עוד כחודשיים וחצי ייערך הסיבוב הראשון לנשיאות צרפת. הנשיא המכהן, פרנסואה הולנד, הוציא את עצמו מהמרוץ - על רקע חוסר הפופולריות שלו, ומערכת הבחירות הנוכחית ברפובליקה צפויה להיות מעניינת במיוחד.

מארין לה פן כובשת אמנם את הכותרות בכל העולם כנציגת הימין הקיצוני במדינה, אבל מתמודד נוסף מתגלה עם סיכויים לא פחות טובים להגיע בסופו של דבר לארמון האליזה הוא עמנואל מקרון, שר הכלכלה לשעבר תחת הנשיא הולנד ומי שנחשב לילד הפלא של הפוליטיקה הצרפתית. הנה כמה עובדות שכדאי לדעת על מקרון:

1. אם ייבחר, מקרון בן ה-39 יהיה אחד מהמנהיגים הצעירים בעולם. במאי ייערך הסיבוב השני לנשיאות צרפת, ולמקרון יימלאו 40 רק בדצמבר - מה שיציב אותו במקום השמיני ברשימת המנהיגים הצעירים בעולם, מתחת לוולודימיר גרויסמן, ראש ממשלת אוקראינה שצעיר ממנו בחודש, יורי ראטאס, ראש ממשלת אסטוניה, סלאח עלי אל־סמעד מתימן, אמיל דמיטרייב, ראש ממשלת מקדוניה (שעשוי להתחלף עד הבחירות בצרפת), ג'יגמה קיזר נאמגייל ואנגצ'וק, מלך בהוטן, תמים בן חמד אאל ת'אני, אמיר קטאר וקים ג'ונג און, המנהיג העליון של דרום קוריאה שמלאו לו באחרונה 34 שנים.

2. מקרון, שכיהן כשר הכלכלה, התעשייה והמגזר הדיגיטלי בצרפת ב-2014–2016, ביקר בוועידת DLD שנערכה בישראל בספטמבר 2015 ושיבח את התעשייה הישראלית. במסגרת הביקור שלו ביקר מקרון בטכניון ופגש בקבוצת סטודנטים מצרפת. כששאל אותם אם הם מתכוונים לחזור הביתה, הם ענו לו: "אולי לחגים".

בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" שנערך אחרי הביקור, התייחס מקרון לנטישת מוחות מצרפת לישראל ואמר: "להרבה מהאנשים האלה יש אנרגיה, חיוניות. הם רוצים ליצור משרות, להקים סטארט־אפים ולחדש בישראל". בכך ביטא מקרון את הבעיה של צרפת וניסה לקדם את פריז כיעד מושך לסטארט־אפים באירופה.

עמנואל מקרון (צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL)
עמנואל מקרון ואשתו, הגדולה ממנו ב-20 שנה | צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL

תקופתו כשר, צמח מעמדה של פריז בעיני היי־טקסטים, ומספר המשתתפים בוועידות של התעשייה בעיר זינק. ממשלת צרפת משקיעה מאמצים בתחום היזמות, אבל חוקי העבודה במדינה ושיעורי המס הגבוהים יחסית מקשים על מעסיקים. מתנגדיו של מקרון טוענים כי פיתוחה של פריז כמוקד טכנולוגי באירופה החל עוד לפני תקופתו כשר הכלכלה, ואולם גם הם מסכימים כי מקרון עשה רבות לפיתוח המגזר.

השבוע פנה מקרון לחברות הטכנולוגיה בארה"ב ואמר שהן מוזמנות לצרפת - תוך כדי שהוא תוקף ברמיזה את הצו הנשיאותי של דונלד טראמפ שמגביל כניסת מהגרים למדינה. "למעשה, אני רוצה לקרוא בחגיגיות לכל החוקרים, האקדמאים ואנשי העסקים שנאלצים להתמודד עם הבערות בארה"ב. אני רוצה שכל מי שמגן על החדשנות והמצוינות בארה"ב ישמע ויראה אותנו: "יש לכם מעכשיו ומאחרי הבחירות במאי מולדת: צרפת".

בכך מיצב את עצמו מקרון מול לה פן בנושא ההגירה, אחרי שהיא הציעה להגביל כניסת מהגרים לצרפת, להטיל מס מיוחד על עובדים זרים ולצאת מהאיחוד האירופי.

