיב לכל דבר ויכול לשלב גם אלמנטים שהגיעו מאפריקה, יוון, אינדונזיה, סין או גוואדלופ. "אני אוהב להישאר עם ראש פתוח, לגבי מוזיקה ולגבי החיים", הוא אומר.
לגארט יש חזון מוזיקלי בהיר ונהיר. עם גישה מיומנת למלודיה, הרמוניה וקצב, הוא מציג בצורה מושלמת את היכולות שלו כנגן דרך הלחנים שהוא כותב. "אני לא מנסה לשלוט במה שאני כותב", אומר גארט, "המוזיקה באה אליי. זאת מתנה שמגיעה ואני פשוט מקבל אותה ואומר תודה".

קני גארט סקסופון סופרן, סקסופון אלט
קורקוראן הולט גיטרה בס אקוסטית
מקלנטי האנטר תופים
רודי בירד כלי הקשה
בניטו גונזלס פסנתר


2. ג'רי אלן ו-Time Line
נקישות נעליו של רקדן הסטפס והמקצבים הדינמיים של המוזיקה הם אבני היסוד של הערב הזה. יוצרת הפרויקט היא הפסנתרנית האמריקאית ג'רי אלן. בת 55, אמנית ג'אז ותיקה ומוערכת עם קריירה מפוארת של שלושים שנה, 21 אלבומי סולו, תואר פרופסור למוזיקה, פרסים ושיתופי פעולה עם מיטב האמנים. היא למדה בלט וסטפס בילדותה ובלבה שמורה פינה חמה לעולם המחול. בשנות השמונים אירחה באחד מאלבומיה רקדן סטפס והמקצבים שהפיקו רגליו היו לאחד הכלים המנגנים. הניסיון באולפן עבר אל הבמה, עם קבוצת Time Line, המצאת ג'אז חדשנית ויצירתית.
החיבור בין ג'אז וסטפס מוכיח לצופים המאזינים כי הג'אז במקורו הוא מוזיקה לריקודים, וכי צעדי המחול האנושי יכולים להיות גם תוף. החל מהמסורות האפריקניות, דרך הבי בופ, וכלה בהיפ הופ – כל המקצבים והזמנים מתחברים. התוף מדבר ורוקד ורגלי הרקדן מטופפות ומתופפות. הסינרגיה הפועמת יוצרת דרך חדשה ומקורית להאזין לג'אז וגם להתבונן בו.

ג'רי אלן פנדר רודס
דוויין דולפין בס
קאסה אובראל תופים
מוריס צ'סטנאט מתופף סטפס
 

3. ריצ'רד בונה מאנדקן קובנו
 כשהיה ילד קטן בכפר בקמרון, חלה ריצ'רד בונה במלריה. הצליל היחיד שהרגיע אותו היה של באלאפון, קסילופון אפריקאי. כשהחלים, לימד אותו סבו, מספר הסיפורים של הכפר, כיצד לבנות כלי משלו. בגיל חמש כבר הופיע בקביעות ולאחר שעברו מהכפר לעיר הגדולה דואלה, התאהב בונה בן ה-11 בצליל הגיטרה ובנה לעצמו אחת תוך שהוא משתמש בכבל של בלמי אופניים ליצירת מיתרים. האלבום "ג'קו פסטוריאס" מ-1976 שינה את חייו לנצח והצמיד אותו אל הבס החשמלית. בתוספת כישרון שירה, הלחנה וכתיבה פסע הילד הקטן בעקבות סבו, והיה למספר סיפורים של הכפר הגלובלי. כשהאיש הזה שר ומנגן הוא מוצא את דרכו היישר אל תוך הלב. במוזיקליות וירטואוזית הוא משלב בין מסורת וקדמה, ומלחין שירים שהם סיפורים, בעלי משמעות ומסר.
ביותר משני עשורים של קריירה בינלאומית הספיק בונה בן ה-45 לשתף פעולה עם פט מתיני, דידיה לוקווד, הארי בלפונטה, קווינסי ג'ונס, הרבי הנקוק, צ'יק קוריאה, האחים ברקר, צ'קה קאן, טיטו פואנטה, קווין לטיפה, ברנפורד מרסליס ובובי מקפרן. מאנדקן קובנו הוא הפרויקט האפרו-קובני של בונה, החוגג את המסורת המשותפת של המוזיקה של מערב אפריקה וקובה. מסע בין יבשות מאחד מקצבים אפריקנים ודרום אמריקאיים לחגיגה מפתיעה ועשירה של צלילים, קצב ותשוקה.

