אחרי למעלה משלושה חודשים של מלחמה אכזרית, העם האוקראיני זכה הלילה (בין שבת לראשון) למעט נחת לאחר ההכרזה על נציגת המדינה, להקת קאלוש אורקסטרה, כזוכה הגדולה של אירוויזיון 2022 שנערך בטורינו. זכייתה של הלהקה הגיעה לאחר ניקוד שיא של הקהל בבית, הגבוה בכל הזמנים, לא פחות מ-439 נקודות, שהצטרפו ל-192 הנקודות שקיבלה הלהקה מהשופטים.

"האומץ שלנו מרשים את העולם, והמוזיקה שלנו כבשה את אירופה. אנחנו נעשה כמיטב יכולתנו לארח את התחרות אצלנו, בשנה הבאה, בעיר הנמל מריופול", כתב נשיא אוקראינה, וולדימיר זלנסקי, בחשבון הטלגרם שלו דקות לאחר הזכייה. זלנסקי הקפיד להדגיש את צמד המילים "מריופול החופשייה", והוסיף: "כן, במריופול החופשייה והשלווה אותה נבנה מחדש. אני בטוח שהאקורד המנצח שלנו בקרב מול האויב לא רחוק".

מיד לאחר סיום האירוע, במהלך מסיבת העיתונאים, סיפר אולג פסיוק, סולן ההרכב הזוכה, על תחושותיו: "כולכם מוכרחים לדבר על המצב באוקראינה. מוכרחים להפיץ את המידע על המתרחש במדינה, מידע שיגיע לממשלות שלכם כדי שאלו יעזרו לנו", אמר פסיוק.

כאמור, ניקוד הצופים בבית היה הגבוה ביותר שקיבלה מתחרה בתחרות אי פעם, ופסיוק התייחס גם לעובדה הזו והודה בהתרגשות לקהל העצום שתמך בלהקה. "אני מודה לכל מי שהצביע לנו ברחבי העולם. הניצחון הזה חשוב מאוד לעם האוקראיני, במיוחד בתקופה הזו". 

השיר איתו זכתה אוקראינה בתחרות, "סטפניה", אמנם נכתב על ידי פסיוק כמחווה לאמו, כך סיפר בעבר, אך מאז הפלישה הרוסית למדינה, בסוף פברואר השנה, השיר הפך לסוג של המנון לא רשמי של העם האוקראיני, בעיקר בזכות מילים כמו (בתרגום חופשי): "תמיד אמצא את הדרך הביתה, גם אם כל הדרכים יהיו הרוסות". 

"אנחנו כאן כדי להראות שהתרבות האוקראינית והמוזיקה האוקראינית חיות יותר מאי פעם ויש להן חתימה משלהן וזו חתימה מיוחדת מאוד", הוסיף פסיוק במסיבת העיתונאים בסיום האירוע. "יש לנו אישור זמני להיות כאן והוא מסתיים בעוד יומיים, אז אנחנו הולכים לחזור לאוקראינה, כך שקשה לי כרגע לומר מה אני הולך לעשות עכשיו כי זו הפעם הראשונה שאני זוכה באירוויזיון - אבל כמו כל אוקראיני, אני מוכן להילחם וללכת עד הסוף", הוסיף סולן הלהקה, שרגע לפני נסיעתו לאיטליה עוד הספיק לנהל ארגון מתנדבים שהקים בתחילת הלחימה ומשתמש ברשתות החברתיות כדי לעזור ולמצוא תחבורה ומקלט לאנשים נזקקים שנפגעו במלחמה.

אגב, גם הפרשן האוקראיני, טימור מירושנצ'נקו, שדיווח על התחרות לבני עמו, שידר את האירוע ממקום לא ברור, ככל הנראה מבונקר סודי, ולא מאולפן הטלוויזיה הקבוע ממנו הוא משדר בדרך כלל. "ביום החמישי או הרביעי למלחמה הם ירו על מגדל הטלוויזיה שלנו בקייב", סיפר מירושנצ'נקו בשידור, "וכדי להמשיך לשדר היינו צריכים לעבור למחתרת איפשהו באוקראינה".

התגובות לזכייתה של אוקראינה שטפו כמובן את כל אירופה, ואחד המגיבים הבולטים לזכייה היה ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, שכתב: "ברכות לאוקראינה על הזכייה באירוויזיון. זהו שיקוף ברור לא רק של הכישרון שלכם, אלא גם של התמיכה הבלתי מעורערת במאבק שלכם לחופש", כתב ג'ונסון שבהמשך גם החמיא לנציג הבריטי שסיים במקום השני. 

כאמור, נכון להיום לא ברור כיצד תוכל לארח אוקראינה את התחרות בשנה הבאה, זאת למרות הבטחותיו של זלנסקי, ועל פי ההערכות כרגע, מי שתארח את האירוויזיון הבא, שעתיד להתקיים במאי 2023, תהיה ככל הנראה בריטניה, שנציגה, סאם ריידר, סיים כאמור במקום השני.  בנוסף, לאחר ההכרזה על אוקראינה כזוכה הגדולה, נחשפו גם תוצאות שני חצאי הגמר שהתקיימו בימים שלישי וחמישי, אז התברר שישראל, שהשתתפה בחצי הגמר השני ביום חמישי, הגיעה למקום ה-13 מתוך 18 מדינות עם 61 נקודות בלבד.