אין תמונה
"אנחנו יותר מזוג". מיטיה הפיני ונאשה הישראלית

להקת המטאל הפינית "Moonsorrow" תופיע מחר (שישי) במועדון הרידינג 3 בנמל תל אביב, בערב מטאל שיכלול גם את להקת "רוטינג קרייסט" היוונית. "מונסורו" הם להקת פולק-פגאן מטאל, תת-ז'אנר עולה בסצנת המטאל הפינית, שהפכה את הז'אנר לאחד הפופולריים במדינה. "בפינלנד המטאל הוא מוזיקת המיינסטרים, זה שונה מישראל הבדל של יום ולילה", אומר גיטריסט הלהקה מיטיה הארווילאהטי, "מה זה אומר תגיד לי, שאני נכנס למונית בהלסינקי ושומע את הלהקה שלנו 'Moonsorrow' או להקה כמו 'Amorphis'?".

-עד כדי כך?
"כן, בפינלנד המוזיקה הכי פופולרית היא המטאל, מצב מאוד שונה משנות השמונים והתשעים, אז פעלו מעט להקות כמו Stratovarius, Sentenced, Amorphis ואולי עוד להקה וחצי, ב-15 שנה האחרונות עם ההצלחה הענקית של להקות הפולק-מטאל, כמונו וכמו, וההצלחה האדירה של Children Of Bodom, Nightwish ועוד המון להקות, המטאל תפס כאן את המקום של הפופ, ברוב המועדונים תשמע מטאל, רוב מצערי המכירות יכילו בעשירייה הראשונה לפחות חמישה אלבומי מטאל, רוב ההופעות הן מטאל, הרדיו מנגן בעיקר הארד רוק ומטאל. המטאל הפך לענף הייצוא הכי חזק בתרבות הפינית, הממשלה תומכת בזה, משרד התרבות תומך בזה, הלהקות הפיניות מאד מצליחות גם בתוך פינלנד וגם מחוץ לפינלנד, ברוב המקרים המקומות הראשונים במצעדי ההשמעות והמכירות בפינלנד שייכים להרכבי מטאל".

מיטיה מזמין את הקהל להופעה

אבל לסיפור ההצלחה הפיני יש גם צד ישראלי. מיטיה נמצא מזה שלוש שנים בזוגיות עם המוזיקאית הישראלית נאשה (נועה, במקור), שהחלה כנגנית הכינור בלהקת "ערפל" ומתגוררת כיום בגרמניה לצורך לימודים. "הכרנו בסיבוב הופעות משותף במסגרת פסטיבל 'פגאןפסט'", נזכר מיטיה, "את ההתקרבות הרצינית תפסנו תוך כדי ההופעות המשותפות שלנו שם, אני עם הלהקה שלי והיא עם 'ערפל', זה התחיל כידידות והתקדם הלאה".

-מה ידעת על ישראל?
""דברים כלליים. האזור עניין אותי, אבל כשפגשתי אותה ובמקביל עוד אנשים מישראל התחלתי להבין יותר טוב איך בנויים החיים אצלכם ואיך התקדמה ההיסטוריה במזרח התיכון. ישראל מורכבת מערבובייה של צבעים, אנשים ממוצא שונה, דעות שונות, היא מאד רב-גונית, ואת זה קולטים רק כשמגיעים אליכם לביקור. הייתי אצלכם לשבועיים ומאד ניהנתי, ראיתי הופעה של 'Turisas', שהם חברים שלנו מפינלנד בתל אביב, והקהל היה ממש חם תומך ומפרגן, אני מאד מתרגש מההופעה הקרובה אצלכם בסוף השבוע".

-ונאשה?
"אנחנו יותר מזוג. אנחנו קודם כל חברים טובים ובעיני זה הכי חשוב. יש לנו הרבה תחומי עניין משותפים. כמובן שיש שוני תרבותי ברקע, אבל החברות, השיתוף והאהבה יותר חזקים מזה. לא חשבנו עד כה לעשות מוזיקה יחד, אבל שנינו מאד מתעניינים בצילום, אז אולי משהו בכיוון הזה. וברור שלמדתי כמה קללות בעברית".

נאשה עם Moonsorrow על הבמה ב"פגאןפסט"

-הפוך זה יכול לעבוד? גבר ישראלי עם אישה מפינלנד?
"הנשים בפינלנד יצטיירו לך כקצת סגורות ומכונסות בעצמן בהתחלה אבל כשהשיחה נפתחת אז הקור נמס. למה לא, אולי תמצא לך את אהבת חייך בארצות הקור".

-מה אתה מכיר מהמוזיקה הישראלית? שמעת משהו מכאן?
"אני מכיר ואוהב את Salem כמובן. עוד להקה טובה היא Sonne Adam ואני מכיר גם את Melechesh אבל הם כבר שנים חיים בהולנד".

-פנו אליכם בקטע פוליטי, שלא להגיע לכאן להופיע, להחרים? שמעת על הדברים האלו?
"לא, לא שמעתי על כל מה שאתה מספר עם החרם, ולא פנו אלינו, אף אחד לא פנה, וגם אם היו פונים אנחנו לא מתעניינים בפוליטיקה וזה ממש לא מעניין אותנו, כך שאנחנו לא הכתובת לשטויות האלו, אנחנו לא להקה פוליטית בשום צורה, רחוק מאוד מאיתנו".