ריצ'רד בונה בס, שירה
לואיסיטו קווינטרו כלי הקשה
רוברטו קווינטרו כלי הקשה
אוזי מלנדז טרומבון
מייק רודריגז חצוצרה

אוסמאני פארדס פסנתר

4. דודו טסה והכוויתים

דודו טסה פרומו (צילום: ינאי יחיאל)
חוזר לכוויתים. דודו טסה | צילום: ינאי יחיאל
האחים דאוד וסאלח אל כוויתי היו מהמוזיקאים המצליחים והחשובים בעיראק במחצית הראשונה של המאה העשרים. סיפור חייהם פתלתל ומרגש כמעט כמו המוזיקה שיצרו. האחים נתגלו ככישרונות יוצאי דופן כבר בילדותם והצלחתם סחפה את העולם הערבי כולו. סלאח כתב והלחין לגדולי הזמרים בעיראק ובמצרים, בהם סלימה מוראד וסולטנה יוסוף, שתיהן ממוצא יהודי, אום כולתום ומוחמד עבד אל-והאב. האחים היו לבני בית בארמון המלוכה העיראקי, חביביו של המלך פייסל, ושל המלך גאזי. הקריירה נקטעה כאשר עלו לישראל בתחילת שנות החמישים. בעולם הערבי החלה מחיקה של מורשתם התרבותית, ובישראל האחים לא זכו להצלחה או להכרה. הם הופיעו בפני לקוחות בית הקפה נח, שידרו תוכנית של שעה בשידורי קול ישראל בערבית ושרו וניגנו עם התזמורת הערבית של רשות השידור בניצוחו של זוזו מוסה. הגטו התרבותי ותהליכי הדה-לגיטימציה לתרבות הערבית מחקו את האפשרות ליצור, לנגן ולהופיע כבעבר. האכזבה היתה כה מטלטלת עד כי האחים אסרו על ילדיהם לנגן או לשיר.
אבל את האמנות אי אפשר להכניע ודודו טסה, הנכד הקרוי על שם סבו דאוד, נולד עם המוזיקה בוערת בדם ואת אלבומו הראשון הוציא בגיל 13. טסה בן ה-35 הוא מוזיקאי מוכשר ורב-גוני, גיטריסט וירטואוז, זמר ומלחין האוחז בשורה של להיטים אהובים ומושמעים. לאחר שבעה אלבומים, פנה טסה אל השורשים המשפחתיים והוציא בשנה שעברה את "דודו טסה והכוויתים" - פרויקט תיעוד ועיבוד מחודש של שירים וחומרים אותם הציל מקלטות וסלילים ישנים. טסה מרומם תרבות יהודית ערבית מפוארת שבלהט כור ההיתוך הישראלי כמעט ועלתה בלהבות. זוהי חפלה מסוגננת של רוקנ'רול ומוזיקת עולם; שילוב אמנותי, מדויק וקולע, בין הערבי, העברי והמערבי. וכך, דור ההמשך של מי שהיו בני בית בארמון המלך בעיראק היה ליורש הכתר האבוד. מלך העירקנ'רול הישראלי.

דודו טסה שירה, גיטרה
ברק קרם תופים
ניר מימון בס
ניצן קאנטי כינור
נטע כהן שני צ'לו


5. רבייעיית כרמן סוזה
 
המקצבים של מערב אפריקה וקייפ ורדה, ג'אז בן זמננו ואפרו-לטין הם המחוזות של כרמן סוזה. הזמרת והמלחינה בת ה-31 נולדה בליסבון שבפורטוגל ושורשיה נטועים בקייפ ורדה, מדינת איים באוקיינוס האטלנטי, כ-500 קילומטר ממערב לסנגל. היא גדלה כשהיא דוברת שתי שפות: פורטוגזית וקריאולית-פורטוגזית השגורה בפיהם של תושבי קייפ ורדה. סוזה היא שגרירה מוזיקלית של הרפובליקה הקטנה והיא נושאת את המוזיקה המקורית שלה למקומות חדשים מתוך נקודת התייחסות ופרשנות ייחודית. רוח עצמאית וגישה קולית אלגנטית ומתוחכמת הביאו להשוואות בין סוזה ובין זמרות כמו בילי הולידיי ונינה סימון. היא מופיעה כמעט בלי הפסקה, והפכה לאחת מזמרות הג'אז ומוזיקת העולם המבוקשות באירופה. ב"אינדיפנט" בחרו לתאר אותה במילים: "קול פואטי שהוא מקורי כמו הקול המוזיקלי".

