הקולקטיב הופעה 2 (צילום: גילי גרשוני)
נסיונות, תעוזה וריגושים. הקולקטיב בהופעה | צילום: גילי גרשוני

תיאטרון "תמונע" בתל אביב עלה על גדותיו בליל חמישי, שעה ש"הקולקטיב" חיממו גרונות ואצבעות מאחורי הקלעים. לא בכל יום מתאחדים שבעת היוצרים המוכשרים האלה למופע בארץ. עידן רבינוביץ' ורועי ריק בראש, מובילים איתם את דניאל שוהם, עמנואל סלונים, יוסי מזרחי, רועי רבינוביץ' ונדב לוזיה. רובם ככולם מתגוררים בשנה האחרונה בעיקר באנגליה, לצורך עבודה על חומרים משותפים והקלטות. הם עוסקים בו-זמנית בשישה פרויקטים מוזיקליים, ששניים מהם באו לידי ביטוי על הבמה - "Idan Rabinovici & Strange Folks". ולצדו "Roy Rieck & the Medley Band". אותם נגנים, בשני הרכבים שונים, עם שני לידרים שונים, על במה אחת.

את הראשון מוביל עידן רבינוביץ' בשירה, בקלידים ובגיטרה, וכשהוא נותן את הטון המוזיקה מקבלת כיוון פולקי מרגש על גבול המלנכולי, עם נגיעות של רוק, אלקטרוניקה, ג'אז ועוד, בגוון נסיוני המעיד על חיפוש גבולות אישי. את ההרכב השני מוביל רועי ריק, שמצליח להיות ביישן וכובש בו זמנית. עם גיטרה ומפוחית ושירה הוא מנהיג את השביעייה לבלוז אמריקאי ישן, פולק, ג'אז וFאנק.

רבינוביץ' בקלידים, ריק במפוחית

בעוד רבינוביץ' פורט על נימי הנפש דרך הקלידים, בנגינה מרגשת, ריק מוציא החוצה את הנשמה הענקית שלו וחותר אל לב הקהל דרך מפוחית אחת קטנה וזוג ריאות גדולות. הרגעים בהם הוא מפליא בנגינה על המפוחית, והרגעים בהם רבינוביץ' נוגע בפסנתר נגיעות עדינות ומדויקות, מייצגים את האלמנט הבולט במופע - היכולת של חברי "הקולקטיב" לתת את הלב והנשמה למוזיקה שהם מנגנים, בהמון אהבה.

הקולקטיב הופעה 1 (צילום: גילי גרשוני)
נותנים את הלב והנשמה למוזיקה. הקולקטיב על הבמה | צילום: גילי גרשוני

היכולת ליצור הרמוניה בין שבעה אנשים ובין שלל כלי הנגינה (כולל קסילופון, עוד, תיבות תהודה, סינתיסייזר וסמפלר), אינה מובנת מאליה. הרכבים קטנים יותר נפלו בדיוק במקום הזה, בו האגו הופך גדול מהכישרון. במקרה של "הקולקטיב" נדמה כי מארג הכישרונות גדול פי כמה מהאגו. כל אחד מחברי ההרכב בולט בדרכו שלו, וכולם יחד יוצרים קטעים מתמשכים ורב-גוניים, מפתיעים ומרגשים. לרגע הם שקטים ועדינים, וברגע שלאחר מכן משתוללים, מכסחים עם רוק, מפליאים בנגינה מתפרצת ומלאה בנשמה.

משלבים אלקטרוניקה לתוך הבסיס האקוסטי-חשמלי

השילוב של אלקטרוניקה לתוך הבסיס האקוסטי-חשמלי הוא הצעד הבא שלהם, שבלט במיוחד במספר קטעים חדשים ומרשימים, בהם באו ידי ביטוי תעוזה יצירתית וחוסר התחשבות בהגדרות מקובלות. הזיגזג בין שני ההרכבים והסגנונות השונים הוביל לסגנון "קולקטיבי" מיוחד, שניתן לכנות אותו "מוזיקה בהפתעה", כשבכל שיר הקהל עשוי להיות מופתע מדרך ההגשה.

הקולקטיב הופעה 3 (צילום: גילי גרשוני)
היתרון הבולט שלהם: חוסר יציבות. הקולקטיב ב"תמונע" | צילום: גילי גרשוני

חוסר יציבות מוזיקלי, שלעיתים נתפס כחסרון, הוא היתרון הגדול שיש ל"קולקטיב" על הרכבים אחרים. ההבנה כי חוסר יציבות מוזיקלי וחוסר במקובעות מחשבתית יוצרים הופעה מרשימה, מגוונת, מרתקת ובעיקר מרגשת, הופכת את "הקולקטיב" להרכב שלא מפסיק לנסות ולהעיז ולעיתים גם הולך על הקצה.

 מסוג הלהקות שאנשים אוהבים להגדיר כ"הלהקה הסודית שלי"

ב-2008 הוציא עידן רבינוביץ' את אלבום הבכורה שלו "Bedroom Folk". ב-2009 הוציאו רועי ריק וה-"Medley Band" את אלבום הבכורה שלהם "Never Trust The Holy Gracious Medley Band", ו"הקולקטיב" הוציאו יחד גם אלבום בעברית. אך כמו שהיטיב לנסח זאת רועי ריק בהופעה- "עשינו צעד שיווקי גאוני. הוצאנו אלבומים, ומיד טסנו לחו"ל לחצי שנה, ולא חזרנו".

אולי כתוצאה מכך "הקולקטיב" היא מסוג הלהקות שאנשים אוהבים להגדיר כ"הלהקה הסודית שלי", כזו שרק הם מכירים, מעיין כת סודית של יודעי ח"ן, אוהבי מוזיקה טובה עם ריח של חו"ל וטאצ' ישראלי. אבל הגיעה הזמן שהשביעייה הסודית הזו תפרוץ בארץ בגדול, כפי שמגיע להם. נסו לתפוס אותם בהופעה בארץ לפני שהם בורחים שוב לחו"ל. לא תצטערו.

 

"הקולקטיב" יופיעו ב-11.1 ב"ביט" בחיפה וב-12.2 ב"תמונע" בתל אביב