י', 55, הוא אסיר ותיק. הוא נכנס לכלא לפני שנים רבות באשמת סיוע לרצח וחיסול עבריינים, סרב להפוך לעד מדינה ולהפליל פושעים אחרים – והיום, שמונה חודשים לפני שחרורו, הוא מרצה את מאסרו באחד מבתי הכלא הנוחים בישראל.

"תאמין לי, אני חי בגן עדן", אומר י' בשיחה טלפונית. "אני מהדור של הרצל אביטן, שמעיה אנג'ל. אני מכיר את איציק אברג'ל, שלום דומראני והחבר'ה של היום, מכיר את כל העבריינים של היום. ישבתי בבתי כלא הכי מגעילים בישראל, כלא באר שבע (אשל) גיהינום המקום הזה, צריך לסגור את המקום, בשאטה זה סוף העולם שמאלה. היום אני בכלא במרכז הארץ (חרמון) שהוא גן עדן. יש לי פה הכול – מכוני כושר, חוגים, לימודים, מקלחות חדשות, הצגות תיאטרון שאסירים מעלים, קונה אוכל בקנטינה ומבשל בתא. למדתי לנצל כל דקה שקיבלתי בכלא הזה, אבל עד שהגעתי למעמד הזה אכלתי המון חרא".

לא תמצאו בשום מקום דירוג של בתי הכלא הישראליים לפי רמת הנוחות שלהם, אבל שיחות עם אסירים ועם קציני שב"ס, כמו גם בחינה של המקומות – גודל החדרים, האגפים, האוכל, החוגים, המתקנים ועוד – מעלה תמונת מצב די ברורה.

כך למשל האמרגן הירושלמי, ישראל בונדק, שגם הוא ריצה עונש מאסר של למעלה משנה בכלא חרמון, וגם הוא בטוח שמדובר בכלא הטוב בישראל. "הייתי בחיים בלא מעט בתי כלא, חרמון הוא הכי טוב במושגים של שב"ס. אין בו חומות לעומת שאר בתי הכלא, יש רק גדרות. מהחלון בתא אפשר לראות שדות, נוף של ירוק, שני אסירים בתא די סביר, מרחבים ירוקים בכלא, חדר אוכל מרווח, מדשאות והכי חשוב שאתה מרבית היום חופשי מחוץ לאגפים", מסביר בונדק. "יש בארץ בתי כלא שלא ראויים להחזקת בני אדם. תנאים תת אנושיים, מלאים בחרקים, חנוקים שבא לך למות. אני מקווה שבשנים הקרובות ימצאו את התקציב הנדרש לסגור אותם ולבנות בתי כלא מודרניים שבהם יוכלו לשקם אסירים בצורה ראויה ולאפשר להם לחזור לחברה כבני אדם משוקמים ולא כחיות טרף".

>> עוד בנושא: אלה הם 20 האסירים הכי מסוכנים בישראל

כלא חרמון (צילום: שב"ס)
"היתרון של הכלא הזה שהוא נותן שלווה לאסיר ואין שם כמעט בעיות של משמעת". חרמון | צילום: שב"ס

קצין שב"ס לשעבר שניהל בתי כלא גדולים בישראל אישר, כי אכן במצב הנוכחי חרמון נחשב לפנינה שבכתר של שב"ס. "מבחינה תנאי שיקום לאסיר, חרמון הוא הטוב ביותר. עקף את מעשיהו הישן ואלה. היו כלואים בו חנן גולדבלט, השר לשעבר אברהם הירשזון וגם אסירים אחרים שביצעו פשעים חמורים, אבל עקב התנהגות טובה הועברו אליו. היתרון של הכלא הזה שהוא נותן שלווה לאסיר ואין שם כמעט בעיות של משמעת".

בשירות בתי הסוהר מתכוונים בשנים הקרובות להקים בתי כלא חדשים בסגנון של בנייני מגורים עם אפיוני היי-טק – מקומות בהם יוכלו האסירים לעבור מאגף לאגף, ללא דלתות ברזל ובאמצעות כרטיס אסיר מיוחד שיתעד כל פעולה, מה שיסייע לסוהרים לעקוב אחריהם ביתר קלות. העלות לקופת המדינה היא כמה מאות מיליוני שקלים. בתי הכלא החדשים ישדרגו את התנאים של האסירים בצורה משמעותית מאוד, כולל חדרי אוכל חדשים ומזון ברמה איכותית הרבה יותר מאשר היום.