כרמן סוזה שירה, גיטרה, פנדר רודס
תיאו פסקל בס, קונטרבס
פיליפ מלו פסנתר
מאוריציו זוטארלי תופים

6. רות דולורס וייס

רות דולורס וייס פרומו (צילום: אסף אנטמן)
מכשמה ומעלה. רות דולורס וייס | צילום: אסף אנטמן
הזמרת והיוצרת הישראלית רות וייס הוסיפה לעצמה את השם האמצעי "דולורס" כשהיתה נערה. בלאדינו דולורס משמעו עצבות ואומללות. דולורס וייס בת ה-34 היא זמרת בעלת קול עמוק, חם וייחודי, עם מנעד רחב וגוונים בלתי שגרתיים. שרה ומנגנת על הפסנתר, היא נעה באקספרסיביות ובחופשיות בין ג'אז, רוק, פולק, בלוז ונשמה. המופע מבוסס על אלבומה השלישי שיצא השנה, "My Middle Name is Misery", והוא כולל עיבודים לקלאסיקות ג'אז, בלוז ורוק עם פרשנות אישית, פרטית ומרגשת. בין היתר מבצעת דולורס וייס חומרים של דיוויד בואי, נינה סימון, ניק קייב, בילי הולידיי, קינג קרימזון, רוברט ווייט, The Black Keys והפתעות נוספות.
"במהלך השנים שבהן אני מופיעה הצטברו גרסאות כיסוי לשירים והחלטתי לעבוד עליהן כפרויקט", היא מספרת. "הבחירה של החומרים היא מתוך אהבה אל היצירות המקוריות והקשר הפנימי והמיוחד שלי אליהן. אני יכולה לשיר את החומרים מתוכי, כשמושג ה'תוך' משתחרר ואני שרה ממקומות שאיני מכירה בגוף ראשון. משתעשעת במחשבה לו הייתי מכירה".

רות דולורס וייס שירה ופסנתר
יהוא ירון בס וקונטרבאס
אביב ברק תופים
נועה גולדנסקי פרקשן
נועם דורמבוס סקסופון
נמרוד טלמון טרומבון
עידית מינצר חצוצרה וקרן יער
איתי וייס גיטרה חשמלית ושירה (אורח)

7. קרייג אדאמס וקולות ניו אורלינס

גדול, חם, סוחף, מרקיד. קרייג אדאמס הוא שגריר מושלם של הגוספל של ניו אורלינס. גוספל שמעמיד את כולם על הרגליים וממלא את הלב באושר גדול. אדאמס, אחד הפסנתרנים המוכשרים בניו אורלינס, וזמר עם קול זהב וכריזמה שופעת, מוביל בשירה ובנגינה ערב נוטף גרוב שכמו נלקח היישר מהכנסיות של לואיזיאנה. הוא רק בן 36 וכבר הוכתר כמי שפוסע בנעליו הגדולות של קרוב המשפחה, פאטס דומינו, אושיית אר אנ' בי ואחד הנוטעים של שורשי הרוקנ'רול האמריקאי של שנות החמישים. אדאמס חלק במה עם השמות הגדולים של עולם הג'אז, הפאנק והבלוז, הוא מופיע ברחבי העולם וזוכה להצלחה רבה באירופה. בשנת 2010 זכה בגראמי בקטגוריית הגוספל וכיום הוא חבר בצוות השופטים של הפרס.

קרייג אדאמס פסנתר, שירה
טיפאני ווטסון שירה
כריסטינה פרייר שירה
דייל בלייד שירה
מאורו סרי גיטרה
פראנק קליף ז'אן בס
סטפן אתוס תופים
 

8. Yes! - עומר אביטל, עלי ג'קסון וארון גולדברג
 
שלישיית Yes! היא בראש ובראשונה איחוד משמח בין שלושה חברים טובים שנפגשו בתחילת שנות התשעים כמוזיקאים צעירים בעיר ניו יורק, והכירו זה את זה לאורך השנים שעיצבו את דרכם כנגנים ויוצרים. השלישייה מייצגת נאמנה את עולמנו הרב-תרבותי: הבסיסט עומר אביטל הוא ישראלי ממוצא תימני מרוקאי; המתופף עלי ג'קסון הוא אפרו אמריקאי שגדל בדטרויט עם שורשים אסלאמיים; והפסנתרן ארון גולדברג - יהודי מבוסטון.
כבר שנים שהם מסתובבים יחד ולחוד באותם מעגלים של סצינת הג'אז בניו יורק ולכל אחד מהם קריירה משגשגת ועשירה. גולדברג הקליט ארבעה אלבומים כמוביל הרכב והוא חבר קבוע בהרכבים של ג'ושוע רדמן, קורט רוזנווינקל ואל פוסטר. ג'קסון הוא חבר ותיק בהרכבים הקטנים של ווינטון מרסליס ובתזמורת הג'אז של לינקולן סנטר, ובין היתר עבד עם ארתה פרנקלין ודי די ברידג'ווטר. אביטל, עם שמונה אלבומים כמוביל הרכב, הוא מוזיקאי עסוק ורב פעלים, גאווה ישראלית אמיתית.
לאחר הרבה חוויות בנפרד ובמשותף, ההחלטה להיכנס לאולפן זרמה בטבעיות מתבקשת. "בעצם", אומר גולדברג, "ההרכב הזה קיים כבר כמעט עשרים שנה, מבלי שאי פעם נכנסנו לאולפן". הם מנגנים חומרים שהם אוהבים, ג'אז, בלוז וסווינג מעורבים באלמנטים מוזיקליים מרחבי העולם, מתוך חברות מוזיקלית זורמת, באורגניות ובשיתוף, עם הרבה תשומת לב לפרטים הקטנים. Yes!, כפי שקובע מגזין "דאון ביט" הוא שלם הגדול מסכום חלקיו.