אין תמונה
שירים באורך חצי שעה. Moonsorrow

-אתם לא פוליטיים, אבל אתם שרים בפינית, ולא באנגלית, ומוותרים על די הרבה קהל.
"מי שמאזין לנו מבין די מהר שאנחנו לא להקה שמונעת משיקולים מסחריים, אלא רק משיקולים אומנותיים. אף פעם לא הסתכלנו על הדברים בצורה הזו, שפת האם שלנו היא פינית ואנחנו רוצים להגיע לשיא יכולת הביטוי והציוריות שלנו בטקסטים, בחיים לא היינו יכולים להגיע לעומק ורמת הבעה כזו באנגלית, השפה הפינית מאד עשירה ופואטית, נהדרת לכתיבה הזו, מי בכלל קבע שצריך לשיר באנגלית אם שפת האם שלך היא פינית או גרמנית נניח? זה משהו מאוד ארכאי, שכביכול מאחד את כל הייחוד של מדינות אחרות תחת דגל אחד - בדיוק ההפך מהמהות שלנו כאמנים. ולא, לא שמענו תלונות או בקשות ממעריצים בעולם שנעבור לשיר באנגלית ואנחנו מופיעים כבר שנים סביב העולם".

-להקות פולק-מטאל פיניות אחרות, כמו Korpiklaani, Finntroll ו Turisas, הולכות לכיוון שמח של מסיבת שתייה. אתם הולכים לכיוון הקודר והאומנותי. נגמרה לכן הבירה?
"המסיבה לא בדיוק התחילה מעולם. היו לנו באלבומים הראשונים Suden Uni ו Kivenkantaja אלמנטים סימפונים ויותר קלידים בשירים, אבל זה היה רחוק מאוד ממה שקוראים כיום 'הומפה מטאל' (מטאל פולקלור פיני שנע סביב השתייה והמסיבה ומוזיקלית נשמע לפעמים כבר על גבול הfאנק). אצלינו גם אז זה היה יותר אפל ועמוק. קח בחשבון שהיינו מאד צעירים באלבום הראשון ולהקה מתגבשת, אני חושב שאנחנו הרבה יותר קרובים ללהקות כמו Bathory ו- Enslaved מאשר לשאר הלהקות שבאות מפינלנד, הם חברים טובים שלנו, אנחנו מגיעים מאותו אזור ונהנים מאד להופיע ביחד הרבה, אבל מוזיקלית אנחנו באים ממקום אחר לחלוטין, אנחנו לא באים לעשות שמח".

-למה בעצם?
"אחרי שהקלטנו את האלבומים הראשונים קלטנו מסביבינו להקות כמו Nightwish ו Dimmu Borgir מפתחות את הסימפוניה במטאל למקום מאד דומיננטי ומסחרי, זו היתה הנקודה שזה הפסיק לעניין אותנו לחלוטין, לא רצינו להיות חלק מהתופעה הזו וחיפשנו דרכים להעשיר את המוזיקה שלנו בלי להתפשר, אז נכנסו יותר אלמנטים של פרוג מטאל פה ושם, והרבה אלמנטים של בלאק מטאל ויצא משהו מאד אפי אבל לא מתחנף לאוזן".

-המוזיקה שלכם נשמעת לפעמים כמו סרט, יש לה קו עלילתי, וכל קטע בא בעצם לשרת את הסיפור.
"זה נכון, אנחנו כותבים שירים של 15 דקות ושל 30 דקות ויש בכל אלבום לפחות שניים כאלו, מאד ארוכים ומסובכים, הכתיבה באה יותר ממקום של סיפור, זה יותר דומה למוזיקה קלאסית מאשר למטאל במובן המוכר והידוע שלו, אין אצלינו מבנה של בית-פזמון וחוזר חלילה, יש עלילה שהולכת לפי מה שהשיר צריך, המוזיקה שלנו מאד ויזואלית, הרבה אנשים מספרים לנו שהם מדמיינים לא מעט תמונות ורגעים ונופים כשהם מקשיבים לה, למקום הזה למעשה רצינו להגיע, זו התחושה שרצינו שהמוזיקה שלנו תעורר באנשים".

Jumalten Kaupunki/Tuhatvuotinen Perinto


-אתם חתומים באותה חברת תקליטים מהאלבום הראשון ועד היום. שומרים על יציבות.
"יציבות נותנת לנו מקום להתעסק במה שאנחנו באמת צריכים להתעסק בו וזה מוזיקה. התכנון מהיום הראשון היה חברת תקליטים כאן בפינלנד. עם השנים החברה הזו גדלה מאד וכיום היא מהענקיות בתחום המטאל, אבל את זה לא ידענו כשהתחלנו, רצינו משהו שיהווה עוגן. האלבום הבא דרך אגב ייצא לראשונה בחברת "Century Media" (בה חתומים גם אורפנד לנד הישראלים)".

-בישראל תופיעו לצד "Rotting Christ", שכבר ביקרה כאן ארבע פעמים.
"אנחנו לא מכירים בפן האישי ומעולם לא פגשנו אותם, אבל אנחנו מאד אוהבים את המוזיקה שלהם והם כמובן להקה אגדית בתחום המטאל שהשפיעה גם עלינו, אז יהיה כייף להפגש ולהופיע יחד על אותה במה, בלי ספק".

-מילה לקהל המקומי?
"אנחנו מאד מתרגשים ומצפים כבר להגיע למופע. יום לפני המופע מתוכנן לנו מפגש מעריצים בחנות תקליטים בתל אביב, כך שמי שרוצה לדבר להצטלם או סתם לקשקש יכול לבוא, וכמובן הדבר עצמו: בואו להופעה ביום שישי, אנחנו מבטיחים לא לאכזב אתכם".

-לסיום, תמליץ בבקשה שני אלבומי מטאל טובים שעשו לך את השנה.
"החדשים של Carcass ושל Entombed, קניתי ומאד נהנה מהם".