3. מקרון יצא בתקיפות נגד התקיפות האנטישמיות בפריז ובאחרונה התבטא בחריפות נגד הרעיון של החרמת מוצרים מישראל והלחץ "שמופעל נגד המדינה היהודית". בציטוטים שלו שפורסמו בעיתון "לה מונד" בסוף ינואר, אמר מקרון כי "צרפת צריכה לגנות את החרם נגד ישראל ואין אפילו שאלה בנוגע להשתתפות בו". מקרון סירב באירוע שנערך שם להתייחס להכרה רשמית של צרפת במדינה פלסטינית לפני שייחתם הסכם שלום כולל.

ממצב את עצמו כמועמד המרכז

4. עד לפני כשלוש שנים מקרון לא היה ידוע לציבור הצרפתי במיוחד. הוא שימש כיועץ של הנשיא הולנד בשנותיו הראשונות בארמון האליזה, עד שהוא מונה לתפקיד שר הכלכלה. מאז מתייחסים למקרון לעתים בתקשורת הצרפתית כ"מר מושלם". כשהוא הכריז בנובמבר האחרון שיתמודד לנשיאות צרפת כמועמד עצמאי של סיעה שנקראת "עובדים" כדי להוביל מהפכה דמוקרטית, מתנגדים רבים שלו חשבו שהקמפיין יתפוצץ לו בפרצוף ושהוא ישרוף את עצמו מבחינה פוליטית.

יואל קרסו, עמנואל מקרון והנרי קוקרמן (צילום: ארז ליכטפלד (Custom))
שי סיכוי שאתם מביטים בנשיא הבא של צרפת | צילום: ארז ליכטפלד (Custom)

אבל התסבוכת של מועמד הימין פרנסואה פיון, חוסר הפופולריות של המועמד הסוציאליסטי, בנואה אמון, והחשש בקרב חוגים מסוימים בחברה הצרפתית מלה פן, ממצבים את מקרון כמועמד מרכז מוסכם על כולם.

ביקורת רבה נמתחת עליו מכיוון שהוא מסרב לנקוט בעמדה ברורה בנושאים רבים. בעבר הצהיר על עצמו מקרון שהוא לא "יורוסקפטי ולא יורופיל" - כלומר שהוא לא יתמוך ביציאה מהאיחוד האירופי, אבל גם לא ממש תומך בהישארות באיחוד האירופי. ויש מי שטוען שזה מאפיין את סגנונו של מקרון - הרצון שלו ללכת בתלם מבלי להרגיז אף אחד - וכך לסלול את הדרך שלו לשלטון. השאלה שמעלים מתנגדים רבים שלו היא מה יקרה אחרי שיהפוך לנשיא ויצטרך לקבל החלטות.

ואולם בשאלה האירופית מקרון נחשב למאמין בהידוק האיחוד בין מדינות אירופה - וניצחונו עשוי להעניק לקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, זריקת מרץ. השבוע הוא טען שחלק מיריביו הפוליטים "מתקוטטים בילדותיות" עם הגרמנים.

5. מקרון התייחס השבוע למצב בארה"ב ואמר שיש על צרפת אחריות אדירה בגלל "שארה"ב נוטשת את תפקידה ההיסטורי כשומרת על השלום העולמי". בכך התייחס מקרון לאחת מהסוגיות החלשות בקמפיין שלו. הוא נחשב כאדם משכיל מאוד ובעל רקע והבנה בכלכלה אחרי שהחל את דרכו כבנקאי, אבל בצרפת הוא מתואר כחסר ידע בנושאים שקשורים לביטחון לאומי.

הוא הצהיר השבוע שאם הוא ייבחר לתפקיד, הוא יגדיל את הוצאות הביטחון של צרפת אל יותר מ–2% מהתמ"ג - כפי שמתבקש על ידי חברות בברית נאט"ו. כיום מוערכת ההוצאה הצבאית של צרפת ב-1.8%. לשם השוואה, לפי נתוני מכון שטוקהולם, ההוצאה הצבאית של ארה"ב מוערכת ב-3.3% מהתמ"ג ושל ישראל מוערכת ב-5.4% מהתמ"ג.