ארון גולדברג פסנתר
עלי ג'קסון תופים
עומר אביטל קונטרבס


9. שלישיית כריסטיאן מקברייד

רשימה חלקית ומצומצמת של האמנים עימם שיתף פעולה: ג'יימס בראון, פרדי האבארד, סוני רולינס, צ'יק קוריאה, ג'ון מקלפלין, הרבי הנקוק, פט מתיני, צ'קה קאן, סטינג, קרלי סימון, דון הנלי, ברוס הורנסבי, ד'אנגלו, וקווין לטיפה. הבסיסט האמריקאי זוכה פרס הגראמי כריסטיאן מקברייד הוא איש של ג'אז, וגם של אר אנ' בי, פופ ורוק היפ הופ וניו סול. מקברייד האמריקאי, רק בן ארבעים, הוא יוצר רב פעלים וכישרונות: מלחין, מעבד, מורה, אוצר ומנהל, דמות בולטת בעולם הג'אז בעשרים השנים האחרונות. הוא מנגן הן על בס חשמלית והן על קונטרבס ומשנת 2000 מוביל הרכבים משלו. על הגבול המתעתע שבין חשמלי לאקוסטי, הוא מוביל עשייה מוזיקלית מלהיבה וסוחפת. הלהקה שלו תוארה כ"הכי פחות צפויה שפועלת בסצנה היום".
מקברייד הוא גם דמות חברתית - מורה, מנהל ואוצר. בשנת 1997 ייצג את ציבור המוזיקאים במפגש ציבורי עם נשיא ארצות הברית, ביל קלינטון, בנושא גזענות באמנויות הבמה. ב-1998 הלחין יצירה בשם "The Movement, Revisited" - סוויטה בארבעה חלקים שהוקדשה לארבע מהדמויות המרכזיות של התנועה לזכויות האזרח: רוזה פארקס, מאלקולם X, מוחמד עלי וד"ר מרטין לותר קינג. כיום הוא אוצר במוזיאון הג'אז של הארלם, ומנהל אמנותי של תוכנית הג'אז בפילהרמונית של לוס אנג'לס. מדובר באמן בעל גמישות ורוחב אופקים, הן במוזיקה והן בחיים.

כריסטיאן מקברייד בס
כריסטיאן סאנדס פסנתר
יוליסס אוונס תופים

10. רביעיית גלעד הקסלמן עם מארק טרנר
 הגיטריסט הישראלי גלעד הקסלמן צבר ניסיון ומוניטין במועדונים של הווסט וילג' בניו יורק. הקסלמן התחיל ללמוד פסנתר קלאסי בגיל שש, וגיטרה בגיל תשע. היום, כשהוא רק בן 29, מאחוריו כבר שלושה אלבומים כמוביל הרכב. שמונה שנים הוא עושה חיל בניו יורק ומפתח עצמו כאחד הגיטריסטים הצעירים והמבטיחים. בין היתר חלק במה עם מארק טרנר, ג'ון סקופילד, אספרנצה ספאלדינג, ג'ף באלארד, אבישי כהן, וג'ף "טיין" וואטס. בפסטיבל מונטריי ב-2006 זכה להיות מופע החימום של אגדת הגיטרה פאקו דה לוסיה ואלבומו השלישי זכה להיכלל ברשימות האלבומים הטובים של השנה בניו יורק טיימס, באמזון, ואיי טיונס.
בניו יורק טיימס תיארו אותו במילים: "הקסלמן התמקם, פחות או יותר, בשורה אחת עם נגנים כמו פט מתיני וקורט רוזנווינקל עם סאונד גיטרה נקי וחם, הפקת צליל מדויקת, רעיונות מוזיקליים מעוררי השתאות, זריזות אצבעות והבנה מופלאה של הרמוניה".
הקסלמן מארח את הסקסופוניסט מארק טרנר, אמריקאי בן 47, אחד הנגנים המובילים והמשפיעים בדורו המצטיין בבניית אלתורים העשויים בקפידה ובגוון צליל מיוחד וגמיש.

