אחת התופעות שנחשבות לשנויות מאוד במחלוקת בעולם המוזיקה היא אלבומים לאחר המוות. בשנים האחרונות יצאו כמה כאלה לאמנים כמו ג'וס וורלד או פופ סמוק, הראפרים הצעירים שהלכו לעולמם בשנים האחרונות, וגם לפרינס, שמת לפני כשבע שנים, ואלייה שנהרגה בהתרסקות מטוס בתחילת שנות האלפיים (והחודש עלה הקטלוג המוזיקלי שלה בשלמותו לראשונה לאפל מיוזיק, ספוטיפיי ושאר שירותי ההזרמה).

מצד אחד נמצאים המעריצים, שמרגישים שהאמן האהוב עליהם הלך לעולמו מוקדם מדי ותמיד ישמחו לקבל ממנו עוד מוזיקה חדשה. מצד שני יש את האמנים עצמם, שהם, ובכן, מתים - אז לא ממש יכולים להביע את דעתם או לתת את הסכמתם למהלך, וחברת ההקלטות שלהם לרוב לוקחת את ההחלטה בשבילם, או אפילו בני המשפחה שלהם שישמחו לשפר את מצבם הכלכלי. בארץ אגב, אייל גולן פתר לעצמו ובעיקר לקהל שלו את הדילמה הזאת והכריז כבר ב-2012 שידאג להקליט אלבום שלאחר המוות בעודו בחיים.

לפני כמה ימים היה זה הזמר והראפר אנדרסון פאאק (ברנדון פאאק אנדרסון) שהחליט לחסוך את ההתלבטות המוסרית הזו, כולל זו של מעריציו, וקעקע לעצמו בענק על היד את המשפט: "כשלא אהיה פה, בבקשה אל תשחררו שום אלבום לאחר המוות או שירים עם השם שלי עליהם. אלו היו רק גרסאות דמו והציבור אף פעם לא היה אמור לשמוע אותן".

כן, פאאק יכול היה להסתפק כנראה בצוואה או מסמך משפטי כמו בני אדם "רגילים", אבל הוא לא סמך על האופציות האלה והוסיף את ההצהרה הסימבולית על גופו בהנחה שאי אפשר יהיה להתעלם מרצונו כשהוא מקועקע על גופו לנצח.

View this post on Instagram

A post shared by COMPLEX (@complex)

אי אפשר שלא לקשר את ההצהרה הזאת, שפאאק כאמור דאג להנציח על הגוף, לסערה שהתפתחה בארה"ב לאחר יציאת האלבום של פופ סמוק: חבריו ואנשים הקרובים של הראפר שנרצח לפני כשנה בגיל 21 יצאו נגד האלבום ששוחרר לאחר מותו בטענה שלוקחים בו חלק אמנים או סגנונות שלא בהכרח היו קשורים אליו (אבל קידמו אותו כי הם "עדיין רוצים שהמשפחה תרוויח את הכסף"). גם הקהל שלו התחלק למחנות - אלו שרצו לקבל עוד מוזיקה בכל מחיר ואלו שטענו שבאלבום החדש "לא מדובר בראפר שהם הכירו והעריצו".

כאמור, "מוזיקה חדשה לאחר המוות" תמיד הייתה נושא שנוי במחלוקת, אבל בשנים האחרונות, ובעיקר בזכות עלייתם של שירותי ההזרמה, הרבה יותר קל להפיץ אלבומים, ואנשי מכירות של לייבלים כבר לא צריכים לשכנע מנהלי חנויות למכור דיסקים, ומספיק שהם יעלו סטורי עם "סוויפ אפ" באינסטגרם והקהל כבר ישלוף ארנקים וירטואליים.

אז סביר להניח שזה לא יקרה באמצעות קעקועים ענקיים על היד, אבל אנחנו בהחלט נראה יותר ויותר אמנים שיוצאים בפומבי נגד בני משפחה וחברות הקלטות שרוצים להרוויח עוד קצת כסף על גבם הקבור - או שהם יבחרו כאמור בדרך בה בחר אייל גולן ויקליטו את זה הרבה לפני. הכי חשוב: בריאות ואריכות ימים לכולם.