חביב נורמגומדוב הפך בשנה האחרונה לאחד הלוחמים הבולטים ביותר בעולם ה-MMA. זה קרה בעיקר אחרי הניצחון על קונור מקגרגור ב-UFC 229 בלאס ווגאס בשנה שעברה והפך תוך לילה ממתאבק ה-Lightweight הבלתי מנוצח לכוכב חסר מעצורים. נכון, הקרב נגמר בצורה מבישה (אחרי שחביב זינק מעל גדר האוקטגון ותקף את חבריו של יריבו), ונכון הוא מעולם לא הוגדר כמנצח, אבל זה לא מנע ממנו לעשות סיבוב ניצחון בכל העולם – כולל פגישות עם כמה אנשים מאוד מפוקפקים על הדרך.

המתאבק הדגסטני תמיד היה דמות שנויה במחלוקת בעולם אומנויות הלחימה. למעשה, אחת הביקורות הגדולות נגדו עוד לפני הקרב מול מקגרגור (וגם אחריו) הייתה שהוא לוחם שבוחר את היריבים שלו בקפידה ונכנס לזירה רק עם אלו שהוא משוכנע שינצח. במסיבות העיתונאים שקדמו ל-UFC 229, מקגרגור בעצמו הגדיר אותו בתור "אלוף מנייר" ואמר שבשביל לזכות באליפות הוא "ניצח לוחם שכלל לא דורג, חובבן". בעבר, חביב אפילו הוגדר בתור "אלוף הדחיות" (Pull Out Champion) לאחר שהוא דחה וביטל אינספור קרבות עם לוחמים אחרים. למעשה, הוא היה אמור להילחם מול טוני פרגוסון בארבע הזדמנויות שונות וכל הקרבות בוטלו – רובם בגלל חביב.

הפופולריות של חביב אמנם הלכה וגדלה בשנה האחרונה, אבל הוא מעולם לא זכה לקבל חיבוק חם מכלי התקשורת. לא תראו אותו מופיע בתוכניות אירוח כמו עמיתיו וגם לא מגיע לאירועי Q&A של ה-UFC. מהבחינה הזאת, מסתמן שלמרות היותו מתאבק מוכשר עם מאזן מושלם של 28 ניצחונות בארגון של דיינה ווייט כמו גם האלוף הבלתי מעורער של קטגוריית ה-Lightweight (על אף העובדה שתקרית התקיפה שלו ב-UFC 229 עדיין נחקרת על ידי ועדת האתלטיקה של מדינת נבדה) - זה לא יהיה מוגזם לומר שאין הרבה אנשים שמחבבים את חביב – מה שכנראה מאלץ אותו ללחוץ ידיים ללא מעט מנהיגים שנויים במחלוקת, רודנים בחלקם, ואפילו כמה אנשים שמוגדרים כפעילי טרור. חביב? קצת פחות.

View this post on Instagram

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

סיבוב הניצחון שלו אחרי המפגש ההוא מול קונור כלל מפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן ונשיא הממשלה הפדרלית בצ'צ'ניה רמזן קדירוב. כמו כן, נסע לאיחוד האמירויות, שם נועד עם בני משפחת המלוכה. מאוחר יותר, הוא אפילו ביקר בדובאי ופגש את המדליסט האולימפי ויליד דגסטן סגיד מוּרטזליאב – אדם שנמלט מרוסיה לאחר שהואשם במימון טרור. לפני שאתם עושים פרצוף מופתע חשוב לזכור: חביב הוא לוחם מדגסטן והמשיכה של קהילת ה-MMA המקומית לאושיות שעוסקות בפונדמנטליזם דתי, פשע מאורגן, שחיתות שלטונית ורודנות - זה ממש לא עניין חדש. למעשה, זוהי הסביבה הטבעית של רוב הלוחמים בדגסטן, לא כי יש להם עניין בכך – אלא כי במציאות הסוציואקונומית של הרפובליקה האיסלמית הקטנה יחד עם המצב פוליטי באזור - כנראה שפשוט אין לך ברירה אלא להישאב לצינורות הפחות מקובלים - וכמו שזה יכול לבנות אותך במקרה של חביב - זה גם יכול להרוס אותך באותה מהירות.

עבריינים, פוליטיקאים ועבריינים-פוליטיקאים

אחד ,הטרנדים" המדאיגים ביותר בענף ה-MMA של צפון הקווקז בשנים האחרונות הם לוחמים שמצאו את עצמם בין כוונות של עבריינים מקומיים. חלקם קיבלו איומים על חייהם, אחרים נפצעו וכמה מהם אפילו נרצחו כתוצאה מיריבויות בין כנופיות, נקמות דם או מאבקים אחרים. כל אחד מהמקרים מהווה דוגמא לאופן שבו הפופולריות של לוחמים גורמת להם להיות מגויסים  לעזרת פוליטיקאים וגנגסטרים – לעיתים אפילו בעל כורחם. קארים זידאן, פרשןה- MMA של הערוץ ESPN והאתר Bloody Elbow, מספר שבזמן שהתופעה הזו שכיחה ברחבי רוסיה ומדינות הקווקז – מספר האתלטים שנרצחו כתוצאה מהמעורבות הזו בדגסטן הוא הגבוה ביותר בכל האזור.