גלעד הקסלמן גיטרה
מארק טרנר סקסופון
מרקוס גילמור תופים
מאט ברוואר בס

11. מינווייל / סוארז / דיפור
 
השלישייה מינווייל – סוארז – דיפור מחברת שלושה אינדיבידואלים בחיבור יוצא דופן לערב מיוחד במינו. הגרסה הצרפתית של "שלושה בסירה אחת" היא עירוב ז'אנרים וכלים שאינם מתחברים בדרך כלל: אקורדיון, צ'לו, כלי הקשה ושירה. על השירה אחראי אנדרה מינווייל, הנוהג לכנות את עצמו "כימאי קול". איש בן 55 שהוא זמר מגוון ותיאטרלי, עם עולם מוזיקלי מלא תזזית, בדיחות ואלתורים. ליונל סוארז הוא אחד האקורדיוניסטים המוערכים והעסוקים בצרפת. אלבום משותף לו ולמינווייל, "טנדם", יצא לפני שנה, ועל הבמה הם צמד בלתי נפרד. אליהם מצטרף פייר-פרנסואה דיפור הצעיר, רק בן 28 אבל אחד מהמוזיקאים הבודדים המסוגלים לנגן בעת ובעונה אחת על שני כלים שונים בתכלית כמו צ'לו ותופים.
המוזיקה מבטיחה מסע תרבותי ופואטי, משנות החמישים ועד לעולם הרב תרבותי והאקלקטי של היום. הם משלבים מסורת ומודרניות, מגפון ישן וסמפלרים. משיר לשיר הם טועמים קצת שנסון וטנגו, רוק, היפ הופ, ראפ ואפילו ניחוחות של רגאיי. ג'אז שיודע לקבל אורחים.

אנדרה מינווייל שירה, כלי הקשה
ליונל סוארז אקורדיון
פייר-פרנסואה דיפור תופים וצ'לו


12. קרן מלכה
אין תמונה
קרן מלכה
קרן מלכה, זמרת ויוצרת ישראלית צברה ותק רב וניסיון בליווי אמנים בהקלטות והופעות. היא הופיעה כזמרת רקדנית ומתופפת בהרכב טררם ושרה עם מוזיקאים ישראלים רבים ומוכרים, בהם עידן רייכל, דני סנדרסון, מטרופולין, עידן ק' ותנועת הקצב ועוד. ב-2008 הצטרפה לפרויקט של אבישי כהן ויצאה לסיורים ארוכים באירופה, ארצות הברית ואסיה. שיתוף הפעולה והזמן שבילו בדרכים הולידו סדרה של שירים ולחנים מקוריים. "שיתוף הפעולה עם אבישי נתן לי את הביטחון לשיר בעצמי", היא מספרת. היא לקחה את מרכז הבמה ושחררה את האלבום "אשת היערות", יצירה שהגיעה מתוך שלמות ובשלות: "הרגשתי כמו לחזור הביתה", היא אומרת, "וליתר דיוק, לחזור ולגלות שהבית היה לארמון".
לפסטיבל היא מגיעה עם מופע אינטימי מיוחד הכולל שירים מאלבום הבכורה וחומרים מקוריים חדשים. מלכה מגישה חוויה מוזיקלית מוארת בפשטות ובעומק, כאשר חום השירה המדויקת והעושר של הכלים המלווים מפיקים הרמוניה מרגשת ונוגעת ללב.

קרן מלכה שירה
שי חמני בס
גיא מינטוס פסנתר
יעל שפירא צ'ל
חגי אמיר סקסופון אלט
 
13. הראל שחל ואניסטר
 מתוך הפרספקטיבה של הג'אז העירוני של ניו יורק, יוצא אניסטר לחקור את המוזיקה הקלאסית המסורתית של המזרח התיכון והים התיכון. הראל שחל, מלחין ונגן קלרינט וסקסופון הקים את ההרכב בשנת 2002 בניו יורק. עם רפרטואר, תזמור ועיבודים ייחודיים יוצר האנסמבל מיזוג מושלם, ללא תפרים, בין העתיק והמודרני. התוצאה נשמעת כמו מוזיקה של מועדוני לילה ברחובות איסטנבול המעורבת ברוחות מדבר המנשבות ברחובות ניו יורק. מוזיקה אתנית ים תיכונית בחליפת ג'אז בן זמננו.
במשך שבע שנים שבר ההרכב גבולות מוזיקליים ובשנת 2009, לאחר הרבה שנים בנכר, חזר שחל לישראל. עם כמה מחברי ההרכב המקורי וכמה מוזיקאים מקומיים אניסטר ממשיך לפעול. בשילוב בין מחולות צועניים, קלרינט טורקי ומקצבים בלקניים סוחפים, נמשכת החקירה של פיוז'ן בין מזרח ומערב; בין קטעים קלאסיים של מוזיקה יוונית וטורקית ולחנים מקוריים שמוסיפים תבלין חריף של ג'אז לאלמנטים המסורתיים. אניסטר יוצאים למסע מהסוהו אל דרך המשי וישאירו אתכם עם חיוך על השפתיים וניחוח קטורת בשיער.

