View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ראובן המלאך (@reuven_hamalach) on

המוזיקה הפופולרית בישראל עברה התפתחות לא קטנה בשנים האחרונות, גבולות הז'אנרים הטשטשו וזמרים רבים מהמוזיקה המזרחית/ים תיכונית נוטים יותר לכיוון הפופ מאשר המוזיקה "המקורית" עליה גדלו.

נושא הדגל בהקשר הזה הוא ללא ספק עומר אדם, מי שבשנים האחרונות כמעט ולא מוציא שירים בעלי אופי מזרחי מובהק, ואחרי "קוקוריקו", היציאה האחרונה שלו ושל עדן בן זקן - יש אדם אחד שהחליט שנמאס לו והוא חייב להשמיע קול.

"ראובן המלאך", אחד הזמרים הוותיקים והמוערכים בסצינה הים תיכונית (עם התמחות ידועה בז'אנר הטורקי), העלה לאחרונה סרטון לחשבון האינסטגרם שלו ובו הוא מבקר בצורה הומוריסטית אבל חדה את "המוזיקה שהזמרים עושים היום" לדבריו.

"אני לא מבין מה קרה למוזיקה המזרחית. עומר אדם ועדן עושים קוקוריקו? בחייאת ראבק, הרסתם את המוזיקה המזרחית, תחזרו למקורות", זעם ראובן, ולמרות הפן ההומוריסטי של הסרטון, רואים בבירור שהנושא בוער בו והוא ניסה להעביר אמירה עמוקה וכואבת הרבה יותר.

"ברור שיש פה אמירה, חד משמעית. אני שומע את כל הטקסטים וכל המוזיקה המזרחית של היום וזה כבר לא אותו דבר כמו פעם", מספר ל-mako הזמר שאחראי על מחרוזות ולהיטים כמו "חלומות", "קפה בשניים" ועוד. "אני עולה לאוטו, מדליק את הרדיו ושומע קוקוריקו. אני אמור לשמוע את זה? אני מעביר ליוטיוב ושומע את השירים שגדלתי עליהם. המוזיקה שלנו נהייתה כבר יותר פופ, יותר מוזיקה אחרת - זה לא מה שגדלנו עליו".

מוזיקה מזרחית קיימת היום בכלל?
"המוזיקה הזו עדיין קיימת, אתה יכול לבוא לראות במועדונים שאנחנו מופיעים בהם שאנשים דורשים את המוזיקה המזרחית הישנה".

מזרחית או טורקית?
"גם וגם. היום יש ביקוש לסגנון הטורקי והמזרחית הישן אפילו הרבה יותר ממה שהיה פעם".

ראובן המלאך במלך הקסטות ב"תדר" (צילום: אריאל עפרון)
ראובן המלאך במלך הקסטות ב"תדר", תל אביב | צילום: אריאל עפרון

לראובן (שמעון, כן, זהו שם משפחתו) יש הסבר די פשוט לביקוש הגדול של המוזיקה המזרחית והטורקית בשטח. "שים לב: משמיעים לך ברדיו- 5-4 זמרים שהם הפייבוריטים כביכול כמו אייל, עומר אדם, שרית או איתי לוי. קח את עומר אדם ועדן בן זקן, מה הם עשו? עשו בעיקר שיר באנגלית 'קוקוריקו מוקוריקו', באמת? זו מוזיקה? וזה מה שמשמיעים ברדיו. אתה מבין?".

אבל הקהל של היום מחפש בעיקר את הסגנון פופי יותר, אתה לא חושב?
"לא, לא בדיוק. אני חי את הקהל ואני יודע את הקהל. זה לא נכון, זה לא נכון בכלל. אותנו לא משמיעים ברדיו בגלל מה? בגלל הטקסטים? בוא תראה את המועדונים שלנו מפוצצים בקהל. קהל שמתגעגע למוזיקה אותנטית. למוזיקה המזרחית האמיתית".

