בשבוע הבא ייצא שיר חדש שכתבו והלחינו עידן רייכל ונעם חורב, בביצוע משתתפי "הכוכב הבא לאירוויזיון" (פרק חדש מחר, ראשון, אחרי החדשות, ערוץ 12). השיר מדבר על הגעגוע לאותם דברים קטנים ומשמחים שאיבדנו בשבת השחורה, התקווה להחזיר אותם לחיינו והתקומה שתגיע בסיום המלחמה והאבל. לשיר צולם קליפ בקיבוץ שפיים בהשתתפות המפונים מכפר עזה השוהים במקום בחודשים האחרונים.

בריאיון ל"גיא פינס - זמן מלחמה", סיפר רייכל על השיר שמדבר כאמור על הכמיהה למה שהיה פעם, לפני ה-7 באוקטובר: קיץ בים, פרחים לשבת, עוגה על השיש, מוכרי פירות בצמתים. "צריך לדעת שמה שהיה פעם, לא יהיה. לא נוכל לחזור לחיים שלנו מה-6 באוקטובר. לשיר קוראים 'ומפה נקום' כי בנקודת הזמן הזו אנחנו קמים ובונים מחדש. לא נחזור לחיים שהיו לנו. ה-7 באוקטובר זה יום שואה. גם ב-1945, אנשים שיצאו מהקטסטרופה לא חזרו בהכרח לחיים שלהם לפני המלחמה, אלא אמרו שמפה הם פונים לקראת תקומה".

מה הכי היית רוצה להחזיר לחייך, לחיינו?
"את תחושת הביטחון. זה לא דבר פשוט. לדעת שאתה יכול לשבת בשבת בבוקר, בשמחת תורה, בכל נקודה בארץ, ולדעת שאתה מוגן. זה הדבר המרכזי שנצטרך להחזיר אותו".

משתתפי "הכוכב הבא לאירוויזיון" בצילומי הקליפ (צילום: מתוך "גיא פינס - זמן מלחמה", קשת 12)
"משרתים את הציבור, שרים בשביל האנשים. זה יפה מאוד". משתתפי "הכוכב הבא לאירוויזיון" | צילום: מתוך "גיא פינס - זמן מלחמה", קשת 12

מה לשיטתך צריך לעשות בשלב הבא?
"להכיר בעובדה הזאת, שהמדינה הפרה את ההסכם מולנו. המחויבות הראשונה שלה זה להגן עלינו. מה-8 באוקטובר מאות אלפי מתנדבים, אזרחים, יצאו לתרום, בהנהגה אזרחית. תורמים בגדים, אוכל, אפילו מחסה לאלפי הניצולים. אנחנו צריכים להכיר בעובדות האלה, ומפה נקום. כל מה שהיה פה צריך להשתנות".

מה חשבת על הזמרים מ"הכוכב הבא לאירוויזיון" ששרים את השיר החדש?
"גם הם בדרכם משרתים את הציבור, כמו גם התוכנית הנפלאה 'הכוכב הבא לאירוויזיון' שנותנת רגע של נחמה, רגעים ששרים ביחד. הם יודעים שהם שרים בשביל האנשים, שהם לא העניין. זה יפה מאוד".

אתה כותב פוסטים נוקבים ברשתות החברתיות: נגד נשיאת הצלב האדום, נגד יאיר נתניהו שחזר לארץ, נגד פרשני האולפנים שנותנים עצות ללוחמים. אתה מתפרנס ממופעים בארץ ובאירופה. כאומן, זה לא מסוכן לך?
"בעידן הטיקטוק והאינסטגרם, הציבור והקהל מעריך יותר כנות ואותנטיות מאשר צביעות. כשמישהו מנסה לשנות את דעתו בשביל להתחנחן על הקהל, הקהל פחות מעריך את זה. עדיף להגיד את דעתך בכל הכוח ולהישאר אותנטי ואמיתי לעצמך, להיות נאמן לדרכך, גם אם תפסיד איזו הופעה-שתיים. אתה מרוויח את האמת. הקהל בחוץ מעריך את האמת יותר מכל דבר אחר".

אתה מדבר כמו פוליטיקאי מיומן. האם לא הגיע הזמן לעשות צעד בכיוון הזה?
"הפוליטיקה היא כלי, לא מטרה. יש הרבה פוליטיקאים שרואים בכניסה לפוליטיקה כמטרה, אבל זה רק כלי. יש אנשים שמשפיעים הרבה מאוד גם לא תחת הכותרת 'פוליטיקאי'. אפילו בתחום שלנו, הבידור, כמו העבודה הנפלאה שעושות גל גדות ונועה תשבי, או אנשים שהיו פוליטיקאים, נמצאים עכשיו מחוץ לפוליטיקה ועדיין פועלים".