6. תוכניתו הכלכלית של מקרון כוללת פיקוח הדוק יותר על יישום חוק העבודה בצרפת שמגביל את שבוע העבודה ל–35 שעות. ואולם מקרון גם מצהיר שהוא לא רוצה לבטל את החוק. מקרון, שבתפקידו כבנקאי סגר עסקות גדולות עם נסטלה ופייזר, נחשב בעצמו למיליונר, אבל זה לא מפריע לו לקרוא לשינוי המיסוי על העשירים. במסגרת התוכנית שלו הוא רוצה למסות נדל"ן בשווי של יותר מ–1.3 מיליון יורו, במקום המיסוי על השקעות מניבות אחרות.

מקרון, שמגיע מהצד הסוציאליסטי של המפה ומנסה לקסום גם לשמרנים אמר שיהיה יותר שוויון בצרפת אם המדינה תוכל ליצר יותר הון במקום לדון כל הזמן איך אפשר לחלק אותו. "כדי להיות פרוגרסיבי, אתה צריך לדעת קודם כל לייצר לפני שתצטרך לחלק", אמר.

המורה לתיאטרון

7. ב-2007 התחתן מקרון עם בריז'יט טרונו שמבוגרת ממנו ב-20 שנה. בתחילת הקריירה הפוליטית שלו, טרונו העדיפה להתחמק מעין הציבור, אבל כשראתה שהציבור הצרפתי מקבל יפה את העובדה שהיא היתה המורה של מקרון בבית הספר התיכון ושהם הכירו כשהוא היה בן 15, החלה להיחשף יותר. לטרונו ומקרון אין ילדים משותפים והם חיים עם שלושת ילדיה מנישואיה הקודמים.

עמנואל מקרון (צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL)
"מתבטא בחריפות נגד חרם על מוצרים ישראלים" | צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL

במהלך הקמפיין שלו לנשיאות, עולה הסיפור לכותרות פעמים רבות ולעתים מנסים לתאר את המצב "כבלתי מובן בעיני רבים" כפי שתואר בסרט תיעודי על מקרון בערוץ BFMTV. טרונו היתה המורה שלו לתיאטרון ולפי דברים שאמרה בסרט תיעודי לערוץ פראנס 3, הרומן ביניהם התחיל כשעבדו על עיבוד למחזה "אמנות המשחק" של אדוארדו דה פיליפו. "כתבנו ולאט לאט הוקסמתי מהחכמה שלו. הוא לא היה כמו כל האחרים", אמרה כשהסבירה שהיה בוגר מאחרים. חבריו לכיתה תיארו אותו כחביב המורה בסרט. אבל רק כשמלאו למקרון 18, השניים נהפכו לזוג באופן רשמי ועברו להתגורר ביחד בפריז.

המתמודדים מול מקרון במרוץ לנשיאות ניסו להשתמש במערכת היחסים של מקרון עם מורתו, אבל הציבור הצרפתי אינו שופט אותו לחומרה על כך - אלא להפך. אזכור בני המשפחה דווקא פגע במועמדים אחרים לנשיאות, ובעיקר במועמד הימין, פיון, שהתברר ששילם שכר של 800 אלף יורו לזוגתו כיועצת פרלמנטרית.

בסוף השבוע, כשפורסם שמקרון מוביל בסקרים, התפרסמו שמועות גם שמקרון מנהל רומן מחוץ לנישואים עם מתיו גאלה, מנכ"ל רדיו צרפת. "אני מה שאני ואין לי מה להסתיר", אמר השבוע מקרון בפני תומכיו בעצרת בחירות בהתייחסו לשמועות על הרומן ההומוסקסואלי שהוא מנהל לכאורה. טרונו "חולקת אתי את כל החיים", הוסיף.

8. ואיך אפשר בלי קצת אנטישמיות בצרפת? לפני שהיה יועץ של הולנד, היה מקרון בנקאי בבנק של משפחת רוטשילד - מה שעורר לא מעט תגובות אנטישמיות ברשתות החברתיות וסרטונים עם הכותרת "עמנואל מקרון - הסוכן של הרוטשילדים בארמון האליזה".

>>> הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

לכתבות נוספות באתר:

>> כמה עולה צימר בישראל לעומת נורווגיה?

>> קיבל במירמה 20 מיליון שקל מצעירים שחלמו להיות כוכבים