עד לפני עשור בערך, אחת הכתבות הפופולריות לקראת תקופת החגים הייתה על האלבומים המומלצים לחג. היום זה נשמע מוזר, אבל עד לא מזמן היה קטע כזה שאלבום (תקליט או דיסק) היה ברשימת המתנות המקוריות והכיפיות שמביאים לחבר או בן משפחה במקום אגרטל או בקבוק יין.

האמנים הכי גדולים (תשאלו את שלמה ארצי) היו מתזמנים את המיטב שלהם לעיתוי הנכון ונאבקים על ה-59.90 שקלים של חובבי המוזיקה בדרך לארוחת החג. אז היו אלה דיסק סנטר וטאוור רקורדס, והיום כבר יש את ספוטיפיי, אפל ויוטיוב, ולא בטוח שהתזמון רלוונטי, אבל בחודשיים-שלושה האחרונים הייתה מן תחושה של חגיגיות במוזיקה הישראלית עם אלבומים שהיינו שמחים להשקיע בהם כמה שקלים.

טדי נגוסה - זה בדם שלי

העשור האחרון היה הכי מוצלח עבור ההיפ הופ הישראלי בזכות רביד פלוטניק, טונה, ג'ימבו ג'יי, הדג נחש, פלד ואחרים - אבל האלבום הזה הוא ללא ספק סוג של שיא חדש. כבר בפתיחה שלו נגוסה משאיר אבק ומציג יכולות מטורפות כאם.סי נדיר וכותב מושחז שפשוט בא לכבוש את הסצנה.

הוא עושה את זה עם "בבידוד", אחד מקטעי הראפ הכי מופלאים שהוקלטו פה והחיסרון היחיד שלו הוא אורכו (דקה וחצי בלבד), מה שמחייב לשמוע את השיר הזה בלופ. חוץ ממנו, את הטקסטים המעולים באלבום מלווים קולות וצלילים מהמסורת האתיופית לצד הבס של איתמר ציגלר, איש החצר האחורית שגם הפיק את האלבום. בקצרה? מדובר במטאור שחייב לפרוץ בענק ללב המיינסטרים כי אין פה שמץ של יומרנות או ניסיון להיות מישהו אחר. זה לחלוטין ובדוק בדם שלו.

מארינה מקסימיליאן - ביחד

אין הרבה אמנים פרפקציוניסטים כמו מארינה, ולראיה שני האלבומים שכבר הספיקה לגנוז בעבר. אמנם את רוב האלבום כבר הכרנו מהסינגלים שיצאו בשנתיים האחרונות, ובכל זאת הציפייה הארוכה לאלבום שלישי השתלמה במיוחד כי השלם בסוף גדול מסך חלקיו.

"יש תהליכים שאי אפשר להאיץ, והאמת היא שזה האלבום שחיכיתי לו תמיד. שנים שאני מחפשת את הדרך להגיש לכם את הלב והמחשבות שלי בצורה הכי כנה ומבלי להתפשר על האמת המוזיקלית", כתבה מארינה על התהליך שעברה, וזה לחלוטין מורגש בכל דקה מהתוצר המוגמר שהפיקו במשותף תומר בירן, גיא מנטש ויהל דורון. "יש מילים כמו חץ לתוך הלב, יש עולם שלם לחיות" - ומארינה חיה אותו עד הסוף בכל הכוח. אלבום שהוא מתנה. לא פחות.

מאור כהן ואודי שרבני - כמו ששומעים

נהוג לחשוב שמאור כהן הוא מוזיקאי של להקות, אבל למעשה מדובר במוזיקאי של צמדים – אלבומי הסולו הראשון והשלישי שלו הופקו ע"י פיטר רוט, עם רע מוכיח הוא השתעשע ב"צמד ראות", עם אורן לוטנברג בפרויקט "הבליינים" - ועכשיו מגיע פרויקט מפתיע נוסף.