בשב"ס מסבירים שמחליטים על שיבוץ האסירים בהתאם לרמת הענישה שנגזרה עליהם, מסוכנותם ועברם בכלא ורמת התנהגותם. "אין פה תכנית כבקשתך, כל אסיר משובץ על פי קריטריונים", מוסר אחד הקצינים.

אז מהם בתי הכלא הטובים ביותר? ברשימה שלפניכם:

1. כלא חרמון

שנת הקמה: 1998. רמת אבטחה: קלה עד בינונית. מיקום: שוכן על גדות נחל צלמון בגליל התחתון.

כלא חרמון (צילום: שב"ס)
המטרה: שיקום האסירים. כלא חרמון | צילום: שב"ס

מדובר בכלא מרווח מאוד, עם מדשאות רבות (אסור לאסירים לדרוך על הדשא אחרת הם נקנסים), מרחבים ירוקים, ובכל תא שני אסירים בלבד. האוכל מוגש בחדר אוכל, בעוד שבמרבית בתי הכלא בישראל האסירים מקבלים אוכל מהמטבח המרכזי או מבשלים בתא באמצעות פלטות. בתכנית השבועית בכלא חרמון נמצאים חוגים רבים. ישנו מכון כושר ושולחן פינג פונג. האסירים בתא יכולים להשקיף על הנוף הצפוני היפה. אין חומות אפרוריות, ישנה אווירה של חופש ככל שאפשר לקבל בבית כלא, ואור רב נכנס לתאים.

אסירי הצווארון הלבן משתוקקים להגיע לכלא הזה, שנחשב לקל ונוח מאוד. הכלא נחשב לנושא הדגל בכל מה שקשור לשיקום האסיר והחזרתו לחברה כאזרח טוב ומועיל.

קצין שב"ס: "המטרה שלנו בעתיד שכל בתי הכלא גם הרגילים יהיו במודל של חרמון. מצד אחד אסיר צריך לשלם על מעשיו ומצד שני יש לשקם אותו כדי שלא יחזור בשנית לכלא".

2. כלא אלה

שנת הקמה: 2010. רמת אבטחה: בינונית. מיקום: כשלושה קילומטר דרומית לבאר שבע, צמוד לכלא אשל.

כלא אלה (צילום: שב"ס)
כלא אלה | צילום: שב"ס

אלה הוא הכלא החדיש והמודרני ביותר בישראל. תמצאו כאן מרחבים גדולים, חללים רבים בין עשרת המבנים, מכבסה משוכללת, וחדר אוכל מרווח. ישנם כ-80 אסירים בכל אגף (עשרה אגפים סך הכול), מרפאה גדולה, מרכז לחסכון באנרגיית חשמל, שני מכוני כושר, חדרי סדנאות מודרניים, מקלחות איכותיות וחסכוניות במים, אסלות וכיורים מנירוסטה. באלה נכנסים שני אסירים בתא בגודל של 12 מטר, הכולל בהתאם לאמנת ז'נבה שירותים ופינה ישיבה. ישנה חצר טיולים של 250 מטר, מגרשי ספורט, ספריה חדשנית, ולא פחות חשוב לאסירים יש פרטיות גדולה מאוד. אסירים שנשפטו לשבע שנות מאסר או נותר להם כמות זהה של שנים מוחזקים בו.

אלה היה אמור להיות בית הכלא הפרטי הראשון בתולדות מדינת ישראל, אבל שופטי בג"צ קבעו, כי בית כלא פרטי בישראל אינו חוקי והמבנה נמכר למדינה ומופעל על ידי שב"ס. "שב"ס הרוויח כלא הכי משופר והכי מודרני בישראל", כך קצין בשב"ס. "האסירים מקבלים את התנאים הכי טובים לשיקומם".

3. כלא מעשיהו

שנת הקמה: 1952. רמת אבטחה: קלה עד בינוני. מיקום: רמלה במתחם כלא איילון.

