ה-13 במרץ 2019, שעות הערב. שלושה תלמיד תיכון בני 17 מצפון הארץ נחתו בנמל התעופה בן גוריון מפראג, בירת צ'כיה, לאחר שבילו בה במשך חמישה ימים. הם חרשו את הברים בעיר, בילו במועדוני חשפנות ואף הזמינו נערות ליווי לחדר בית המלון שבו התארחו.

יום לפני שחזרו ארצה, הם נפגשו במרכז העיר עם ישראלי המתגורר בפראג שנים רבות, וזה מסר לידיהם מזוודה קטנה מלאה בבגדים ישנים בתוכה הוסתרו חמישה ק"ג קוקאין אותה נדרשו הנערים להעביר לישראל. עם נחיתתם בארץ, הם מיהרו לקחת המזוודות מהמסוע יצאו במהירות מהשדה, ועלו על מונית שלקחה אותם ישירות לחיפה.

באחד הרחובות המרכזיים של העיר המתין להם מ', סוחר סמים ותיק, שקיבל מהם את את המזוודה עם הסם שהוחבא באחת הדפנות. הוא שילם לכל אחד מהם 25 אלף שקלים במזומן, זאת לאחר שגם מימן להם את הטיסות, בתי המלון ונתן להם 3,000 יורו לבזבוזים. מאותה הברחה קטנה יחסית הרוויח מ' 1.5 מיליון שקלים נטו.

"אנחנו יודעים שתלמידי תיכון שימשו בלדרים עבור סוחרי בסמים מהנגב, מההשפלה וצפון הארץ", מגלה קצין מודיעין לשעבר במשטרה. "שוטרים ובודקים בנמלי תעופה רואים בני נוער שנוחתים בארץ אבל לא מעלים בדעתם שיש להם במזוודות קוקאין. הסם גם מוסתר בצורות מתוחכמות כשהוא עטוף בחומרים שמנעו את זיהויו. בחלק מהמקרים הצלחנו לאתר את הבלדרים והסוחרים, ובחלק גדול לצערי המודיעין שלנו לא היה מספיק מדויק".

נערי ההברחות (צילום: צילום פרטי)
חלק מהתכתבויות הנערים | צילום: צילום פרטי

נערי ההברחות (צילום: צילום פרטי)
חלק מהתכתבויות הנערים | צילום: צילום פרטי

ההערכות מדברות על כך שאותם נערים הבריחו ארצה קוקאין ב-20 מקרים שונים מבלי שנתפסו, כשבכל טיסה הבריחו לישראל בין שלושה לשבעה ק"ג קוקאין. "סוחרי הסמים היו מדריכים את התלמידים ובני הנוער כיצד לבצע את ההברחה, איך להתנהג בשדה התעופה כדי לא לעורר חשד, להיות רגועים בבית המלון ולא להסתבך בתגרות מיותרות  או להשתולל במועדונים כדי שהמשטרה המקומית לא תעצור אותם", חושף קצין משטרה, "הם התכתבו בקודים שונים ובשמות בדויים עם התלמידים בהודעות וואטסאפ כדי שלא נבין במה מדובר".

כך למשל בדרום הארץ פעלה רשת דומה, ולפני כשנה וחצי פנו כמה עבריינים תושבי הדרום לשני תלמידי תיכון בני 17.5 והציעו להם להבריח ארבעה ק"ג קוקאין מפראג לישראל. "הבטיחו לכל אחד מאתנו סכום של 100 אלף שקלים עבור ההברחה", סיפר אחד התלמידים בחקירתו במשטרה, והוסיף שהוא וחברו קיבלו סכום של 20 אלף שקלים במזומן כמקדמה, ושאר הכסף, כך הובטח להם, יועבר אחרי שהסמים ינחתו בארץ.