הפעם זה קורה עם המשורר אודי שרבני, סופר ומשורר שכתב שירים לברי סחרוף, שרון מולדאבי, אקו, יוגב גלוסמן, ועוד. לפני ארבעה חודשים בלבד אגב, הוציא מאור יחד עם קרולינה ובום פם את "כוכב הילדים" וכאן נראה שמדובר בקונטרה למבוגרים רגע אחרי משבר גיל ה-40: "אומר לך, זה הסימן, כשאתה מתחיל לאהוב סודה", הוא אומר ומציג אלבום מצוין שמסכם ב-32 דקות את מיטב ההרהורים של מעמד הביניים באמצע הג'וג'ינג, על המשך החיים ולאן אחרי כל מה שהשתנה בעולם בשנתיים האחרונות.

אסף אמדורסקי - 432

גל אוחובסקי כתב כאן לא מזמן על הפלא הזה שקיבלנו בערב השנה החדשה, ואכן – כל מילה במקום. חמש שנים אחרי "פה", אחד האלבומים הכי מהונדסים של אמדורסקי - איזה תענוג זה פתאום לשמוע ממנו אלבום כל כך פשוט, נעים וכיפי לנסיעה אינסופית עם כל המשפחה. סאונד ישראלי מיוחד עם קו אחד שקושר בין כל השירים - היכולת לקרב את המאזין אל מהות היצירה והאמן המגיש אותה, ולייצר אינטימיות וניתוק מרעשי הרקע שבחוץ לטובת חיבור אל מקום בהיר יותר בפנים.

בר צברי - רוקנרול בצהריים

נכון, מדובר באלבום שיצא כבר בתחילת יולי, אבל אסור להתעלם ממנו ברשימה הזו כי הוא אחד האלבומים החשובים שיצא השנה. לא רק שצברי הוכיח שהוא לא זמר של שיר אחד (ג'וני), אלא סימן את עצמו כאחת הדמויות המשמעותיות בשנים הקרובות שמשלבות בין מזרח למערב לצדם של אמנים כמו דודו טסה, שי צברי, לירון עמרם ופולטראנק.

שירי האלבום נעים מבלדות אישיות בהשראת זוהר ארגוב ואהוד בנאי, ועד לרוק מזרחי מקפיץ חזק ובועט עם מסרים וזיקה חברתית בניחוח טיפקס וצלילי הכרם. לא מפתיע שצברי היה בן חסותה של אהובה עוזרי ז"ל אחרי הזכיה ב"אייל גולן קורא לך", כי בדיוק כמוהה, כבר מזמן שלא שמענו קול כזה מדויק.

דודו פארוק - ששש

בדיוק כשחשבתם שהדמות הפארודית השנויה במחלוקת נעלמה מהתודעה שלנו, הגיע פתאום אלבום מלא של דודו פארוק. בלי קליפ ויראלי, בלי רעש וצלצולים ובלי הסברים – זה פשוט קרה. "כל הראפרים של היום עושים אחלה של שירים, אבל אני לא ראפר- אני זמר מזרחי", טוען פארוק ברצועה השלישית ("זמר מזרחית") ובעצם מסכם את משבר הזהות של כמה מהכוכבים הכי גדולים של המוזיקה הישראלית כיום.

באופן טבעי, השיר הכי פרובוקטיבי באלבום, "סטפן לגר (היהודי)", אותו הפיק ג'ורדי, הוא גם הלהיט הכי פופולרי מתוכו, כך מסתמן, והוא מתקרב כבר לכמעט 4 מיליון צפיות ביוטיוב. לא ברור מתי יחליט להיחשף כבר אורי קומאי ולהתנער מהדמות - אבל אין ספק שהקריירה השנייה שלו תשאיר חותם משמעותי ומעניין יותר.

אם כל האלבומים כאן למעלה לא סיפקו אתכם או שקיבלתם טעם של עוד, דעו לכם שבתשפ"ב צפויים לצאת כמה אלבומים מבטיחים ומסקרנים במיוחד: "תוך כדי תנועה" של רביד פלוטניק; אלבומי הבכורה של ההרכב טריפולי; עמרי קרן (הנכד של שלום חנוך) ויקיר ששון (הסולן של רבע לאפריקה), ואליהם יצטרפו גם שי צברי, לירון עמרם, החצר האחורית, ג'יין בורדו, אלון עדר, דודו טסה, שלומי שבן, לולה מארש ופולטראנק. יש למה לחכות!