הראל שחל קלרינט, סקסופון
יניב טייכמן עוד, בס
תומר מוקד כינור
אריאל קסיס קאנון
יעל מאהלר כלי הקשה ומחול
תומר צור כלי הקשה
עידן כרמלי תופים
אסף חכימי בס

14. חמישיית שון ג'ונס
 הוא התחיל לנגן על תופים, אבל בכיתה ה' עבר לחצוצרה, לאחר שסבתא שלו סיפרה כי סבא שלו ניגן חצוצרה במלחמת העולם השנייה. שון ג'ונס בן ה-34 נולד באוהיו ארצות הברית וגדל על מוזיקת גוספל בכנסייה, שם שר והופיע עם המקהלה. לאחר שקיבל שני תקליטים של מיילס, "טוטו" ו"Kind of Blue", נסחף באהבה גדולה אל עולם הג'אז בכלל ואל החצוצרה בפרט. ג'ונס הוא נגן שמדבר, מספר סיפורים, והמוזיקה שלו חותכת היישר אל הלב ואל הרגשות. במשך שש שנים היה חצוצרן מוביל בתזמורת הג'אז של ווינטון מרסליס במרכז לינקולן וכמוביל הרכב מאחוריו חמישה אלבומים.
אלבומו האחרון, "No need for words", עוסק כולו באהבה וכל קטע מתאר גוונים שונים שלה, כאילו ואהבה היא חומר שאפשר לגעת בו: אהבה גשמית וחושנית; אהבה אוניברסאלית ורוחנית; אהבת ילד להוריו; הזעם שיכול להתלוות לאהבה רומנטית; אהבה בזיג זג; אהבה חדשה ומשמחת. "רציתי מנגינות שיעבירו את התחושה של האהבה בלי צורך להשתמש במילים", אומר ג'ונס. "אני אוהב לנגן מהלב, לא מהראש".

שון ג'ונס חצוצרה
בריאן הוגאנס סקסופון
אורין אוונס פסנתר
לוק קרטיס בס
קנדריק סקוט תופים

15. ז'וקה פרפיניאן גרופו
הפרקשיוניסט והזמר ז'וקה פרפיניאן מנהל את חייו המוזיקליים על הקו שבין ברזיל לישראל. נולד וגדל בריו דה ז'נירו, ז'וקה פרפיניאן בן הארבעים הוא מוזיקאי רב-תרבותי אמיתי עם יותר מעשרים שנה של ניסיון בינלאומי. המוזיקה שלו נטועה בשורשים של המקצבים האפרו-ברזילאיים ומשלבת בוסה נובה, סמבה, ג'אז ולאטין עם טעמים קאריביים ואפריקניים מתובלים בהרבה כלי הקשה והרבה שירה. בישראל, ז'וקה הוא חבר בפרויקט של עידן רייכל ועבד עם מתי כספי, יוני רכטר, אריק איינשטיין ושלמה גרוניך. הגרופו הנוכחית מורכבת ממוזיקאים מישראל, מברזיל וממרוקו. יחד הם מבצעים מוזיקה מקורית שהלחין ז'וקה ועיבודים למוזיקה של מלחינים ברזילאיים ידועים. ההופעה מלווה את צאתו של אלבום שני של מוזיקה מקורית.

ז'וקה פרפיניאן שירה, כלי הקשה
ג'וארס דוס סנטוס כלי הקשה, קווקיניו (גיטרה פורטוגזית 4 מיתרים), שירה
אילן קצ'קה כלי הקשה
מארק קקון גיטרות, שירה
עמוס הופמן גיטרה, עוד
שחם אוחנה בס
 

16. תומר בר טריו
אין תמונה
תומר בר
תומר בר הוא נגן פסנתר, מלחין וזמר. לפני כשנתיים הקים את השלישייה שלו המבצעת חומרים מקוריים שכתב ובימים אלו יוצא אלבומו הרביעי שהוא אלבום ראשון לשלישייה. כינו אותו "נסיך המלודיה החדש של הג'אז המקומי" ושני אלבומי הג'אז הראשונים שהוציא זכו לשבחים בארץ ובעולם, כולל תזכורת חיובית במגזין "דאון ביט". הלחנים שלו מבקשים לקשור בין הג'אז בן זמננו וסגנונות המוזיקה הישראלית המקומית. כל זה טוב ויפה ומשביע רצון, אך לכך יש להוסיף עובדה אחת ומחשבון. בר נולד בשנת 1994, כלומר, הוא בן 18. כלומר, הוא כותב, מלחין ומקליט מאז שהיה בן 12 ואלבום הג'אז הראשון שלו, "זיכרונות", היה מתנה ליום הולדת 13.

