יהלי סובול, מחווה לג'ון לנון (צילום: דרור נחום)
שיר של סוצקובר. יהלי סובול | צילום: דרור נחום

רשימה מכובדת של יוצרים ישראלים יציגו את כאב השואה בערב מיוחד שיתקיים במרכז ברודט לתרבות יהודית (רח' צייטלין 22 תל אביב), בערב יום השואה, יום ראשון 1.5.11 בשעה 21:00. הכניסה חופשית.

יהלי סובול - יבצע את שירו של אברהם סוצקובר, "תחת זיו כוכבי שמיים". סוצקובר נחשב למשורר השואה, וכתב את שירו זה, שהפך להמנון היהודים בגטו וילנה ואחר כך לשיר המזוהה ביותר עם יום השואה בישראל.

מיטל טרבלסי - תבצע את שירה של לאה גולדברג- "האומנם"? שנכתב בתקופת השואה מנקודת ראותה של המשוררת כאן בארץ ישראל ובו הכמיהה לימים אחרים.

המשורר רוני סומק יקריא את שיריו "טרקטורים", "אדון אושוויץ" "ובעלה פלט... בוכנוואלד" וידבר על התודעה ההיסטורית שלו ושלנו בעקבות השואה.

ליאור אלמליח (צילום: יגאל עמר)
קדיש. ליאור אלמליח | צילום: יגאל עמר

ההרכב "אל המשורר" יבצעו את שירו של ביאליק "על השחיטה" שנכתב בעקבות פוגרום קישינב בשנת 1903 ואת השיר "אין חדש" של ולדיסלב שלנגל, המשורר מגטו ורשה. שני שירים משתי תקופות שונות – וזעקה אחת כנגד הגורל היהודי והכמיהה לצדק.

הפייטן והזמר ליאור אלמליח יבצע פיוט אבלות שנכתב על השואה ויחתום את האירוע באמירת קדיש.

ערב זה הוא חלק ממסורת שהחלה לפני 6 שנים במרכז ברודט לתרבות יהודית של עיריית ת"א-יפו, להנצחת זכר השואה על ידי שימוש באמנויות הבמה השונות. הערב מדגיש את זכר השואה אך גם על המסרים לעתיד ועל חשיבות הזהות היהודית.

עם השנים מתעצמת התופעה של יוצרים המבצעים יצירות של אמנים וכותבים שפעלו בתקופת השואה, במטרה להצילם מהשכחה ולקרב את מה שאירע שם לעולמנו אנו. בד בבד הולך וגובר זרם היצירה של ניצולי שואה המעיזים לחשוף את הפצעים הפעורים ולספר את סיפורם האישי.

כהד לכך, יוקדש השנה האירוע ליצירות שנכתבו על ידי ניצולי השואה או קורבנותיה. באירוע יושמעו ויבוצעו קטעים שנכתבו על ידי ילדים, צעירים, מבוגרים. רגע לפני התופת, במהלכה ולאחריה. חלק מהיצירות שיבוצעו יכללו התייחסויות של בני הדור השני והשלישי למה שאירע, כשהאמנים והיוצרים יבצעו קטעים המשקפים את האמירה האישית שלהם בנושאים אלו.

>> נינט, מיכה שטרית, קרן פלס וישי לוי ב"שרים בכיכר" ביום הזיכרון