גבר מצלם סלפי על החוף (צילום: Shooting Star Studio, Shutterstock)
אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה | צילום: Shooting Star Studio, Shutterstock

הסיפור הזה מתחיל עם נער יפה תואר שהתאהב בהשתקפות של עצמו במי הנהר. האמת, זו הייתה קללה שהוטלה עליו, על היהירות שלו, ועל דחיית חיזוריהם של אחרים. דחייה וזלזול שהיו פוגעניים עד כדי כך שהובילו אפילו להתאבדויות.

שמו של הנער המאוהב בעצמו היה נרקיס (או נרקיסוס אם אתם מתעקשים על יוונית), ואחרי אלפי שנים, פרויד בחר לקרוא בשמו לתופעה פסיכולוגית שדיברה איך לא - על אהבה עצמית.

תראו, לאהוב את עצמך זה דבר נהדר, וזו אחת העצות הבסיסיות שייתן לכם כל מאמן, מטפל או קואוצ'ר בחיים שלכם. אבל מה קורה כשהאהבה העצמית הופכת לפתולוגיה? ובכן כאן היא כבר נהיית מסוכנת.

אנחנו נוטים להצמיד את הכינוי "נרקיסיסטים" לכל מי שמצלם סלפי בתדירות גבוהה ומעלה תמונות לרשת או מאד אוהב לדבר על עצמו, וכמו תמיד אנחנו נופלים כאן למלכודת של "לרדד מושגים" רק כדי להכניס לחיים שלנו עוד קצת דרמה.

אז מיהו נרקיסיסט? כיצד ניתן לזהות אותו? האם אפשר להתמודד איתו? והכי חשוב, איך לעזאזל נפטרים ממנו? מתברר שזה לא ממש פשוט, כי נרקיסיסט אמיתי הוא בדרך כלל גם צ'ארמר, כזה שיודע לדבר ולהגיד את המילים הנכונות בזמן הנכון - והנה, כבר השתכנעת שהוא או היא צודקים ויודעים טוב יותר מה טוב בשבילך.

אחת הגרסאות האחרונות של המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM) קובע שקיימים 9 קריטריונים להפרעת אישיות נרקיסיסטית, אבל מספיק שרק 5 מהם יתאימו בשביל האבחון הוודאי:

  • תחושה גרנדיוזית של חשיבות עצמית
  • עיסוק אובססיבי בפנטזיות על הצלחה, כוח, גאונות, יופי או אהבה מושלמת
  • אמונה בהיותו של אותו אדם יחיד ומיוחד ושלהבין אותו יכולים רק אנשים או מוסדות רמי דרג
  • הוא זקוק להערצה תמידית
  • הוא תמיד נמצא בתחושת שליחות
  • הוא מנצל אחרים
  • הוא לחלוטין נעדר אמפתיה
  • מקנא באחרים ומאמין שהאחרים מקנאים בו
  • ההתנהגות שלו שחצנית וזחוחה

נשמע כמו טיפוס דוחה למדי, אה? ובכן הבעיה היא שקשה מאד לשים לב לכל התכונות האלה בתחילת ההיכרות עם אדם נרקיסיסט, במיוחד אם הוא או היא רוצים ממך משהו, ואז, אחרי שנפלת למלכודת הדבש של מערכת היחסים הזאת, קשה מאוד להשתחרר, בין אם מדובר במערכת יחסים רומנטית, חברית או פוליטית.

כן, המחקרים מראים שיש לא מעט בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית בקרב פוליטיקאים. תחשבו לעצמכם – רבים מהם לא בוחלים בשום הזדמנות כדי שיבחרו בהם, גם אם הם פונים לקהל שבוי של הבוחרים בהם כברירת מחדל. לכן, החלטתי דווקא ביום הבחירות להניח כאן מדריך קצר כיצד לזהות את הנרקיסיסט עוד לפני שתווה היטב את הקורים שלו סביבנו - בין אם זה בזוגיות ובין אם זה בדרך לקלפי.

גבר שמח עם טלפון סלולרי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תחושה גרנדיוזית של חשיבות עצמית. אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

1. התחלה כובשת

זה מתחיל כמו באגדות: הם מסמסים, מתקשרים, שולחים מתנות ומרעיפים אהבה - במלוא מובן המילה. זה מרגיש נעים, אבל גם קצת כמו הפצצה - כי זה בדיוק מה שזה. וזה ממשיך, עד שהם יתאכזבו ממך לראשונה. אי אפשר לדעת מאיפה זה מגיע, זה נופל עלייך כרעם ביום בהיר, וזה מאד כואב, אבל יחד עם זאת, יש לך הרגשה נוראית שמשהו לא בסדר איתך וצריך להתנצל. ההתנצלות מתקבלת, כמובן. ושוב, זו רק ההתחלה.