יצא לך אולי להציע לאחד מהם איזה דואט טורקי בטעם של פעם?
"עזוב, בוא אני אגיד לך ככה: עומר אדם חידש שיר של זמר בשם ערן סופר ("תגידו לה"), תסתכל כמה צפיות ביוטיוב יש לו. אייל גולן חידש את השיר של אג'אר ("שבוי לאהבה"), תסתכל כמה צפיות יש לשיר הזה. לך תסתכל בעצמך".

וראובן לא טועה. הביצוע של אדם ל"תגידו לה" צבר 6.3 מיליון צפיות, ובשלושה חודשים בלבד הביצוע של גולן צבר 4.2 מיליון צפיות ללהיט הנוסטלגי - ספק אם אנשים מודעים בכלל לעבודה שמדובר בקאבר. "שים לב גם, כל הזמרים האלה שאני מדבר איתך עליהם, כולל עומר אדם וכולל שרית חדד וכולל מושיק עפיה וכולל כולם - באו מהמוזיקה המזרחית הזו שלנו. שלנו".

חשבת פעם גם לעשות שירים בסגנון יותר מיינסטרימי?
"כן, אבל אתה יודע. מישהו פעם שאל אותי שאלה יפה: 'תגיד ראובן למה אתה לא עושה מוזיקת אחרת?', עניתי לו: 'גם אם אני אעשה עכשיו את המוזיקה הכי טובה בעולם - הרדיו לא ישמיע אותי'. אין לי מושג למה, ואין תחנה ספציפית, מדובר בכולן. עכשיו בוא נהיה אמיתיים - המוזיקה הטורקית שלנו לא מושמעת והקהל כן רוצה אותה".

אתה חושב שעדיין לא מעריכים את הסגנון הזה כאן בארץ?
"תראה, כשלינט (ילדת הפלא) עזבה את הארץ לטורקיה, זה קרה כי לא העריכו אותה פה. היום היא לא יכולה להסתובב שם ברחוב, ארדואן מעריץ שלה. פה לא מעריכים מוזיקה אורגינלית. מה אין לכם מוזיקה אחרת לעשות פה אז אתם עושים קוקוריקו ומיאו וקוקודיקי. די! די! חלאס!. אתה יודע מה? אין לי בעיה גם להתלכלך על תחנות הרדיו, אתה יודע למה? כי גם ככה לא ישמיעו אותי, זה לא משנה לי. מה אני צריך לעשות קוקוריקו בשביל להיות מושמע ברדיו? למה לא לתת במה למוזיקה אמיתית?".

ראובן המלאך במלך הקסטות ב"תדר" (צילום: אריאל עפרון)
ראובן המלאך במלך הקסטות ב"תדר", תל אביב | צילום: אריאל עפרון

ראובן מספר שכמו כולם גם הוא נפגע בתקופת הקורונה, אבל מוסיף: "הכל בידי בורא עולם ואנחנו אנשים מאוד מאמינים. אנחנו קמים בבוקר מניחים את התפילין ואומרים לבורא עולם תודה על הטוב ותודה על הרע".

הגישה הזו היא זו שכנראה נותנת לו את האפשרות לא להיתקע ולהמשיך הלאה גם בתקופה כזו. הוא מספר שעבד על כמה פרויקטים בחודשים האחרונים , ביניהם דואט עם שיקו חייק, אחד עם צביקה אברהם ומחרוזת עם אחיו, מיכאל, שאיתו בעצם החל את הקריירה כצמד "המלאכים".

לקהל המיינסטרימי השמות האלה כנראה לא אומרים יותר מדי, אבל בסצנת המוזיקה הטורקית אלו הזמרים שחורשים בכל לילה מועדונים בכל רחבי ארץ, לפחות לפני שהנגיף החליט להגיף הכל. 

נסיים בטוב? לפי הדואט האחרון של מושיק עפיה וקובי פרץ, נראה שהם חוזרים לשורשים, לא?
"כן, כי הם מתחילים להבין את הקהל. לא ייקח עוד הרבה זמן, ובמיוחד אם המצב הזה יימשך - וכולם יחזרו להופיע במועדונים. לא תהיה להם ברירה. אתה יכול היום למלא את קיסריה? תזכור את השיחה שלנו, יבוא יום והם יחזרו למועדונים השל 200-100 איש. מה הם יעשו? זאפות?".