בינואר 2012, אלוף קונג-פו מקומי בשם יונוס חוסיינוב נרצח על ידי פעיל טרור לאחר שגויס לשירות הביטחון הפדרלי (ההקבלה הרוסית ל-NSA). עדי ראייה מספרים כי הוא נורה למוות בזמן שהרוצח צרח "אללה אכבר". חודשיים מאוחר יותר, הג'ודוקא עלי בולחאב נורה גם הוא למוות בנסיבות מסתוריות – ככל הנראה בגלל מעורבות שלו עם רשויות האכיפה המקומיות. וזה לא נגמר שם.

בשנת 2014 מתאגרף בשם רזול גדזימגומדוב נדקר למוות באמצע הרחוב בגלל אחרי שסירב לשלם על ה-"אבטחה" שלו. על פי הדיווחים, לוחמים מוכשרים ורווחיים מאוימים לרוב על ידי פעילים של פשע מאורגן ונדרשים לשלם להם "פרוטקשן". תקרית דומה התרחשה גם שנה מאוחר יותר עם הכדורגלן גסן מגומדוב, אשר נורה למוות במכוניתו לאחר שאיחר בתשלומי ה"אבטחה" שלו.

אחת התקריות המפורסמות ביותר הבשנים האחרונות הייתה ניסיון הרצח של לוחם ה-Featherweight הדגסטני שבוּלט שמלאב - לוחם MMA שהיה חתום בארגון Bellator. בשנת 2016 הוא נורה 6 פעמים במסעדה בעיר מקצ'קלה אשר על גדות הים הכספי. החיסול התבצע לאחר שהגיע "לסגור חשבון" עם פוליטיקאי מקומי שאיים על חייו. שמלאב שכב כמעט שבוע בתרדמת, וכשהתעורר הוא תקף אחות וניסה לברוח. הלוחם מעולם לא חשף את הסיבה שנורה, אך רבים מעריכים שזו הייתה נקמת דם שקשורה למותו בטרם עת של המאמן שלו – מוסאיל אללדינוב.

אללדינוב נחשב לאחד האבות המייסדות של ענף ה-MMA בדגסטן. מעבר לזה, רבים מתייחסים למותו בתור דוגמא קלאסית למה שקורה כאשר לוחמים מתערבים בעניינים פולטיים. גופתו של המאמן הייתה מוטלת ללא רוח חיים במכוניתו אשר נמצאה עם 27 חורי ירי. לא היה מקום לספק: הוא נרצח על ידי מתנקשים. באשר לסיבה, ההערכה היא חיסול חשבונות פוליטי. רבים מעריכים שהקשר של אללדינוב לראש העיר היוצא חשף אותו לפרטים שעשויים לסכן את המשך הקריירה הפוליטית שלו. במילים אחרות, הוא הפך לסיכון עבור הפוליטיקאי - אז האחרון רצה לוודא שהוא לא יפתח את הפה לעולם.

"דוגמא רעה לנוער"

בנובמבר 2015 חביב נורמגומדוב כבר מצא את עצמו על הכוונת של דאע"ש, אשר הפיקו סרטון ובו הוא הוצג בתור מוסלמי שמעדיף להילחם בכלוב בעבור כסף מאשר בשדה הקרב בעבור המדינה האיסלאמית – נטען שם שהוא מעדיף בידור מאשר דת ומהווה "דוגמא רעה לנוער". מהבחינה הזאת, רבים מגדירים את נורמגומדוב בתור אדם בעל השפעה חיובית במאבק של מוסלמים נגד הקצנה דתית. "ההצלחה שלו והפופולריות שלו נותנת קונטרה לפונדמנטליסטיים", מספר העיתונאי ג'ונה פרסצ'וק. "הוא מהווה סתירה לטענה שמוסלמים לא יכולים להשתתף בקרבות MMA וצריכים לתעל את רוח הלחימה שלהם לג'יהאד".

העובדה שנורמגומדוב מצא את עצמו על הכוונת של דאע"ש רק מדגישה את הדיכוטומיה הבעייתית שהוא נמצא בה בתור לוחם MMA מצליח ואדם מוסלמי. רבים גורסים כי הוא מודל לחיקוי עבור מוסלמים ברחבי העולם, בעוד שאחרים סבורים שהערכים שלא לא מתיישבים עם אלו של האיסלם. כמו כן, רבים בקהילה המוסלמית ביקרו אותו על כך שהוא צודד מבחינה פוליטית עם דמויות כמו קדירוב, ארדואן ופוטין – אנשים שאחראים למותם של אלפי אזרחים מוסלמים בסוריה ובמקומות אחרים בעולם. משמעות הדבר שחביב נמצא היום ככל הנראה לא רק על הכוונת של פעילי דעאש, אלא גם של גורמים אחרים ברחבי דגסטן והעולם כולו. כשזה המצב - זה ממש לא מפתיע שלא מזמינים אותו לתוכניות אירוח.