הנה תוכנה שצריכים סוכנים לגילוי כשרונות צעירים וחברות התקליטים: פרופ' יובל שביט מביה"ס להנדסת חשמל באונ' ת"א טוען כי פיתח תוכנה שיודעת לחזות מראש איזו להקה תצליח, ובגדול. התוכנה שפותחה על ידי שביט ביחד עם תלמידי המחקר נעם קינגשטיין ותומר טנקל מסתובבת ברשתות שיתוף קבצים באינטרנט, אוספת את המידע שכותבים המעריצים, ומנתחת לאיזו להקה יש הכי הרבה סיכוי להצליח. כדי לפתח את התוכנה בחן הצוות חצי מיליארד מחרוזות חיפוש (שאילתות) שנשלחו לרשת שיתוף הקבצים גנוטלה במשך 10 חודשים בין סוף 2006 לסוף 2007. לאחר מכן הושוו מסקנות התוכנה לרשימת הלהיטים שמפרסם ה"בילבורד".

"המפתח להצלחה היה ההבנה כיצד הפיזור הגיאוגרפי של השאילתות מורה על הפוטנציאל של האמנים" מספר פרופ' שביט. "הבנו שאמנים שהצליחו בגדול עשו זאת קודם במהירות באיזור שבו החלו את דרכם. זה איפשר לנו לזהות אמנים מצליחים באזור מסוים, כאשר בשאר רחבי ארה"ב הם היו עדיין אלמונים".
המחקר הוא חלק מעבודת המאסטר של נעם קניגשטיין, שאף זכה עבורה בפרס על מחקר טכנולוגי עם פוטנציאל מסחרי. כעת בונה הצוות מערכת איסוף חדשה מרשת שיתוף קבצים קטנה יותר. בעתיד מקווים החוקרים להצליח לנבא את אורך החיים של שיר בפסגה".

-איך זה עובד?
"הרעיון הוא שמזהים אמנים בודדים שמצליחים במקום שבו הם מופיעים, כלומר – בעיר שבה הם צומחים. לאט לאט הם צוברים מעריצים. בשלב מסוים, נוצר באז בעיר וציידי כשרונות מזהים אותם.
זה לא משהו שאני חושב שיכול לעבוד בארץ, בגלל שישראל היא מדינה קטנה מבחינה גיאוגרפית. התחושה שלי היא שזה יעבוד הכי טוב במדינות גדולות כמו ארה"ב ומדינות שיש בהן מרכזים שמפוזרים בשטח המדינה".

החידוש הטכנולוגי מתבטא ביכולת של התוכנה לנתח כמויות גדולות של מידע במקביל לזיהוי מיקומו הגיאוגרפי של הגולש. לגבי עתידה של התוכנה, עדיין לא ברור מי יתפעל אותה ומי תהיה שייכת ולאיזה צורך, אבל לפרופ' שביט ברור דבר אחד: "אנחנו מוכנים למכור את התוכנה למי שיהיה מוכן לשלם"