שלמה ארצי מנקה ומביים (תמונת AVI: חדשות)
שלמה ארצי בסרט תיעודי. תמונת ארכיון | תמונת AVI: חדשות

פסטיבל "דוק-אביב 2010" לקולנוע תיעודי יתקיים השנה בתאריכים 6 עד 15 במאי, בארבע מיקומים שונים ברחבי העיר תל אביב: סינמטק ת"א, מוזיאון ת"א, ZOA - בית ציוני אמריקה ותחת כיפת השמיים בנמל ת"א.

הפסטיבל, שזו לו השנה ה-12, יציע כמדי שנה מבחר סרטים תיעודיים מרכזיים בתחום המוזיקה. בין היתר יוצגו סרטים המתעדם את ג'ואן באאז, ביל וית'רז, ג'ים מוריסון והדלתות, להקת הגי'רפות בהודו, שלמה ארצי באמריקה, להקת בלר, פסטיבל וודסטוק כמו שלא נראה עד היום, ועוד.

"עננים על הדרך" בימוי: ירון שילון הפקה: סלוצקי ערוצי תקשורת
סרט מסע בין שבועיים המציץ אל אחורי הקלעים של שלמה ארצי ולהקתו, כשהם מופיעים ברחבי ארצות הברית בשנת 2009. במרכז הקבוצה העליזה והמקטרת של ארצי עומד הזמר עצמו, המספר על "הצל שמלווה אותו" לאורך כל המסע, צל סבו היהודי אמריקאי, האיש העיוור, שחי באמריקה רוב ימיו, תוך כדי שהוא מפקיר את אישתו ובנו, אביו של ארצי. שלמה ארצי שוזר את הסיפור בין הופעות, בנסיעות, בבתי המלון האקראיים בהם לנה הלהקה, מבלי להסתיר דבר, כולל פחד הטיסות המפורסם שלו, והמשיכה שלו לנסוע, אך לא "הרחק מהבית". "אני גבינת הקוטג' שלהם" אומר ארצי על הישראלים היורדים לאמריקה שממלאים את הופעותיו שם, "אני הקפה עלית שלהם".

ג'ירפות מחפשות קהל בגואה

ג'ירפות בהופעה (צילום: אורית פניני)
ג'ירפות בהופעה | צילום: אורית פניני

"ראיתי ג'ירפות בהודו" בימוי: נועם פנחס, הפקה: רונן מיכאלי
להקת "ג'ירפות" מגשימה חלום ישן ונוסעת למסע מוזיקלי קסום בהודו. המסע חוצה את תת-היבשת ושיאו המתוכנן הוא הופעה בחוף גואה בפני אלפי המטיילים הישראלים שם. אולם סדרת פיגועי טרור רצחניים בעיר מומביי טורפת את הקלפים, ושולחת את הלהקה למסע לחיפוש הקהל שלה - הישראלים שנמלטו מגואה מפחד מפיגוע נוסף. הסרט מציג את הפורטרט של הלהקה כולה וסולנה הכריזמטי גלעד כהנא - כוכב רוק, משורר מחונן, היפוכונדר ו-וורקוהוליק כפייתי, שמוביל את הלהקה בניסיון לשנות את גורל המסע. או כמו שהודי יחף ומאובק שאל אותם בתחילת הדרך: "מה היא קארמה?".

Blur: No Distance Left to Run, בריטניה, 2010, במאים: דילן סאות'רן, וויל לאבלייס Dylan Southern, Will Lovelace
הסרט מוצא את ארבעת חברי להקת בלר בחזרות לקראת סיבוב ההופעות המדובר שקיימו בקיץ 2009.  הסרט מתאר את העליות והירידות בחיי הלהקה דרך חומרי ארכיון המתפרסמים לראשונה וראיונות חושפניים, ממועדוני הופעות צנועים ועד למופע הקאמבק שפתח את פסטיבל גלסטנברי ומילא את ההייד פארק. "No distance left to run" מספר את סיפורה של הלהקה ומצייר קווים לדמותה של חברות עיקשת ומתמשכת.

אין תמונה
כך התאחדנו. להקת בלר בהופעה בסרט התיעודי

Woodstock Now and Then, ארה"ב, 2009, במאית: ברברה קופל
כשאגדה מתנפצת לרסיסים, זה קורה ברעש גדול.  עמוק בתוך האפר שנותר מפסטיבל וודסטוק 1969 מסתתרות התשובות לשאלות: מה באמת קרה שם בניגוד למה שההיפים מספרים; תביעות משפטיות, אסונות והפסדים לצד פעילות קהילתית מרגשת ואחווה ספונטנית. מדהים. אגדה אחת יורדת ואחרת עולה; "וודסטוק: אז והיום" הוא הסיפור המלא של פסטיבל וודסטוק, 1969: מה באמת קרה, ולא מה שסופר לדורות הבאים. הסרט נותן במה  לקולותיהם של העוזרים, המוזיקאים (קאנטרי ג'ו, ריצ'י הייבנס, גראהם נאש) והמארגנים (שני הבנקאים ושני ההיפים) יחד עם קטעי הארכיון וכל המופעים כפי שלא נראו מעולם. מכל אלה עולה תמונה מרעננת, מלאת הומור ותקווה.