כלא מעשיהו (צילום: שב"ס)
כלא מעשיהו | צילום: שב"ס

הכלא אמנם מיושן, אך מאפשר תנאי מחיה די נוחים לאסירים השוהים בו. במעשיהו ישנם אגפי שיקום, כולל תורני, ושמים שם דגש על גמילה מסמים ואלכוהול. האסירים בכלא עובדים במרבית שעות היום מחוץ לכלא במפעלים ומרכזי תעסוקה של השב"ס וחברות פרטיות. הם נהנים מהשלמת 12 שנות לימוד ומחוגים שונים, והמשמעת באופן יחסי אינה נוקשה. ביקורי האסירים במעשיהו פתוחים, ללא מחיצות, והאסירים בו מכונים 'דיירים'. חומת הכלא המשתרע על פני 57 דונם נמוכה יחסית לבתי כלא אחרים, וסביב התאים יש גינות.

מרבית אנשי הצווארון הלבן בישראל שהורשעו ונשפטו שהו בכלא מעשיהו: שר הפנים לשעבר, אריה דרעי, שר הבריאות לשעבר שלמה בניזרי, ח"כ לשעבר, עמרי שרון, והנשיא לשעבר משה קצב.

4. צלמון

שנת הקמה: 1996. רמת אבטחה: בינונית. מיקום: על גדות נחל 'צלמון' סמוך ליישוב מ'ער שבגליל התחתון.

כלא צלמון (צילום: שב"ס)
כלא צלמון | צילום: שב"ס

צלמון הוא כלא מרווח יחסית, שתוכנן ועוצב בצורה כזו שלאסירים יש יותר אוויר ואור שחודרים לתאיהם. בתחילה הוקם ככלא שיקומי לכלא דבר ועניין, צמוד יחסית לכלא חרמון. במהלך השנים סופחו לו אסירים ועצירים מבתי מעצר שנסגרו, וכיום הוא נחשב לאחד מבתי הכלא הפליליים הגדולים בישראל.

מאות אסירים יוצאים מידי יום מכלא צלמון ללימודים ולתעסוקה, וזוכים לקבל למעלה מ-40 חוגים בכל התחומים (כולל תאטרון, קולנוע, מוסיקה, מחשבים ועוד). מרבית האסירים מסתובבים חופשי בכלא ללא אבטחה צמודה. עבריינים שיתרת מאסרם עד עשר שנים מגיעים לכאן בניסיון לשקם את חייהם.

קצין שב"ס: "בסך הכול כלא נוח לאסירים במרבית האגפים שהם פתוחים".

5. כלא רימונים

שנת הקמה: 2004. רמת אבטחה: גבוהה. מיקום: צומת תל מונד (חלק ממתחם כלא השרון).

כלא רימונים (צילום: שב"ס)
כלא רימונים | צילום: שב"ס

רימונים הוא כלא חדש יחסית, המכיל בתוכו למעלה מאלף אסירים פליליים כולל אגף הפרדה ארצי. בכלא פועלות מערכות טכנולוגיות משוכללות (עד היום לא ברור כיצד בפברואר 2014 האסיר סמואל שנייבין הצליח להבריח אקדחים לכלא ולירות בסוהרים). יש בו חדר כושר גדול, חוגי ספורט, כיתות מחשבים והשלמת חינוך. תנאי הכליאה של האסירים ברימונים שופרו לעומת בתי כלא אחרים באותה דרגה. באחרונה, אסירים החלו לעבור סדנת אבהות ייחודית בכלא, שמטרתה להכשיר אותם להיות הורים יותר טובים, ללמוד להתחבר לילדיהם שנותרו מאחור ולהדק את הקשר איתם. אסירים שעימם שוחחנו בכלא היו די מרוצים מהתנאים יחסית לעבר.

קצין שב"ס: "לאורך כל השנים תנאי האסירים בכלא שופרו בצורה דרמטית. אין כמעט הפרות משמעת, אבל יחסית לבתי הכלא האחרים שברשימה הוא לא כפר נופש, אין בו אווירה שיקומית אבל התאים ותנאים בו טובים משאר בתי הכלא האחרים הגדולים בישראל".

>>> ומהם מתקני הכליאה הגרועים ביותר בישראל? כנסו לבדוק מהם בתי הכלא שארגוני הפשיעה מפחדים להגיע אליהם