אתם בחרתם - סקאזי הוא הדיג'יי של ישראל לשנת 2024! הרשימה המלאה - כאן.
החודשים האחרונים היו תקופה מטלטלת עבור ישראל כולה. בתוך כל הזרמים של החברה הישראלית, קהילת המוזיקה אלקטרונית קיבלה מקום מאוד מרכזי על במת הטרגדיה המקומית שלנו, ולא בנסיבות משמחות. האירוע שעמד במוקד הטבח הברוטאלי של מחבלי חמאס היה, כמובן, פסטיבל ה"נובה" ברעים - התכנסות שוחרת שלום ואהבה של אוהבי מוזיקה בכלל וטראנס בפרט. מאות נרצחו במסיבת הטבע בדרום הארץ, עוד מאות נפצעו ועשרות נחטפו, וקהילת הטראנס הישראלית, הידועה ברחבי העולם, חטפה מכה קשה.
מספיקה התבוננות מהירה על מצעד הדיג'ייז של ישראל לשנת 2024, שנבחר על ידי גולשי mako, כדי לראות את מה שאנחנו יודעים עוד משנות התשעים - הלב של ישראל פועם בקצב הטראנס. מתוך עשרת המקומות הראשונים ברשימה שאתם בחרתם, שבעה שייכים לסצנת הטראנס (כולל המקום הראשון, סקאזי, שמזוהה כיום גם עם טכנו וגם עם טראנס). מתוך 20 המקומות הראשונים, 13 הם דיג'ייז של טראנס - 65 אחוזים. בין השמות המובילים, לצד סקאזי, אפשר למצוא גם קלאסיקות והרכבי ענק כמו אינפקטד מאשרום (מקום 2), אסטרל פרוג'קשן (מקום 4), אסטריקס (5), ויני ויצ'י (7) ועוד.
אבל לא על הטראנס לבדו יחיה האדם. את סצנת הטכנו והאוס מוביל מיטה גאמי, שנחשב בעיני רבים לדיג'יי הטוב ביותר שפועל בתחום כיום. נויה ציקורל מוכיחה, גם בדירוג הזה, כמה כוח יש לטיקטוק ולרשתות החברתיות, עם ההצלחה המסחררת בטיקטוק של "צ'יקיטה", טראק שהגיע גם להיטליסט - מצעד המוזיקה הרשמי של ישראל. ציקורל הצעירה מגיעה למקום ה-13 ומשאירה מאחורה שמות פופולריים בסצנת הטכנו והאוס כמו רד אקסס ואדם טן. את סצנת המיינסטרים, שזכתה לקצת פחות ייצוג בצמרת, מוביל בפער איתי גלו.
מוזיקה היא כוח אדיר שמקרב בין אנשים, ואין כמו חווית השחרור שבמסיבה של טראנס, טכנו או האוס כדי להרגיש את השחרור הזה. במיוחד בשנה קשה כזאת - הכוח המרפא של המוזיקה הוא משהו שאסור להתעלם ממנו.
"ביטלו הופעות שלי באירופה בגלל שאני ישראלי"
סקאזי (אשר סוויסה) מודה למצביעים - ומספר ל-mako על תחושותיו בעקבות הזכייה, ועל הפעילות שלו כדיג'יי בינלאומי בשנה החולפת. "קודם כל זה לא מובן מאליו, הייתי עסוק יותר במה שקשור במלחמה בתקופה הזאת, אז זה מאוד מרגש מבחינתי וזה לא היה צפוי", מספר סוויסה. בשנים האחרונות הוא מנהל "חיים כפולים" כדיג'יי - מצד אחד "סקאזי", המותג המוכר והאהוב של טראנס אגרסיבי, ומצד שני "אשר סוויסה" - השם שאיתו הוא מופיע כדיג'יי טכנו.
"יש פה חצי קהל שבחר בסקאזי וחצי אשר סוויסה", הוא מעריך. "זה פרויקט אחר של טכנו, זה לא טכנו ביי דה בוק אלא כזה שמורכב מכמה סגנונות ביחד, ואני חושב שזה נוגע בהרבה מאוד קהלים", מסביר הדיג'יי. "במובן מסוים, זה עושה שירות לטכנו הכללי שאליו לא כולם מתחברים".
אבל לצד השמחה על המקום הראשון, סקאזי מפרגן גם לאחרים: "נוצרו כוכבים חדשים בישראל ובעולם בעת האחרונה. שמות כמו אומניה שהגיעו לטכנו ויצרו כמה להיטי ענק באפטרלייף. מגיע להם כבוד רציני. מצד שני, נולדה גם הסצנה של הטראנס מחדש – גם בגלל האסון בנובה. הסגנון התפוצץ ויש שם כוכבים חדשים שהם לא השמות המוכרים מפעם. יוצרים כמו דקל וניו בורן שקפצו פתאום לטופ ובצדק. האכלנו את הקהל יותר מדי זמן במוזיקה מסחרית ובסוף הקהל תמיד חוזר לאנדרגראונד. גם 'טוקסיק', פרויקט ישראלי מהצפון הגיע כבר לטופ של הביטפורט פעמיים ושיתף פעולה עם כמה אמנים גדולים. הדור החדש הזה של הפסיי (טראנס פסיכדלי) מרענן קצת את הסצנה שהייתה תקועה הרבה במקום".
אבל לצד ההצלחות המקומיות - לא קל כיום להיות דיג'יי שמתקלט מחוץ לישראל. "הרבה מאוד הופעות שלי באירופה בוטלו כי הייתי מאוד פעיל במלחמה בעד ישראל", סקאזי מספר. "אני לא מצטער על זה לשנייה ואני אעשה את זה עוד מאה פעמים. יש חבר'ה אנטישמים מסביבנו, מסתבר. אז קצת נזהרים ואני מכבד את זה, זה ייתן לי יותר זמן להיות בארץ ולהיות ביצירה. האומנים שלנו הם הכי טובים שיש בעולם כרגע ונמצאים בכל מקום, מפחיד לחשוב שאולי יקרה משהו".
יום העצמאות הוא, מסורתית, אחד הימים הכי גדולים בשנה למסיבות ולהפקות ענק - אבל האם אפשר לחגוג בשנה כזאת? "אי אפשר לא להגיד לא לצאת בעצמאות, יש חיילים שיוצאים לאפטרים וחייב לתת להם את הפורקן הזה", מסביר הדיג'יי האהוב בישראל. "בתור אמן שהופיע שישה חודשים מול חיילים בהתנדבות זה משהו שחשוב לא פחות מהלחימה. אם החיילים יכולים לצאת לאפטרים כדי לתת להם רגע של פורקן, זה יכול לעבוד. צריך לחשוב גם על העם והחיילים שקשה להם, לחבק אותם וללטף אותם", הוא מפרט.
"המלחמה נמשכת מעל חצי שנה וצריך לדעת לטפל בנפש של האנשים – ואחת התרפיות האלה זה לתת לאנשים רגע של ריקוד, פורקן ונחת. זה מעבר לבילוי, זה רפואי לחלוטין. הרבה יחלקו עלי, אבל זה הניסיון שלי עם חיילים, והניסיון שלי אישית".