2. הם משתלטים על כל השיחה כדי לספר על עצמם

הם מתים על לדבר על עצמם ולספר על ההישגים שלהם. הם עושים את זה כי זה מאפשר להם להרגיש יותר טוב, וכמובן, כשיש קהל, זה עושה להם את זה. אבל אם גם לך יש מה לספר, הם מפסיקים להקשיב ומתחילים להשתעמם. אם שמתם לב להתנהגות כזו – זה הזמן לברוח.

3. הם ניזונים ממחמאות של אחרים

הם רק נראים בטוחים מאד בעצמם, אבל לרוב הביטחון העצמי של בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטים הוא אי שם בגובה הרצפה, ולכן הם ממש חייבים שירעיפו עליהם מחמאות, ופעמים רבות למלכודת שלהם נופלים אנשים בעלי אמפתיה גבוהה, כי הם יודעים לזהות את הצורך הזה. זה עדיין לא אומר שמישהו עם ביטחון עצמי הוא בהכרח נרקיסיסט. אבל אם כדי לשמור על הביטחון העצמי גבוה, הוא צריך לתדלק את עצמו במחמאות מבחוץ – זה כבר סימן די ברור עם מי יש לנו עסק.

4. הם חסרי אמפתיה

ופשוט לא מצליחים להרגיש או להבין מה מרגישים אחרים: בין אם היה לך יום לא טוב בעבודה, ריב עם ההורים או שעמדת בפקקים יותר מדי זמן. זה לא מעניין אותם, זה משעמם אותם.

5. אין להם "חברים לחיים"

הם לא יודעים להיות חברים אמיתיים. הם נכנסים לחברויות קצרות, לרוב כדי לנצל את האחר, ואז, כשהם מסיימים את מלאכת הניצול ומבינים שאין כבר מה לקחת - הם עוזבים וממשיכים הלאה. אבל זה לא מספיק, הם יכולים גם להתערב במערכות יחסים של אחרים: לטעון שלא מקדישים להם מספיק תשומת לב, לא נותנים יחס, ובסופו של דבר יכולים אפילו להרוס את הקשר רק כי הוא נמצא בדרכם.

6. הם גאזלייטרים מצוינים

עוד סימן בולט למישהו בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא גאזלייטינג – צורה של מניפולציה והתעללות רגשית. הוא ישקר, יאשים, יסלף עובדות, ובסופו של דבר יעוות את תחושת המציאות שלך, יגרום לכל הערכים והתובנות שלך להתערער, יפגע בביטחון העצמי שלך, ביציבות האמוציונלית, יעורר תחשת פחד וצורך תמידי להתנצל גם על ההתנהגות שלך וגם להצדיק בפני אחרים את ההתנהגות שלו.

View this post on Instagram

A post shared by Valeria Randone (@valeriarandone_) on

7. הם בטוחים שהם צודקים בכל דבר ואף פעם לא מתנצלים

זה בלתי אפשרי לריב או להתעמת איתם. לא משנה באיזו טקטיקה ובאיזה נשק הם יבחרו – קסם אישי, זחיחות, התעלמות או התקף זעם - בסופו של דבר ידם תצא על העליונה. כי כבר אמרנו – הם מעולים במניפולציות.

8. אם מנסים להיפרד מהם או לעזוב אותם - הם נכנסים לפאניקה

ובמצב כזה הם יכולים לחזור לשלב ההתחלה: גילויי אהבה, מתנות וכל הארסנל שיש ברשותם. אבל הפעם, בגלל שהם מכירים היטב מה בדיוק עובד עליך, הם גם הרבה יותר מדויקים ומחושבים. ואם עדיין תתעקשו שזה הזמן לסיים את מערכת היחסים - הם יכולים לפגוע בכם.

הדרך היחידה לעזוב את הנרקיסיסט - היא לעזוב אותו ולא להקשיב לו יותר. להזכיר לעצמך שמגיע לך טוב יותר. לחזק מערכות יחסים אחרות ולהציב עוגנים אמוציונליים שיעזרו לך לא להתדרדר שוב למעמקי מערכת היחסים עם בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית או ללכת לטיפול. אבל הדבר היחיד שאי אפשר לעשות זה לגרום לנרקיסיסט להשתנות.

זיהיתם נרקיסיסט בקרבתכם? עכשיו כל מה שנשאר לכם זה לבחור נכון – בין אם בזוגיות, חברות או פוליטיקה.