תומר בר פסנתר, שירה
אורי קוטנר קונטרבס
עופרי נחמיה תופים

17. רביעיית דניאל עורי עם עומר קליין
אין תמונה
עומר קליין
בדירת סבתו שבתל אביב נחשף הבסיסט והמלחין דניאל עורי לראשונה לקונצרטים קלאסיים של פסנתר. אך הילד דניאל נמשך בחוזקה אל מוזיקה בת זמננו. בגיל 14 נטל לידיו את הבס החשמלית של אחיו הגדול וכאן החל מסע מוזיקלי שנמשך עד היום. כיום, עורי (32) הוא קול צעיר ובולט בסצנת הג'אז העכשווי של ניו יורק. המוזיקה שלו משלבת ג'אז מודרני עם השפעות מזרח תיכוניות, אפריקניות ולטיניות, והוא גם זכה בפרס מלחיני הג'אז של ASCAP, אגודת המלחינים של אמריקה. לכבוד הפסטיבל מארח עורי את הפסנתרן עומר קליין, ישראלי צעיר שהתחיל לנגן ולהלחין בגיל שבע ומנהל כיום קריירה מוזיקלית בינלאומית פורייה.
ההופעה בפסטיבל היא חלק מחגיגות האלבום השני של עורי בעל השם המעודד "EMUNA", שיצא באפריל השנה.

דניאל עורי קונטרבס
מתן צ'פניזקה סקסופון טנור
אביב כהן תופים
יונתן אלבלק גיטרה
עומר קליין פסנתר

18. שביעיית יובל כהן
הסקסופוניסט והמלחין יובל כהן מציג את "נוף ישראלי, בין מולדת למלודיה", ערב מחווה מיוחד למלחין הארץ ישראלי דוד זהבי. כהן, בן 39, הוא בן למשפחה של נשפנים מחוננים, וחבר בהרכב המשפחתי "שלישיית הכוהנים", עם אחיו ואחותו, ענת כהן ואבישי כהן. חתן פרס לנדאו לאמנויות הבמה לשנת 2010, כהן הוא מהמוערכים ביוצרי הג'אז הישראלי העכשווי. מתוך חקירה של המלודיות כבעלת מקום מרכזי בתפישה המוזיקלית, בחר כהן לעסוק במוזיקה העברית המחוברת לנוף המקומי, שזהבי הוא מייצג נאמן שלה. זהבי, המלחין מקיבוץ נען (1910-1977), אחראי לכמה מהלהיטים הגדולים של היישוב היהודי ושל מדינת ישראל הצעירה. את "אורחה במדבר" ("ימין ושמאל, רק חול וחול") הלחין בגיל 15, ואם למנות כמה משיריו המוכרים: "הליכה לקיסריה" ("אלי, אלי, שלא ייגמר לעולם"), "הן אפשר", "יצאנו אט", המנון הפלמ"ח, ואחד השירים המוכרים ביותר: "החליל" ("הוא פשוט ועדין, וקולו כמו קול של הלב", כתבה לאה גולדברג).
כהן מעניק טיפול עדין ומיומן למוזיקה המופלאה של זהבי. עם כבוד ללחנים ולטקסטים, יוצר כהן פרשנות אישית ללחנים, וקומפוזיציות ג'אז המעניקות צבעים חדשים לחומרים ישנים ואהובים.

יובל כהן סקסופון סופרן
עמית רידמן סקסופון טנור
יונתן וולצ'וק טרומבון
איתי פרל שירה וגיטרה
ניתאי הרשקוביץ פסנתר
אסף חכימי קונטרבס
אביב כהן תופים

19. זוויות
 
בפסטיבל ג'אז בים האדום הראשון שהתקיים באוקטובר 1987 זכתה להקה צעירה בת שנה בשם זויות בפרס הראשון בתחרות הלהקה המקורית (אז היתה תחרות). בתוכנייה נכתב: "הרכב שנוצר בארץ בו חברים ארבעה נגנים ממקומות שונים בעולם. ההרכב מנגן מוזיקה מקורית שנכתבה על ידי חברי הקבוצה. המוזיקה משלבת יסודות של בי בופ, פיוז'ן ואוונגרד. ייחודו של ההרכב בשימוש בקלרינט ככלי מוביל וביכולת האלתור של חבריו".
25 שנה חלפו, ובפסטיבל ג'אז בים האדום ה-26, בימים אלו ממש, מופיעה להקה תוססת ומאושרת בשם זויות. שלושה מהחברים המקוריים - הרולד רובין בקלרינט, הבסיסט מארק סמוליאן והמתופף ראובן הוך מתאחדים שוב על במה אחת, באופן חד פעמי, וגם הפעם החברים מגיעים ממקומות שונים בעולם. הוך מגיע מפלורידה, סמוליאן מהעיר בריסטול שבבריטניה ואליהם מצטרף הגיטריסט הצעיר ארלי ליברמן בטיסה ישירה מניו זילנד. עוד סיבה למסיבה היא רובין החוגג השנה את יום הולדתו ה-80. הלהקה מנגנת חומר ישן וחדש ומשיקה דיסק חגיגי ומיוחד לכבוד האיחוד ההיסטורי. גאווה מקומית.