ג'וני דפ מקריין את ג'ים מוריסון וה"דלתות"

When You're Strange - The Doors , ארה"ב 2009, במאי: תום דיציליו
המיתוס סביב ג'ון מוריסון "הילד הרע מה"דלתות" עדיין מהפנט. סרטו של תום דיציליו על חייו, הקריירה שלו ושל הלהקה מבוסס על קטעי ארכיון והקריינות בקולו של ג'וני דפ. הסרט ממקם את ג'ים מוריסון, הלהקה והמוזיקה בקונטקסט של התקופה - רצח קנדי, מרטין לותר קינג, המאבק נגד המלחמה בוויטנאם, והסמים.

אין תמונה
כך הייתי. ג'ואן באאז

"ג'ואן באאז - כמה מתוק הקול" ארה"ב 2009, במאית: מארי וורטון Mary Wharton
סרט על ג'ון באאז הזמרת שלא חדלה לשיר את מחאתה בקול הפנינים הצלול שלה, מלווה את עצמה בגיטרה הנצחית. למרות שהיא מתקרבת לגיל 70 היא זקופה, מטופחת, חכמה,  ומפוקחת כתמיד.  בסרט חומר ארכיוני משובח של הופעותיה לאורך השנים,  וראיונות עם הדמויות שהיו משמעותיות בחייה,  כולל בוב דילן, שהיה בן זוגה המוסיקלי וחברה לחיים.

ג'ה איז וואן

אין תמונה
הריסון סטאפורד, גראונדיישן

holding on to jah, ארה"ב 2009, במאי: רוג'ר לנדון
הסרט עוקב אחר ההיסטוריה של ג'מייקה, מוזיקת הרגאיי ותנועת הרסטפארי. הריסון סטאפורד, חבר להקת הרגאיי המצליחה "גראונדיישן", עבד במשך 5 שנים  עם הבמאי רוג'ר לנדון ויחדיו בחרו להתמקד בדמויות המובילות של זרם הרגאיי השורשי בג'מייקה בכדי לפענח את תורת הראסטאפארי. זהו סרט המשלב תוצאות תחקיר היסטורי וניסיון חיים של גדולי זמרי הרגאיי- איזראל וייבריישן, קלצ'ר, פבלו מוזס, קונגוס ואחרים על רקע נופיה הקסומים של ג'מייקה.

They Call it Acid, בריטניה, 2009, במאי: גורדון מייסון Gordon Mason
בסוף שנות השמונים נולדה באנגליה תת תרבות צעירה בשם "אסיד האוס". ממשלת אנגליה פעלה בתמיכתה הגורפת של התקשורת הבריטית לדכא בכל דרך את התנועה החדשה; קולות גויסו לקידום חוק האוסר על קיום מסיבות אסיד ומיליונים הושקעו בהקמת יחידת משטרה שכל ייעודה לעצור את המסיבות. They Call it Acid מביא קטעי ארכיון נדירים וראיונות עם הדי ג'ייז קרל קוקס, דריק מיי, פול אוקנפלד ורבים אחרים המרכיבים מסמך היסטורי ייחודי לתקופתו שיעניין כל חובב מוסיקה וקולנוע באשר הוא.

סיפורה של אגדת סול

ביל וית'רז: סיפורה של אגדת סול, ארה"ב 2009, במאים: דמאני בייקר, אלכס ולאק.
סרט על המוסיקאי והזמר השחור ביל וית'רז שכבש בשנות ה-70 את מקומו במהירות מפתיעה, כשהלחין סדרה של  להיטים בהם "Ain't No Sunshine," "Lovely Day,"ו- "Just the Two of Us" .בשנות ה-80 הוא בעצם נעלם, משום שהחליט להקים משפחה ולהשקיע בה את עיקר מרצו, לאחר שהיה מודע לסבל שלו כמי שגדל ללא משפחה (אמו מתה בהיותו בן 13) מלבד סבתא אהובה ויקרה, שזכתה גם לשיר שהפך ללהיט.

במאי הסרט עקבו אחר במשך 12 שנה, והם מביאים את סיפור חייו, קטעי ארכיון רבים, ראיונות עם מוסיקאים בני דורו. הם גם מתלווים אליו לביקור בבית ילדותו בסלאב פורק שבמערב וירג'יניה, עכשיו כשהוא חוגג, בהרבה התרגשות,  את יום הולדתו ה-70.