זמן קצר לאחר מכן השניים קיבלו בשדה התעופה סכום של 6,000 שקלים כל אחד לרכישת כרטיסי טיסה לפראג, כמו גם מימון לכל תקופת שהותם בבית מלון מקומי. הם שהו ארבעה ימים בפראג במהלכם קיבלו מגבר דובר אנגלית שלא הכירו מזוודה גדולה  שהכילה ארבעה ק"ג קוקאין שהוסתרו בתוך ניירות כסף שהודבקו באחת הדפנות ונועדו לשבש את פעולת מכונות השיקוף בשדה התעופה.

נערי ההברחות (צילום: צילום פרטי)
מזוודות הנערים שנתפסו בנתב"ג | צילום: צילום פרטי

נערי ההברחות (צילום: צילום פרטי)
חלק מהתכתבויות הנערים | צילום: צילום פרטי

"הבחור הגיע לחדר שלנו במלון והאמת שהוא נראה כמו עבריין. הוא הגיע עם תיק גב גדול, ומילה הקוד הייתה 'שלום'. הוא מסר לנו את המזוודה עם הקוקאין, אבל לפני זה הוא לקח את המזוודה לשירותים וניקה אותה מטביעות האצבע שלו. הוא העביר לנו מזוודה ריקה, ואמר לנו להכניס המון בגדים פנימה. הוא אמר לנו שהוא מאוקראינה, אבל דיבר איתנו בעברית ואנגלית. הוא סימן לנו ביד בהצלחה והלך. אין לנו מושג במי מדובר", סיפרו הנערים בעדותם במשטרה הנחשפת כאן לראשונה.

עם נחיתתם בישראל, עובדי המכס הבחינו בנערים שמתנהגים בצורה מוזרה ועצרו אותם לבדיקה שגרתית. כשפתחו את המזוודה גילו די בקלות את משלוח הקוקאין, והזעיקו את השוטרים שעצרו את הנערים במקום. הם נחקרו באזהרה במשך כמה ימים, הטלפונים הסלולריים שלהם נמסרו לבדיקה, ובתוכם מצאו החוקרים התכתבויות בינם לבין חלק מסוחרי הסמים ששלחו אותם לבצע את ההברחה.

"ההורים שלנו חשבו שאנחנו בצימר בצפון ולא ידעו שטסנו לחו"ל", סיפר אחד הנערים בחקירתו במשטרה. "אלה ששלחו אותנו הדריכו אותנו איך להתנהג במכס ואיך לקחת המזוודות בנחיתה שלא יחשדו בנו". לדבריהם של הנערים הם מעולם לא השתמשו בקוקאין. "רצינו לעשות כסף, זה כל הקטע. לא חשבנו מה יקרה אם יתפסו אותנו" סיפר אחד הנערים בחקירתו.

 עו"ד חן מאירי (צילום: גליה פלד)
עו"ד חן מאירי | צילום: גליה פלד

בהמשך החקירה גילו הנערים כי במידה וההברחה הייתה יוצא אל הפועל, הם היו נשלחים לאחר מכן לברצלונה, ובטלפון של אחד התלמידים מצאו החוקרים התכתבות שלו עם אחד מחבריו שכתב לו בין השאר: "הכול טוב אחי, יפצו אותי. אל תיקח ללב,  50 אלף אחי בשלושה ימים זה המון".

"זו תופעה מסוכנת ואני מקווה שתלמידים ובני נוער לא יתפתו אחר הכסף הגדול והסיכון במעצר וישיבה בכלא", מציין גורם במשטרה, ומוסיף חוקרי המשטרה עצרו את שני הגברים ששלחו את התלמידים, הם נאשמו בעבירה של ייבוא סם בצוותא, ועל שניהם נגזרו שלוש שנות מאסר בפועל. על התלמידים שהואשמו בפרשה נגזר עונש של שישה חודשי מאסר שרוצו בעבודות שירות.

עמית ויצמן (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד עמית ויצמן | צילום: באדיבות המצולם

השבוע, ועדת השחרורים החליטה לקצר את עונשו של אחד הנאשמים בשליש, ועורכי הדין שייצגו אותו בוועדה, עמית ויצמן וחן מאירי הצליחו לשכנע את חברי הוועדה כי הנאשם עבר תכנית שיקום בכלא ואינו מתכוון לחזור לעולם הפשע.