הרולד רובין קלרינט
ראובן הוך תופים
מארק סמוליאן בס
ארלי ליברמן גיטרה

20. גדי להבי ועדן לדין
שני פסנתרנים צעירים - עדן לדין, בן 25, וגדי להבי, בן 16 – בשיתוף פעולה מיוחד לפסטיבל. עדן לדין גדל בתל אביב, וכבנו של המתופף גיל לדין נחשף מגיל צעיר למנות בריאות של ג'אז, פאנק ופיוז'ן. התחיל לתופף בגיל חמש ולפסנתר ניגש בגיל עשר. בגיל 19 כבר הופיע לראשונה בפסטיבל ג'אז בים האדום. היום הוא ממוקם בניו יורק, לומד, מופיע וחבר בשישייה של וויין רוני.
גדי להבי התחיל לפלרטט עם הפסנתר בטרם מלאה לו שנה, כשהוא מתנדנד על הכיסא ומגיע אל הקלידים במאמץ. הוא ניגן משמיעה ונמשך לאלתורים, דרך שהובילה באופן טבעי אל הג'אז. בתום כתה ז' עזב את המסגרת הבית ספרית הרגילה והחל ללמוד כתלמיד מן המניין בבית ספר רימון. ביקור בארצות הברית בגיל 13 פתח לו דלת אל העולם הגדול ולהבי הצעיר כבר זכה לנגן עם שמות מבוגרים כמו רווי קולטריין וצי'ק קוריאה. להבי ולדין ינגנו חומר מקורי וסטנדרטים מוכרים במפגש מעניין של שני צעירים, מוכשרים ומבטיחים. לפעמים גיל הוא אכן רק מספר.

גדי להבי פסנתר
עדן לדין פסנתר

כרטיסים, טיסות, מלונות ועוד

חברת התיירות ישראייר תשתף פעולה השנה עם הפסטיבל ותפעיל מערך תיירות בלעדי המעניק חבילות אירוח הכוללות שהות בבתי מלון וכניסה למופעי הפסטיבל, כמו גם טיסות במחירים מיוחדים.
דוגמאות לחבילות אירוח הכוללות לינה וכרטיסים למופעים:
אסטרל ויליג' החל מ-1,620 ₪ ל-3 לילות א'-ד' ע"ב חצי פנסיון (כולל פס דו-יומי)

אורכידאה \אורכידאה ריף החל מ-1,920 ₪ ל-2 לילות ב'-ד'\ ד'-ו'  ע"ב חצי פנסיון (כולל פס דו-יומי)

הילטון מלכת שבא החל מ-2,040 ₪ ל-3 לילות ב'-ה'  ע"ב לינה וא.בוקר (כולל פס דו-יומי)

רימונים סנטרל פארק החל מ-2,315 ₪ ל-4 לילות ב'-ו'  ע"ב לינה וא.בוקר (כולל פס רחב)

הוליטל לה פלאיה החל מ-2,455 ₪ ל- 4 לילות ב'-ו'  ע"ב לינה וא.בוקר (כולל פס רחב)

רימונים אילת מ-2,650 ₪ ל- 4 לילות א'-ה' ע"ב לינה וא.בוקר וא.ערב אחת בראשון. (כולל פס רחב)

**המחירים לאדם בחדר זוגי למס' הלילות/ ע"ב האירוח המצוין וכוללות כרטיסים למופעים.

מחירי טיסות : החל מ-209 ₪ לכיוון מנתב"ג החל מ-238 ₪ לכיוון משדה דב

ישראייר המשווקת הרשמית של הפסטיבל. הזמנות לטיסות במחירים מיוחדים ומוזלים,
חבילות נופש וכרטיסים ניתן לבצע באמצעות מרכז ההזמנות בישראייר
בטלפון: 03-7957000 או 2737*.

חברת Bells tourism היא המשווקת הבלעדית של חבילות לפסטיבל לתיירים מחו"ל.
www.bellstourism.com, 03-5731310

הנהלת הפסטיבל: התאגיד העירוני לתיירות אילת.
הפקה: תלוי בע"מ וגוב ההפקות בע"מ.
יו"ר הנהלת הפסטיבל: ראש עיריית אילת, מר מאיר יצחק הלוי.
הפסטיבל מתקיים בתמיכת עיריית אילת, משרד התרבות והספורט, משרד התיירות,
נמל אילת, התאחדות המלונות אילת וחסויות מסחריות.