שלמה ארצי פרומו (צילום: ירון שילון)
ימכור יותר "זהב". שלמה ארצי | צילום: ירון שילון

הפדרציה הישראלית לתקליטים מורידה את הקריטריונים לקבלת אלבומי זהב ופלטינה וקובעת ש"אלבום זהב" יינתן על מכירת 15 אלף עותקים ו"אלבום פלטינה" על מכירת 30 אלף לאלבומים מקומיים. השינוי תקף הן בנוגע למכירת אלבומי מוזיקה ישראלית והן מכירת אלבומי מוזיקה לועזית. בלועזית זהב יהיה שווה 10 אלפים עותקים ופלטינה 20 אלף בלבד.

הקריטריונים החדשים יכנסו לתוקף בספטמבר 2012. זאת אחרי שבמשך עשרות שנים, עוד משנות ה-60', היה נהוג בארץ כי "אלבום זהב" משמעו 20 אלף עותקים ו"אלבום פלטינה" ניתן על מכירת 40 אלף עותקים.

הסניף הישראלי של הפדרציה הבינלאומית למוזיקה, המאגד את רוב החברות הפועלות בתחום בישראל, דן לאחרונה עם הפדרציה הבינלאומית בשינוי הקריטריונים, על מנת להתאימם למקובל בעולם. השיקולים שהובאו בחשבון היו כמובן השינויים באופי צריכת המוזיקה, כאשר במקביל לצריכת האלבומים הפיזיים מתבצעת צריכה באמצעים דיגיטליים, אשר אינה מחושבת לצורך הענקת אלבומי הזהב והפלטינה.

הקריטריונים בישראל מושווים לאוסטריה ובלגיה

כמו כן עמדו בפדרציה על חוסר הפרופורציה בהשוואה בין אוכלוסיית ישראל למדינות אחרות בעולם, במספר היחידות הנדרש לקבלת אלבומי זהב ופלטינה. ההשוואה נעשתה מול שבע מדינות, חלקן דומות יותר וחלקן שונות. חלקן מתייחסות אל רפרטואר בינלאומי באופן דומה למקומי וחלקן באופן שונה. כך למשל, באוסטריה ובלגיה שאוכלוסייתם גדולה מישראל מספיקים עשרת אלפים עותקים כדי לקבל אלבום זהב לאלבום מקומי וביוון מספיקים ששת אלפים עותקים. בהולנד שאוכלוסייתה מעל 16 מליון - 25 אלף, ובספרד שאוכלוסייתה מעל 47 מליון - 20 אלף עותקים.

"למרות שיש מי שהספידו את עולם האלבומים הפיזיים, עמדו המכירות בשנת 2011 על סך של תשע מאות מיליון יחידות בכל העולם", אומר איציק אלשיך, יושב ראש הפדרציה בישראל. "גם בעידן בו התפתחו פורמטים שונים בהם ניתן לרכוש מוזיקה, יש קהלים רבים שמעדיפים את פורמט האלבום הפיזי. הקריטריונים החדשים שנקבעו לתקליטי זהב ופלטינה, משקפים את המשך המחויבות שלנו לפורמט".