אין תמונה
פרס על שמו. אריק איינשטיין ז"ל

משרד התרבות יעניק החל מהשנה הקרובה מיליון שקלים מדי שנה לאמנים ותיקים, במסגרת פרס הוקרה מיוחד על שם אריק איינשטיין ז"ל, למען הנצחתו. מטרת הפרס היא להבטיח את עתידם הכלכלי של אמנים אשר מאחוריהם מעל ל-30 שנות יצירה ומתקשים מבחינה כלכלית. את הפרס תציג היום בכנסת שרת התרבות לימור לבנת בדיון מיוחד לציון יום הזמר העברי.

על פי היוזמה, פרסים בשווי 50 אלף שקל יוענקו מדי שנה ל-20 יוצרים ותיקים ומוערכים, בחמישה תחומי יצירה: מחול, תיאטרון, ספרות ושירה, מוזיקה אמנותית וזמר עברי. מדובר באמנים אשר הטביעו את חותמם, בעלי תרומה משמעותית לתרבות בארץ ולהתפתחותה לאורך הדורות.

ייתכן ובין האמנים יהיה גם נחום היימן, שבקיץ האחרון הובטח לו על ידי השרה לבנת וראש הממשלה נתניהו, שיקבל 50 אלף ש"ח בשנה כיועץ מיוחד לתיעוד הזמר העברי - אולם שום מהלך ממשי בעניינו לא נעשה עד כה.

לבנת: "הפרס ינציח את איינשטיין הענק"

"הפרס על שמו של אריק איינשטיין ז"ל נועד להביע הוקרה והערכה לאמנים וותיקים ומובילים בתחומם על תרומתם החשובה לתרבות הישראלית, קידומה והטבעת חותמם בה לאורך השנים", אומרת לבנת. "הפרס יאפשר מדי שנה לתגמל עשרות אמנים ותיקים, אשר במהלך פעילותם ועשייתם האמנותית לאורך השנים לא היו זכאים לתנאים סוציאליים, לרבות צבירת פנסיה, וחלקם לא הצליח להבטיח את עתידו הכלכלי".

לימור לבנת
מיליון ש"ח בשנה לאמנים ותיקים. לימור לבנת

"פרס זה ינציח באופן ראוי ומכובד את אריק איינשטיין ז"ל, ענק התרבות הישראלית ומאבני היסוד של הזמר העברי והקולנוע הישראלי, גדול הזמרים, יוצר ענק, שחקן אדיר ובעל אישיות יוצאת דופן, שנחקק בזיכרוננו הקולקטיבי כחברה ואצל כל אדם וזיכרונו האישי והפרטי", הוסיפה השרה לבנת.
 
את הזוכים בפרסים בתחומים השונים תבחר מדי שנה ועדת שיפוט, בהתאם לאמות מידה של איכות ומצוינות אמנותית, חשיבות התרומה שהשיאה פעילותו האמנותית של המועמד לתרבות בארץ, אורך תקופת העשייה של המועמד, ומידת הגיוון האמנותי שבעשיית האמן. את הועדה ימנה על פי אמות מידה מקצועיות, ועד נאמנים ובו חמישה חברים בעלי מעמד בתחום התרבות ואישי ציבור. את הועד תמנה השרה.

הקריטריונים למועמדות לפרס: פעילות בארץ במשך 30 שנה לפחות במצטבר. יצירותיו של האמן בוצעו בארץ במשך 20 שנה לפחות. גיל מינימום לנשים - 62, גיל מינימום לגברים - 67. עיקר עיסוקו של האמן במשך תקופת פעילותו היה בעיסוקו האמנותי. אזרח מדינת ישראל ותושב קבוע בה במשך זמן פעילותו.

הקמת ארכיון לאומי לזמר העברי

עוד הודיעה שרת התרבות על הקמת מדור זמר עברי במשרד התרבות בראשות קובי אושרת ועל שורה של פרויקטים ופעילויות בתחום הזמר העברי, שהמשרד יקדם בשנה הקרובה. ביניהם פרויקט לקידום מופעי זמר עברי של אמנים מוותיקי אמ"י בפריפריה.

פרויקט חשוב נוסף הוא הקמת מאגר שלם ומקיף בו ניתן יהיה למצוא את שירי הזמר העברי, שהובילו את תקומת ישראל ותרבותה. במאגר ירוכזו גם נתונים, רסטורציה ודיגיטציה ברמה לאומית ממלכתית והקמת ארכיון לאומי.

בנוסף לקובי אושרת, העומד בראש מדור, חברים בו: יוני רכטר, קובי אוז, שמרית אור, קיקי רוטשטיין, ניצה שאול, אסף אשתר, פרופ' ניסים קלדרון, דר' גילה פלן, דר' טלילה אלירם, יובל ניב ויורם רותם.